• 12 Ιουνίου, 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 9/6/2013

Μεγάλη ζημιά

Όλα ανάποδα ήρθαν φέτος απ’ τον ουρανό, για την αγροτιά της περιοχής μας…

Μετά από την ξηρασία που κατέστρεψε τη σοδειά στα δημητριακά, ήρθαν οι άνεμοι των τελευταίων ημερών και το χαλάζι της περασμένης Τετάρτης, για να ολοκληρώσουν την καταστροφή, σε χωράφια και περιβόλια, ακόμη και στις δενδρώδεις καλλιέργειες.

Άντε τώρα να μπουν οι γεωργοί μας στη διαδικασία και στο κυνήγι των αποζημιώσεων, κι όποτε αυτές έρθουν, κουτσουρεμένες ή όχι.

Η φετινή μεγάλη ζημιά στο αγροτικό εισόδημα θα έχει την ευθεία επίπτωσή της στη μικρο-οικονομία όλης της περιοχής, αφού το αγροτικό εισόδημα είναι το «βαρόμετρο» για την τοπική αγορά και τους επαγγελματίες οι οποίοι, όταν ο αγρότης ζει καλά, ζουν κι εκείνοι καλύτερα…

 

Ζυμώσεις

Δεν πιστεύω να μένει κάποια αμφιβολία σε κανέναν, ότι το προεκλογικό κλίμα για τις Δημοτικές εκλογές, που θα γίνουν σε λιγότερο από 12 μήνες, άρχισε ήδη να στήνεται, κυρίως από εκείνους που ενδιαφέρονται για τις σχετικές υποψηφιότητες.

Βέβαια –μέχρι στιγμής- τα πάντα κινούνται στο παρασκήνιο και με σχετική μυστικότητα, αλλά -όπως συνηθίζεται- ούτε οι διαρροές λείπουν, ούτε τα «παπαγαλάκια», αυτόκλητα ή όχι.

Το ασφαλέστερο που έχει να υποθέσει κανείς είναι, ότι μέχρι το παραδοσιακό «ορόσημο» του φετινού Αλμυριώτικου παζαριού, θα έχουν ξεκαθαρίσει -εν πολλοίς- οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και ίσως τα πρώτα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια τους.

Εύκολο το συμπέρασμα, αφού κανείς από τους διεκδικητές του Δημαρχιακού θώκου δεν θ’ αφήσει ανεκμετάλλευτο το γεγονός, ότι χιλιάδες ψηφοφόροι θα συνωθούνται (κάθε βράδυ και επί ένα οκταήμερο) στο χώρο του παζαριού, για την επικοινωνία και την ψυχαγωγία τους.

Επομένως, όλες οι άλλες διεργασίες σχηματισμού των παρατάξεων εύλογο είναι να έχουν γίνει πριν από τον Αύγουστο, χωρίς να αποκλείονται και μεταγενέστερες ζυμώσεις, ειδικότερα εκείνες (αν υπάρξουν), οι οποίες πέπρωται να πατροναριστούν από πολιτικά κόμματα.

Για όλα τα παραπάνω, στη μικρή μας κοινωνία, το φετινό καλοκαίρι προοιωνίζεται …καυτό.

 

Συμπράξεις;

Κρίσιμο ζήτημα, για τις Δημοτικές εκλογές που έρχονται, είναι το εάν και κατά πόσο θα υλοποιηθεί η φημολογούμενη κοινή στήριξη της τρικομματικής Κυβέρνησης σε ένα κοινό υποψήφιο για κάθε Δήμο και κάθε Περιφέρεια.

Θα τα βρουν μεταξύ τους πάνω σ’ αυτό το ακανθώδες ζήτημα οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης; Κι αν ναι, θα πειθαρχήσουν τα κομματικά τους στελέχη, σε κάθε τοπικό επίπεδο; Θα υπάρξουν αντι-συσπειρώσεις από την πλευρά των κομμάτων της Αντιπολίτευσης;

Κι αν ναι, πάλι, τι θα γίνει με την «ανταρτογέννα» περιοχή του Αλμυρού; Θα στηρίξουν οι πολίτες λύσεις και πρόσωπα που υποδεικνύονται από το Κέντρο ή θα κρίνουν απερίσπαστα και αντικομματικά, ώστε να ψηφίσουν τους ικανότερους;

Το πού θα γείρει η πλάστιγγα, τελικά, είναι μάλλον «αλλουνού παπά (βλέπε: λαός) ευαγγέλιο».

 

Λες;

Μυστικό σχέδιο για επίθεση στην Ελλάδα (και μάλιστα άμεσα και γρήγορα) βλέπει το Αυστραλιανό δίκτυο ΑBC, σχολιάζοντας την λαϊκή εξέγερση στην Τουρκία.

«Στόχος είναι η Ελλάδα και ο ενεργειακός της πλούτος», ισχυρίζεται σε ρεπορτάζ του ο απεσταλμένος του ABC Australia στην Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα το τηλεοπτικό δίκτυο υπογραμμίζει ότι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μυρίζει προβοκάτσια του Στρατού προς τη κυβέρνηση Ερντογάν, με τελικό στόχο την Ελλάδα. Σύμφωνα πάντα με το Αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο, πηγές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, αναφέρουν ότι στήθηκε το σκηνικό έντασης από στρατιωτικούς, για να αναγκάσουν σε παραίτηση τη κυβέρνηση και να βρουν την αφορμή που επιθυμούν, για να επιτεθούν άμεσα και γρήγορα στην Ελλάδα, με σκοπό να αλλάξουν το status στο Αιγαίο και να ελέγξουν τον ενεργειακό της πλούτο.

Αν μιλάμε για σενάρια, (ειδικότερα όταν κάποιο προέρχεται από ουδέτερους παρατηρητές), κανένα σενάριο δεν είναι για …πέταμα.

 

Απλά…

Ο 22χρονος Αμπντουλάχ Κομέρτ είναι ο δεύτερος νεκρός των βίαιων συγκρούσεων, ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία στην Τουρκία. Δέχτηκε σφαίρα κατά τη διάρκεια των  διαδηλώσεων. Ήταν παθιασμένος με την «επανάσταση» της Τουρκίας, αυτό που όλο και περισσότερο αποκαλούν «Τουρκική Άνοιξη».

Λίγες ώρες πριν αφήνει την τελευταία του πνοή, έγραψε στο Facebook:

«Κοιμήθηκα μόλις 5 ώρες, μέσα σε 3 ημέρες. Με ψέκασαν με δακρυγόνα αμέτρητες φορές, ρίσκαρα τον θάνατο μου 3 φορές. Και ξέρετε τι λέει ο κόσμος; Παράτα τα, εσύ θα είσαι που θα σώσεις τη χώρα; Ναι… Κι αν δεν τη σώσουμε εμείς, θα πεθάνουμε όσο το προσπαθούμε. Είμαι τόσο κουρασμένος που έχω πιει 7 ενεργειακά ποτά και 9 παυσίπονα σε 3 μέρες, η φωνή μου έχει κλείσει, αλλά θα είμαι ξανά στην πλατεία σήμερα στις 6. Απλά για την επανάσταση»

Απλά, για την επανάσταση… Όσο απλά μια σφαίρα μπορεί να βρει το στόχο της και κόψει το νήμα της ζωής σου στα 22 σου χρόνια.

Και φυσικά, αυτήν την «απλοποίηση» την έχουν διακρατικά παγιώσει όλες οι δυνάμεις καταστολής, όταν οι λαοί ξεσηκώνονται για να διεκδικήσουν δικαιώματα, πολλές φορές αυτονόητα, τα οποία η ίδια η εξουσία έχει (στα χαρτιά μόνο) θεσμοθετήσει.

 

Υπολειτουργούν

Εύστοχη -όπως συχνά- η «Καθημερινή», σε κύριο άρθρο της σημειώνει:

Αυτή η κυβέρνηση έχει πολλή δουλειά να κάνει. Αντί, λοιπόν, να ασχολείται με διάφορα ήσσονος σημασίας θέματα ή τον αντιρατσιστικό νόμο, καλά θα κάνει να εστιάσει στα μεγάλα και αναγκαία.

Η Δημόσια Διοίκηση παραμένει σε διάλυση και ακινησία. Οι περίφημες μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν μεν, αλλά με αργό ρυθμό.

Ο πρωθυπουργός και λίγοι υπουργοί εργάζονται νυχθημερόν. Άλλοι, όμως, είτε λειτουργούν ως συνδικαλιστές – προστάτες συμφερόντων της αρμοδιότητάς τους, είτε αποφεύγουν να αγγίξουν οτιδήποτε ακανθώδες.

Χρειαζόμαστε μια στοχο-προσηλωμένη κυβέρνηση, με ικανούς ανθρώπους. Όχι μια κυβέρνηση δύο ταχυτήτων.

 

Η αυτοκριτική του ΔΝΤ

Εύσημα στην Ελλάδα για την επιτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία ξεπέρασε το στόχο, αποδίδει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος (κάτι που άναψε γκρίνιες στους κόλπους της ΕΕ).

Το ΔΝΤ τονίζει ότι με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2013 και το 2014. Το θέμα του δημοσιονομικού κενού μετά το 2014 θα συζητηθεί «στην επόμενη αξιολόγηση» -που ήδη άρχισε- και θα εξαρτηθεί από την απόδοση της μεταρρύθμισης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, καθώς η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το κενό θα καλυφθεί από πρόσθετα φορολογικά έσοδα.

Τα βασικά προβλήματα της εκτέλεσης του προγράμματος είναι σύμφωνα με την έκθεση οι αργοί ρυθμοί στη μεταρρύθμιση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και ευρύτερα του δημοσίου τομέα (απολύσεις, κινητικότητα).

Το ελληνικό χρέος χαρακτηρίζεται βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο σημειώνονται ανησυχίες.  Αναφέρεται ως καθοριστικός παράγοντας η δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων να προσφέρουν πρόσθετη ανακούφιση του χρέους αν χρειαστεί. Σημειώνεται ωστόσο ότι το χρέος παραμένει «πολύ υψηλό» και προτείνεται «εμπροσθοβαρής προσέγγιση» του θέματος, αν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα χωρίς όμως να ανακτά σε ικανοποιητικό επίπεδο (λόγω χρέους) την εμπιστοσύνη των αγορών.

Η έκθεση αξιολόγησης συνοδεύεται από μια εκ των υστέρων αποτίμηση του πρώτου προγράμματος από το 2010 ως το 2012. Στο κείμενο των 50 σελίδων γίνεται σκληρή αυτοκριτική για τα λάθη του πρώτου μνημονίου, που οδήγησαν σε βαθύτερη του αναμενομένου ύφεση και εκτίναξη της ανεργίας, ενώ το πρόγραμμα δεν απέφερε τον έλεγχο του χρέους και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές όπως είχε σχεδιαστεί.

Μεγάλο μέρος της ευθύνης επιρρίπτεται στη ευρωπαϊκή πλευρά για την καθυστέρηση της λήψης αποφάσεων σε επίπεδο κυβερνήσεων αλλά και στο έλλειμμα συντονισμού στο εσωτερικό της τρόικας.

«Σημαντική πρόοδο σημείωσε η Ελλάδα, για την ενίσχυση της δημοσιονομικής προσαρμογής και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας», δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην αποστολή της τρόικας στην Αθήνα, Πολ Τόμσεν.


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …