- 9 Ιουλίου, 2013
Η γιορτή λήξης στο «Ευγένειο» Δημ. Σχολείο Νέας Αγχιάλου
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και συμμετοχή πλήθους κόσμου η εκδήλωση λήξης της Σχολικής χρονιάς 2012-2013, την Παρασκευή14 Ιουνίου 2013 στις 20:00, στο Ευγένειο Δημοτικό σχολείο Νέας Αγχιάλου γιορτάζοντας τα 100 χρόνια λειτουργίας του.
Σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρεται, ότι «την Εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Διδασκόντων, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και το Φιλοπρόοδο Σύλλογο Νέας Αγχιάλου.
Την Εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης, ο Αντιδήμαρχος της δημοτικής ενότητας Νέας Αγχιάλου κ. Πελεκάνος, η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής κ. Μπαρτζώκα, δημοτικοί σύμβουλοι, ο λαογράφος μας κ. Διονυσίου καθώς και παλιοί διευθυντές και δάσκαλοι του σχολείου.
Παρουσιάστηκε αρχειακό υλικό που αφορά τα 100 χρόνια λειτουργίας του «Ευγένειου» Δημοτικού σχολείου στην αίθουσα Μουσείου του σχολείου. Στον προαύλιο χώρο εκτέθηκαν φωτογραφίες δασκάλων και μαθητών που δίδαξαν και μαθήτευσαν τα 100 χρόνια λειτουργίας του σχολείου.
Η Α΄ και Β΄ τάξη του Δημοτικού συμμετείχε στην εκδήλωση με τα παιχνίδια « Η μικρή Ελένη» και «Περνά περνά η μέλισσα», η Γ΄ και Δ΄ τάξη με την παρουσίαση γυμναστικών επιδείξεων και τέλος η Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη με τη θεατρική παράσταση «Η Ιστορία του σχολείου», που πήρε το όνομά του από τον μητροπολίτη Ευγένειο Καραβίδα γνωστό για τη δράση του στο τόπο μας, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονταν εικόνες αλλά και σχέδια του σχολείου κατά την κατασκευή του. Ήταν μια πάρα πολύ καλή προσπάθεια των διδασκόντων και των παιδιών για να θυμηθούμε αλλά και για να μάθουμε την πολύχρονη ιστορία του «Ευγένειου» Δημοτικού σχολείου, ενός σχολείου που θεωρήθηκε διατηρητέο.
Το Χρονικό
Για να πραγματοποιηθεί όμως αυτή η βραδιά η προσπάθεια ξεκίνησε στην αρχή της σχολικής χρονιάς με τη συνεργασία που είχε ο Διευθυντής του Σχολείου Γιάννης Φραγγογιάννης με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ). Η Διευθύντρια των ΓΑΚ κ. Αννίτα Πρασά, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του σχολείου και για αρκετές ημέρες το επισκέφθηκε με την ομάδα της, που απαρτίζονταν από τις Αγγελική Νικολάου, Άλκηστις Σανιδά και Βάια Καλαντζή .Ασχολήθηκαν λεπτομερειακά με την καταγραφή και αξιοποίηση του αρχειακού υλικού. Στη συνέχεια με πράξη παραλαβής και παράδοσης παρέλαβαν το υλικό στα ΓΑΚ όπου θα συντηρηθούν και θα φυλάσσονται στο μέλλον με ασφάλεια. Πρέπει να σημειωθεί ότι πολλά από τα ευρήματα έχουν ιδιαίτερη ιστορική σημασία.
Ταυτόχρονα τρεις τάξεις του σχολείου, η Γ’ τάξη με υπεύθυνη, την κ. Όλγα Τούρνα, η Ε’ τάξη με υπεύθυνο, τον κ. Δημήτριο Σαματά και η ΣΤ’ τάξη με υπεύθυνη, την κ. Ελένη Σαμακοβλή, ξεκίνησαν από τη δική τους πλευρά την καταγραφή της ιστορίας του.
Ο λαογράφος κ. Γ. Διονυσίου κλήθηκε στο σχολείο στις 15 Φεβρουαρίου όπου διηγήθηκε στους μαθητές αναμνήσεις του αλλά και με απλά και άμεσα λόγια παρουσίασε πολλά ιστορικά στοιχεία, στους δασκάλους και μαθητές ,από το προσωπικό του αρχείο για το σχολείο.
Με την εποπτεία της κ. Όλγας Τούρνα συγκεντρώθηκε από τους μαθητές μεγάλο φωτογραφικό υλικό που αφορά το σχολείο. Αυτό δόθηκε στον κ. Γιώργο Ταβέλη, πρόεδρο του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Νέας Αγχιάλου, ο οποίος το επεξεργάστηκε και το επέστρεψε σε ψηφιακή μορφή. Στις 21 Φεβρουαρίου επισκέφθηκε το σχολείο και, κάνοντας σχετική εισήγηση, παρουσίασε στους μαθητές των τριών τάξεων όλο το φωτογραφικό υλικό που συγκεντρώθηκε προσφέροντάς μας χωρίς δεύτερη σκέψη και το συγκεντρωμένο φωτογραφικό υλικό του συλλόγου.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων με εθελοντική εργασία κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα προκειμένου να αγοραστούν ένας φορητός υπολογιστής και ένας βιντεοπροβολέας ώστε να είναι εφικτή η παρουσίαση του υλικού που έχει συγκεντρωθεί.
Τη Δευτέρα, 8 Απριλίου επισκέφθηκαν έξι παλιοί μαθητές του σχολείου και έδωσαν συνέντευξη στους τωρινούς μαθητές. Η επιλογή τους έγινε με βάση την ηλικία τους για μπορέσουν οι μαθητές να ενημερωθούν, να συγκρίνουν, να καταλήξουν σε συμπεράσματα και να μάθουν γεγονότα και καταστάσεις που συνέβησαν στο σχολείο τα τελευταία 80 σχεδόν χρόνια λειτουργίας του σχολείου. Συγκεκριμένα καλεσμένοι ήταν οι εξής: α) Γεώργιος Μπουρτζής, πρώην πρόεδρος κοινότητας Νέας Αγχιάλου, β) Νικόλαος Στάνιος, δημοτικός σύμβουλος δημοτικού διαμερίσματος Νέας Αγχιάλου, γ) Πόπη Βίγλα, νοικοκυρά, δ) Στέλιος Δράγνης, δημοτικός υπάλληλος, ε) Σμαρώ Ερρινάκη, νοικοκυρά και στ) Θωμάς Γιαννακός, επαγγελματίας εστιάτορας. Οι ερωτήσεις επιλέχθηκαν από σχετικό ερωτηματολόγιο που συντάχθηκε για να απαντηθεί γραπτά από τους παλιούς μαθητές.
Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους ο κ. Σαματάς Δημήτρης και οι μαθητές του (Ε’ τάξη) ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με το υλικό που αφορά το συσσίτιο και το νυχτερινό σχολείο. Με αφορμή το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε από τις υπεύθυνες κυρίες των ΓΑΚ με θέμα «Το εκπαιδευτικό δράμα για την τοπική ιστορία» για τη ΣΤ’ τάξη, επισκεφθήκανε εναλλάξ οι δύο τάξεις τα ΓΑΚ την Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013. Η μεν Ε΄ τάξη με το δάσκαλό της Σαματά Δημήτριο, μελέτησαν πιο σφαιρικά το αντικείμενο που επεξεργάζονται όλο αυτό τον καιρό, η δε ΣΤ΄ τάξη με τη δασκάλα Ελένη Σαμακοβλή πραγματεύτηκαν το θέμα του προγράμματος μπαίνοντας μέσα από ρόλους στη θέση των προσφύγων πολέμου, όπως συνέβη και στους αυτόχθονες Αγχιαλίτες. Ο άλλος σημαντικός σκοπός της επίσκεψής τους στα ΓΑΚ ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά το χώρο που στο εξής θα φιλοξενεί το πιο σπουδαίο κομμάτι του σχολείου
Παράλληλα οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης με τη δασκάλα τους Σαμακοβλή Ελένη κατέγραψαν χειρόγραφα την ιστορία του σχολείου μελετώντας τμηματικά το αντίστοιχο αρχειακό υλικό. Πολλές ώρες του μαθήματος διατέθηκαν για να καθαριστούν και να καταγραφούν τα εποπτικά μέσα και βιβλία του σχολείου που φυλάσσονταν στο υπόγειο του κτιρίου. Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά και με ιστορική, λαογραφική σημασία, με αποτέλεσμα να προκύψει η ανάγκη καλύτερης μεταχείρισης και φύλαξής τους. Με τις απαραίτητες ενέργειες, εξασφαλίστηκαν τα χρήματα από το Δήμο Βόλου για την αγορά υλικών και χάρη στην εθελοντική και αφιλοκερδή προσφορά εργασίας των μελών του Φιλοπρόοδου Συλλόγου κατασκευάστηκαν ωραίες προθήκες για τη φύλαξή τους. Το σημαντικό όμως είναι, ότι η δεύτερη αίθουσα του υπογείου έχει ήδη αξιοποιηθεί και λειτουργεί πια ως μουσείο του σχολείου.