- 16 Ιουλίου, 2013
Γιατί η αύξηση των φόρων χειροτερεύει την κρίση;
Τα τελευταία χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιβάλλει πολύ υψηλούς φόρους στο εισόδημα και στην περιουσία των ελλήνων φορολογουμένων, σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη, που το βάρος έπεφτε στη φορολόγηση των προϊόντων και επιβαρύνονταν μόνο αυτοί που κατανάλωναν πολύ. Τώρα πια πληρώνουν υψηλές εισφορές στο κράτος ακόμη κι αυτοί που έχουν ακίνητη περιουσία, η οποία δεν τους αποδίδει τίποτα. Συνεπώς, ο οικονομικός μαρασμός είναι αναπόφευκτος, αφού η συνολική κατανάλωση και το ΑΕΠ μειώνονται δραματικά. Η «αρπαγή» μεγάλου μέρους του εισοδήματος των πολιτών θεωρείται αναγκαία, επειδή οι απαιτήσεις της τρόικα και του ΔΝΤ ως προϋποθέσεις για την παραχώρηση δανείων στη χώρα μας, γίνονται όλο και μεγαλύτερες.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Δυστυχώς είναι η ενδυνάμωση της παραοικονομίας (λαθρεμπόριο) σε προϊόντα γενικής χρήσης, όπως καύσιμα, ρούχα, τσιγάρα, ποτά κ.α. που επιφέρει λιγότερα έσοδα στο κράτος απ’ ό,τι πριν την επιβολή των φόρων. Οι καταναλωτές στρέφονται σε αγαθά κατώτερης ποιότητας και πιο φθηνά, επειδή αδυνατούν πλέον να αγοράσουν κανονικά αγαθά. Η υψηλή φορολόγηση του προσωπικού εισοδήματος και της περιουσίας (όπως στο μοντέλο Ολάντ στη Γαλλία, που ανάγκασε πολλούς πλούσιους Γάλλους να αλλάξουν υπηκοότητα), έχει ωθήσει τους Έλληνες να ιδρύσουν ακόμη περισσότερες υπεράκτιες (οφ-σορ) εταιρίες και να διοχετεύουν σε αυτές δισεκατομμύρια ευρώ «μαύρου» χρήματος. Υπολογίζεται σήμερα ότι πάνω από 500 δις ευρώ καταθέσεων βρίσκονται σε ξένους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα οποία αν φορολογούνταν με έναν λογικό για υψηλά εισοδήματα φόρο, πχ. 30%, αυτόματα θα βρίσκαμε έσοδα να πληρώσουμε το μισό ελληνικό χρέος!
Η μεγάλη καθυστέρηση των φορολογικών αρχών να λάβουν μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, σε συνδυασμό με την μέχρι πρότινος πολιτική απροθυμία να «χτυπηθούν» οι πλούσιοι, επέτρεψε να διαφύγουν τόσο πολλά κεφάλαια στο εξωτερικό. Η τακτική να αφήνει το κράτος ανενόχλητους τους μεγαλοεισοδηματίες να στέλνουν έξω τα χρήματα τους κι έπειτα να προσπαθούν να τους εντοπίσουν, αποδείχθηκε λανθασμένη, καθώς θα έπρεπε εκ των προτέρων να έχουν ληφθεί μέτρα προκειμένου το ελληνικό χρήμα να παραμείνει εντός της χώρας μας. Φυσικά είναι κατακριτέα και η αργοπορία των κρατών και θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι να θεσπίσουν νόμους που θα καταργούν το απόρρητο των τραπεζικών λογαριασμών μέσα στην Ευρώπη, σε περιπτώσεις φορολογικών- οικονομικών εγκλημάτων.
Οι ολοένα και μικρότεροι μισθοί των Ελλήνων και η μειωμένη δυνατότητα αυτών να αγοράζουν, να κάνουν επενδύσεις και να πληρώνουν φόρους, σε συνδυασμό με την ανάγκη για άμεσα κρατικά έσοδα, ωθεί την κυβέρνηση να ξεπουλά σε πολύ χαμηλές τιμές την κρατική περιουσία, όπως λιμάνια, αεροδρόμιο και κρατικά μονοπώλια, δικαιώματα εκμετάλλευσης του ορυκτού και υποθαλάσσιου πλούτου κ.α. Η εξάρτηση μας από τους ξένους αυξάνεται και οι όροι στις συμβάσεις επιβάλλονται εξ’ ολοκλήρου απ’ αυτούς, καθώς βρισκόμαστε πάντα σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» και χρειαζόμαστε ακόμη και τα «ψίχουλα» που μας προσφέρουν. Ο ελληνικός πλούτος περνά σε αλλοδαπούς επενδυτές που αποκομίζουν δισεκατομμύρια ευρώ, με μόνη προσφορά τις ελάχιστες προσφερόμενες θέσεις εργασίας στους Έλληνες (και τις χιλιάδες απολύσεις!). Τα πιο κερδοφόρα τμήματα της οικονομίας χάνονται και η κρίση επιδεινώνεται!
Παράδοξο είναι το γεγονός πως οι περισσότεροι φόροι προκαλούν μεγαλύτερη κρίση! Η οικονομική ύφεση την οποία επιφέρουν οι φόροι, μειώνει την εγχώρια ανταγωνιστικότητα κι επιβάλλει τα ξένα μονοπώλια στη χώρα μας. Φυσικό αποτέλεσμα είναι να βυθιζόμαστε σε έναν ατελείωτο κύκλο επιδείνωσης των οικονομικών της χώρας συνολικά και του κάθε πολίτη ατομικά. Ο έλληνας φορολογούμενος δε μπορεί να ορθοποδήσει και να δημιουργήσει, επειδή οι μεγάλες αλλοδαπές πολυεθνικές έχουν κατακτήσει την ελληνική αγορά και οι ξένες φιλελεύθερες δυνάμεις έχουν κατασκευάσει ένα καρτέλ διαχείρισης και εκμετάλλευσης του πλούτου της χώρας. Το χειρότερο είναι πως το μέλλον προδιαγράφεται ακόμη πιο δυσοίωνο. Ας ελπίσουμε λοιπόν να υπάρξει σύντομα μια στροφή πολιτικής ως προς την Ελλάδα για να αποφύγουμε τα χειρότερα!
Νίκος Αθαν. Κυριαζής
Οικονομολόγος με Μεταπτυχιακό Οικονομικής Επιστήμης ΑΣΟΕΕ