- 30 Μαΐου, 2013
Οι γιατροί της …καρδιάς μας μιλούν για το άγχος των ασθενών – Πατρίτσια Πιράς – Λασκαρίδη, Νίκη Προσμίτη και Γιώργος Λυμπερόπουλος
Για τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση στην καθημερινότητα των περισσότερων από μας, γεγονός που δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο και τον τομέα της υγείας, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τη ζωή μας το αυξημένο άγχος, μας μίλησαν γιατροί καρδιολόγοι της περιοχής μας.
Πατρίτσια Πιράς – Λασκαρίδη: Η κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα έχει αλλάξει δραματικά. Ο κόσμος προσπαθεί να μειώσει τα έξοδά του, με όποιον τρόπο μπορεί να σκεφτεί, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται πλέον όχι μόνο οι επισκέψεις για τους καθιερωμένους ελέγχους, αλλά ούτε και για εκείνους που κρίνονται απολύτως απαραίτητοι, πόσο μάλλον για τους προληπτικούς, και βέβαια να προτιμώνται οι συνάδελφοι που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό συμβαίνει ακόμα και με ανθρώπους την πορεία της υγείας των οποίων παρακολουθούσαμε επί σειρά πολλών ετών.
Η κρίση έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στον ιδιωτικό τομέα της υγείας εδώ και αρκετό καιρό, με αποτέλεσμα αρκετοί συνάδελφοι να έχουν αναγκαστεί να απολύσουν ακόμα και τους βοηθούς τους, συμβάλλοντας άθελά τους στην αύξηση του ποσοστού της ανεργίας που πλήττει αυτή τη χώρα.
Το άγχος σίγουρα έχει γίνει μόνιμος σύντροφος πολλών συνανθρώπων μας, γεγονός που, λόγω της κατάστασης που προανέφερα, είμαι σε θέση να γνωρίζω περισσότερο από την ανθρώπινη πλευρά μου, παρά από την ιατρική μου ιδιότητα.
Νίκη Προσμίτη: Το αυξημένο άγχος μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην υγεία, αλλά και να κάνει πιο έντονα εκείνα που ήδη υπάρχουν. Το στρες λειτουργεί καταλυτικά για την εμφάνιση κάποιας πάθησης, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου υφίστανται οι παράγοντες κινδύνου, στις οποίες κατά κύριο λόγο κάνει τα συμπτώματα να εμφανίζονται πολύ νωρίτερα. Τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, όπου ασκώ τα ιατρικά μου καθήκοντα, η κατάσταση είναι αρκετά ξεκάθαρη, γεγονός που επιβεβαιώνουν και συνάδελφοί μου από άλλες πόλεις. Ο κόσμος παραμελεί τη φροντίδα της υγείας του και δεν έρχεται να εξεταστεί εγκαίρως, πολύ δε περισσότερο για προληπτικούς λόγους, όπως συνηθιζόταν παλαιότερα.
Η βασική αιτία που επικαλούνται είναι οι οικονομικές δυσκολίες, αλλά ένας πολύ σοβαρός λόγος επίσης είναι η αντιμετώπιση της καθημερινότητας, τα προβλήματα της οποίας αποσπούν τη σκέψη από τόσο σημαντικά θέματα, όπως είναι η φροντίδα της υγείας και η πρόληψη, παράλληλα με την αύξηση του καπνίσματος και την έλλειψη σωστής διατροφής. Όλο αυτό το άγχος εκδηλώνεται με σωματικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα το προκάρδιο άλγος, ενώ σωματοποιείται και με διάφορους άλλους τρόπους, που σχετίζονται με την ενεργοποίηση σε μεγάλο βαθμό των ανθρώπινων ορμονών.
Γιώργος Λυμπερόπουλος: Ο κόσμος σίγουρα αναφέρει περισσότερο άγχος, λόγω οικονομικών δυσχερειών, και τα συμπτώματα μπορεί να είναι οποιαδήποτε, όπως ταχυκαρδίες, προβλήματα του γαστρεντερικού, μυοσκελετικοί πόνοι, υπνηλία, κ.ά. Δεν υπάρχει όμως κάποιο κριτήριο που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κρίση έχει συμβάλλει στην αύξηση των σοβαρών καρδιακών περιστατικών.
Στον ΕΟΠΥΥ, με τον οποίο είμαι συμβεβλημένος, βλέπουμε πολύ κόσμο, επειδή η επιβάρυνση είναι πραγματικά λίγη. Αυτό που παρατηρείται από τις συζητήσεις είναι μια σαφέστατη δυσθυμία, καθώς οι ασθενείς αναρωτιούνται συχνά αν αύριο θα μπορούν να έχουν τα φάρμακά τους και είναι αρκετοί εκείνοι οι οποίοι έχουν διακόψει ακόμα και χρόνιες αγωγές, επειδή τα συγκεκριμένα φάρμακα ήταν πολύ ακριβά, όπως τα φάρμακα για τα τριγλυκερίδια, που είχαν βγει και παραμένουν εκτός λίστας. Ευτυχώς, στη δική μας τουλάχιστον ειδικότητα, υπάρχουν ακόμα εναλλακτικές λύσεις, με πιο φτηνά φάρμακα, γεγονός που δεν ισχύει όμως για όλες τις ειδικότητες.
Δέσποινα Κοτζιαπαναγιώτου