- 18 Ιουνίου, 2013
Νέα από την Ανάβρα – έκδοση 16/6/2013
– Υπογράφηκε η μελέτη του ΣΧΟΟΑΠ Ανάβρας
– Ο Πρόεδρος της οργάνωσης ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
– Ενημέρωση για την Ιστορία και την Ανάπτυξη του χωριού
Υπογράφηκε η μελέτη του ΣΧΟΟΑΠ Ανάβρας
Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) προϋπολογισμού 132.827 ευρώ αποκτά η κοινότητα Ανάβρας Αλμυρού, μετά την έγκριση υπογραφής σύμβασης από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού
Όπως ανέφερε ο Κ. Αγοραστός: «Η ύπαρξη πολεοδομικού σχεδιασμού στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας Ανάβρας καθιστά εφικτή πλέον την πραγματοποίηση οργανωμένων αναπλάσεων αλλά και των απαραίτητων έργων υποδομής. Το Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο που επιτρέπει να λυθούν σοβαρά ζητήματα για τη βελτίωση και την περαιτέρω ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής».
Το συγκεκριμένο έργο αφορά την εκπόνηση Μελέτης Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) πρώην Κοινότητας Ανάβρας Π.Ε. Μαγνησίας
Η μελέτη θα εκπονηθεί σε δυο στάδια. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης, τη διάγνωση των προβλημάτων, προοπτικών και τάσεων του δήμου και τη διατύπωση της κατ’ αρχήν πρότασης ή των εναλλακτικών προτάσεων ρύθμισης της περιοχής.
Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει τη λεπτομερή επεξεργασία του ΣΧΟΟΑΠ., με βάση την πρόταση η οποία θα προκριθεί από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία. Επιπλέον της μελέτης ΣΧΟΟΑΠ παραδίδεται η μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας καθώς και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).
Το έργο που είναι ενταγμένο στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έχει φορέα υλοποίησης τον Δήμο Αλμυρού. Το ποσό της προς υπογραφή Σύμβασης είναι 73.057,08 ευρώ και μετά την παραπάνω έγκριση, ξεκινάνε από το Δήμο Αλμυρού οι διαδικασίες για την υπογραφή της σχετικής Σύμβασης και την υλοποίηση της μελέτης.
Με επιτυχία και η τρίτη εκστρατεία καθαριότητας στην Ανάβρα
Για την εκστρατεία καθαριότητας και για την ενημέρωση των μικρών μαθητών των Σχολείων της Ανάβρας, μας πληροφορεί σχετικό δελτίο Τύπου που λάβαμε και δημοσιεύουμε από την Εθελοντική Οργάνωση ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ και στο οποίο αναφέρονται τα εξής:
«Με μεγάλη επιτυχία και ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή από πέρυσι έγινε την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013 και για τρίτη συνεχή χρονιά η εκστρατεία καθαριότητας των δημόσιων χώρων του χωριού μας. Την εκδήλωση διοργάνωσε και πάλι η Εθελοντική μας Οργάνωση ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ σε συνεργασία με το Δημ. Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Ανάβρας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον που εορτάζεται στις 5 Ιουνίου κάθε χρόνο. Στην εκστρατεία, εκτός από τα παιδιά του Δημ. Σχολείου και του Νηπιαγωγείου, έλαβαν μέρος και μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και Λυκείου.
Από νωρίς το απόγευμα τα παιδιά είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία του χωριού και περίμεναν το σύνθημα για να ξεκινήσουν. Αφού φόρεσαν τη μπλούζα με το λογότυπο της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ που πάντα χαρίζει η Οργάνωσή μας σε όσους συμμετέχουν, και αφού εξοπλίστηκαν με γάντια μιας χρήσης και σακούλες σκουπιδιών, χωρίστηκαν σε ομάδες και με επικεφαλής έναν ενήλικα ξεχύθηκαν σε διάφορα σημεία του χωριού και έπιασαν δουλειά. Μετά από καμιά ώρα επέστρεψαν και πάλι στην πλατεία με τις σακούλες γεμάτες και στήθηκαν για την καθιερωμένη φωτογραφία. Για μια ακόμη φορά το χωριό έλαμψε από καθαριότητα και στις πιο απόμακρες γωνιές. Ελπίζουμε αυτό να διαρκέσει για όσο γίνεται μεγαλύτερο διάστημα. Τις επόμενες μέρες θα γίνει μια ανάλογη εξόρμηση και για τον καθαρισμό του Περιβαλλοντικού Πολιτισμικού Πάρκου.
Εδώ αξίζει να αναφέρουμε τα ονόματα των παιδιών που έλαβαν μέρος: Γκλαντζούνη Ευγενία Ευστ. (6η Δημοτικού), Γκλαντζούνη Κωνσταντίνα Αν. (1η Λυκείου), Γκλαντζούνης Γιώργος Ευστ. (5η Δημοτικού), Ζιώγας Γιώργος (5η Δημοτικού), Κάγιο Αλέξανδρος (6η Δημοτικού), Κάγιο Ηλίας (4η Δημοτικού), Κανατούλα Κατερίνα (3η Γυμνασίου), Κανατούλας Στάθης (6η Δημοτικού), Κανατούλας Θόδωρος (5η Δημοτικού), Κατσιογιάννης Γιώργος (4η Δημοτικού), Κουτσιμπέλα Παναγιώτα (1η Γυμνασίου), Μηλιώνη Κωνσταντίνα (1η Γυμνασίου), Μηλιώνη Στέλλα (1η Λυκείου), Μηλιώνης Αχιλλέας (1η Γυμνασίου), Μηλιώνης Χρήστος (4η Δημοτικού), Μπελτεγρή Αγορίτσα (3η Δημοτικού), Μπελτεγρής Αντώνης (4η Δημοτικού), Πουλής Γιώργος (1η Γυμνασίου), Χασάνι Γιώργος (2α Λυκείου), Χασάνι Δημήτρης (4η Δημοτικού).
Από πλευράς ενηλίκων συμμετείχαν οι: Δημήτρης Χρ. Τσουκαλάς, Πρόεδρος της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ, Απόστολος Τασούλας, Μάχη Καραλή, Ολγα Λιάλιου, μέλη της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ, οι Ελένη Μαντέ και Διαμαντούλα Βαϊτση, δασκάλες του Δημ. Σχολείου, και οι Γαλανός Στάθης και Γαλανός Ντίνος, κάτοικοι Ανάβρας.
Η ωραία εκδήλωση έκλεισε με κέρασμα όσων έλαβαν μέρος. Χορηγός, όπως και πέρυσι, το κατάστημα του Νίκου και της Σταθούλας Τσαντούρη, τους οποίους και ευχαριστούμε πολύ.
Ενημέρωση για την Ιστορία και την Ανάπτυξη του χωριού
Μια ιδιαίτερα πετυχημένη -και ασυνήθιστη- εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013 στην Ανάβρα. Τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Ανάβρας, μετά από πρωτοβουλία που πήραν οι δασκάλες τους, ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ και πρώην Πρόεδρο της Κοινότητας Ανάβρας Δημήτρη Χρ. Τσουκαλά, για το έργο που έχει συντελεστεί στο χωριό τα τελευταία 20 χρόνια και έχει προκαλέσει το πανελλαδικό –και όχι μόνο- ενδιαφέρον. Έγινε δηλαδή αυτό που έχει επαναληφθεί για περίπου 200 φορές μέχρι τώρα σε όσα σχολεία, συλλόγους και άλλους φορείς έχουν επικοινωνήσει μαζί μας και μας έχουν ζητήσει να ενημερωθούν για το «φαινόμενο» της Ανάβρας.
Για 45 λεπτά οι μικροί μαθητές, ακόμη και αυτοί του Νηπιαγωγείου, άκουγαν με προσήλωση αυτά που τους είπε ο Πρόεδρος για το χωριό, την ιστορία του, και για το περιβάλλον: τι σημαίνει περιβάλλον, τι σημαίνει κτηνοτροφία, τι σημαίνει ανάπτυξη και δημιουργία, τι σημαίνει πίστη σ’ αυτό που θέλεις να κάνεις. Στη συνέχεια παρακολούθησαν με προσοχή τις εικόνες που τους έδειξε από το χωριό, πώς ήταν και πώς έγινε και ακολούθησαν οι ερωτήσεις που έπεσαν «σαν βροχή», σχεδόν απ’ όλα τα παιδιά και φυσικά τις δασκάλες Ελένη Μαντέ και Διαμαντούλα Βαΐτση και τη νηπιαγωγό Αθηνά Μαστέλλου.
Στο τέλος η Μάχη Καραλή, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ και γραμματέας της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ, μίλησε στα παιδιά για την Εθελοντική Οργάνωση, τι σημαίνει αλληλεγγύη και εθελοντισμός, ποιος είναι ο ρόλος της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ και η προσφορά της στο χωριό και στα ίδια τα παιδιά, και τους ζήτησε να την πλαισιώσουν, γιατί κάποια στιγμή θα είναι εκείνα που θα πρέπει να συνεχίσουν το έργο της.
Η εκδήλωση έκλεισε με δώρα που μοίρασε η ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ στα παιδιά: ένα χάρτη του Πάρκου και δύο μαγνητάκια με την εικόνα του χωριού και των πηγών της Ανάβρας.
Στη συνέχεια δασκάλες και μαθητές επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Μουσείο Κτηνοτροφικής Ζωής, όπου και ξεναγήθηκαν από τη Μάχη Καραλή. Κι εδώ οι απορίες και οι ερωτήσεις σχετικά με τα εκθέματα ήταν αρκετές, παρόλο που πολλά από τα αντικείμενα ήταν γνωστά στα παιδιά. Ήταν μια επίσκεψη που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις σε όλους».
Ο Πρόεδρος της οργάνωσης ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Σε ημερίδα που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πάρει μέρος –μετά από σχετική πρόσκληση που έλαβε- ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Ανάβρας και νυν Πρόεδρος της Εθελοντικής Οργάνωσης ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ Δημήτρης Τσουκαλάς.
Σχετικά με την παρουσία του κ. Τσουκαλά, μας ενημερώνει δελτίο Τύπου που λάβαμε από την παραπάνω οργάνωση και αναλυτικά αναφέρει τα εξής:
«Μετά από πολυάριθμες προσκλήσεις από διάφορους φορείς (ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΟΤΑ, συλλόγους, σωματεία, ενώσεις πολιτών κ.α.) από όλα τα μέρη της Ελλάδας προς τον Πρόεδρο της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ και πρώην Πρόεδρο της Κοινότητας Ανάβρας Μαγνησίας Δημήτρη Τσουκαλά, να παρουσιάσει το έργο που έχει επιτελεστεί τα τελευταία είκοσι χρόνια, ήρθε η ώρα να παρουσιαστεί και επίσημα το «φαινόμενο» της Ανάβρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μετά από πρόσκληση ο κ. Τσουκαλάς και η σύζυγός του Μάχη Καραλή, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ και πρώην Τεχνική Σύμβουλος της Κοινότητας (χωρίς αμοιβή), θα μεταβούν το διήμερο 18-20 Ιουνίου 2013 στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν σε Συνάντηση Εργασίας και Ημερίδα που θα γίνουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα «Βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών και ορεινών περιοχών: μαθαίνοντας από το παρελθόν, σχεδιάζοντας για το μέλλον».
Η ημερίδα θα επικεντρωθεί σε καλές πρακτικές για την αειφόρο αγροτική ανάπτυξη νησιωτικών και ορεινών περιοχών και θα πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία της επίσκεψης ομάδας 30 εκπροσώπων αναπτυξιακών φορέων από την Ελλάδα.
Έχουν προσκληθεί οι παρακάτω ομιλητές:
–Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων
–Στέφανος Λουκόπουλος Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με τις πολιτικές και τους μηχανισμούς χρηματοδότησης
–Hannes Wimmer Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αξιολόγησης για την αγροτική ανάπτυξη, σχετικά με τις ορθές πρακτικές
–Josefine Loriz–Hoffmann, προϊστάμενος της μονάδας G1, ΓΔ AGRI σχετικά με τα Προγράμματα Τοπικής Ανάπτυξης που ενεργοποιούνται άμεσα από την τοπική κοινωνία (Leader /CLLD) 2014-2020
–Dirk Vansintjan, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ομάδων και συνεταιρισμών πολιτών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: REScoop, σχετικά με κσλές πρακτικές ενεργειακών συνεταιρισμών στην ύπαιθρο
–Alexia Rouby Εκπρόσωπος του Δικτύου Ορεινών Περιοχών Euromontana (http://www.euromontana.org/en/ ), σχετικά με τον αειφόρο ορεινό τουρισμό
–Bengt Almkvist Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μικρών νησιών (esin.secretariat@gmail.com), σχετικά με την αντιμετώπιση των προκλήσεων για τα μικρά νησιά
–Δημήτρης Χρ. Τσουκαλάς, πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Ανάβρας Μαγνησίας, σχετικά με την σχέση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Πράσινης Ανάπτυξης.
Η διημερίδα θα περιλαμβάνει ανταλλαγή καλών πρακτικών, και θα έχει στόχο να συμβάλει στη διατύπωση μιας πρότασης μεθοδολογίας και κριτηρίων σχεδιασμού για την επόμενη προγραμματική περίοδο για τις μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές, για την ενίσχυση των πολιτικών συνοχής και των πολιτικών για την αγροτική ανάπτυξη, αλλά και τη θάλασσα /αλιεία, στα πλαίσια και της αναζήτησης εξόδου από την κρίση».