• 22 Ιουλίου, 2013

Αρνητικοί οι κάτοικοι της Αμαλιάπολης στην κατασκευή ιδιωτικής λιμενικής εγκατάστασης

Αρνητικοί οι κάτοικοι της Αμαλιάπολης στην κατασκευή ιδιωτικής λιμενικής εγκατάστασης

Την περασμένη Παρασκευή 19 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των κατοίκων και φορέων της Αμαλιάπολης, στο Δημοτικό Σχολείο, για συζήτηση και γνωμοδότηση σχετικά με αίτημα για την κατασκευή νέας ιδιωτικής λιμενικής εγκατάστασης στην ίδια περιοχή.

Όπως μας εξήγησε ο αντιδήμαρχος Ηλίας Τσαμπίρας, πρόκειται για επένδυση σε έκταση 120 στρ., από την οποία περίπου 60% θαλάσσια και 40% χερσαία, στην περιοχή της Αμαλιάπολης που οι κάτοικοι ονομάζουν «Αμμίτσα», για την οποία έχει ήδη γίνει η προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη. Οι εγκαταστάσεις της θα είναι λιμενικές και βιομηχανικές και μεταποίησης επί τόπου, κυρίως αγροτικών προϊόντων. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται γύρω στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Σας μεταφέρουμε τις απόψεις των κατοίκων όπως ακούστηκαν, παρουσία του Δημάρχου Αλμυρού Βαγγέλη Χατζηκυριάκου και του Προέδρου της Αμαλιάπολης Αγαπητού Χριστέλου, τοπικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου.

Ο εκπρόσωπος των Αλιέων, σύντομος και κάθετος, δήλωσε ότι οι αλιείς στο σύνολό τους,  είναι αντίθετοι με την επένδυση, καθώς ήδη έχει μειωθεί η αλιευτική ζώνη, λόγω των άλλων λιμανιών και βιομηχανιών, όπως ήδη έχουν ελαττωθεί τα ψάρια που αλιεύονται στην περιοχή. Ανάλογη άποψη εξέφρασαν εκπρόσωποι των καταστηματαρχών και της «Κίνησης Νέων Αμαλιάπολης».

Παραθέτουμε και άλλες απόψεις πολιτών:

–         «Η Μιτζέλα έχει μέχρι στιγμής 4 πηγές εσόδων, αγροτικές, κτηνοτροφικές, αλιευτικές και τουριστικές. Με τα λιμάνια που αιτούνται να δημιουργηθούν, περιορίζονται οι βοσκότοποι, δεσμεύονται εκτάσεις γης από τους γεωργούς, λιγοστεύουν τα ψάρια στα νερά μας και σίγουρα οι τουρίστες, δεν θα θέλουν να βλέπουν φορτηγά πλοία την ώρα που κάνουν το μπάνιο τους ή από το παράθυρο του ξενοδοχείου. Ας το σκεφτούν καλά όσοι στηρίζουν την επένδυση.»

–         «Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν εκτιμάται ότι θα είναι περισσότερες από αυτές που θα καταργηθούν, λόγω των παράπλευρων ζημιών της επένδυσης;»

–         «Με τις ραγδαίες αλλαγές που έχουμε στην περιοχή μας, καλό θα ήταν να δημιουργήσουμε ένα σύλλογο για την περιβαλλοντική προστασία της Μιτζέλας.»

–         «Μπορεί κάποιος να μας πει, αν συμπεριλαμβάνεται όντως δασική έκταση, όπως πληροφορηθήκαμε;»

–         «Επισκέφθηκα το αρμόδιο Υπουργείο και με πληροφόρησαν πως ήδη έχει ενταχθεί στις fast track επενδύσεις η συγκεκριμένη» (επέμβαση δικηγόρου).

Ο Δήμαρχος του Αλμυρού παίρνοντας το λόγο τόνισε ότι στόχος είναι όλοι μαζί ως Αλμυρός και όχι η Αμαλιάπολη μόνη της να είναι στα προβλήματα ή στα σχέδια ανάπτυξης του Δήμου. Θύμισε ότι το ρυθμιστικό προβλέπει για τον Παγασητικό, ένα μόνο, σύγχρονο και οργανωμένο λιμάνι. Επίσης θύμισε και προηγούμενη πρόταση, άλλης εταιρίας, η οποία κατά την έρευνα των Δημοτικών Αρχών, κρίθηκε αφερέγγυα και ματαίωσε τα σχέδιά της. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση και ανάλογα με την άποψη των κατοίκων, θα κινηθεί και ο Δήμος.

Τέλος, για να κλείσει η συζήτηση, ρώτησε ο Αντιδήμαρχος, αν είναι κάποιος υπέρ της επένδυσης, αλλά δεν εκδηλώθηκε θετικά κανείς.

 

Τσιντσίνη Βιβή


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η 4 εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου…
Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Η Α’ Τοπική αρχίζει στις 21-22 Σεπτεμβρίου, η Β’ στις 28-29 Σεπτεμβρίου και η Γ’ στις…