«Νηστεύσαντες και Μη Νηστεύσαντες»

Από τον αναγνώστη μας Παπαδόπουλο Γεώργιο του Προδρόμου λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή:

Σε ένα εγκόλπιο παλιάς εκτύπωσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως που αναφέρεται στην ακολουθία των Ωρών της Μεγάλης Εβδομάδος, στη σελίδα 445, διαβάζουμε: «Ο ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ».

Το περιεχόμενο του Κατηχητικού Λόγου του Χρυσοστόμου αναγιγνώσκεται από τον Ιερέα λίγο πριν το τέλος της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας της Αναστάσεως και ακούγεται μόνο στην Ανάσταση του Χριστού μία φορά το χρόνο.

Θαυμάζει κανείς τις θεόπνευστες και υψηλού νοήματος εκφράσεις του κειμένου το οποίο αρχίζει ως εξής: «Ει τις ευσεβής και φιλόθεος απολαυέτω της καλής ταύτης και λαμπράς πανηγύρεως. Ει τις δούλος ευγνώμων εισελθέτω χαίρων εις την χαράν του Κυρίου αυτού. Ει τις έκαμε νηστεύων. Ει τις υστέρησεν. Ει τις ειργασάτω κλπ. Πλούσιοι και πένητες μετ’ άλλων χορεύσατε, εγκρατείς και ράθυμοι την ημέραν τιμήσατε. Νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες ευφράνθητε σήμερον. Φιλότιμος γαρ ων ο Δεσπότης, δέχεται τον έσχατον καθάπερ και τον πρώτον…».

Πάντα με συγκλόνιζε το κείμενο αυτό. Το άκουγα από μικρός από τα άκακα χείλη του Ιερέα της Κοίμησης της Θεοτόκου της Ευξεινούπολης, του αοιδίμου ΠαππαΣταύρου του Μοσχόχειλου από τη Μεσέμβρια της Ανατολικής Ρωμυλίας. Βιώνοντας ο ίδιος τη στιγμή αυτή, απέδιδε την κορύφωση της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας με το ιδιαίτερο εκείνο μυσταγωγικό ύφος που διέκρινε τον μακαριστό και σεβάσμιο γέροντα ΠαππαΣταύρο.

Με το πέρασμα του χρόνου συνειδητοποιώ όλο και περισσότερο τη συγκλονιστική διάσταση αυτού του Αναστάσιμου ύμνου.

Τον μεταπλάθω στη σκέψη μου διαρκώς σαν ένα επαναστατικό κείμενο. Ένα σάλπισμα σωματικής και ψυχικής ανακούφισης. Ένα αλάφρωμα από το σωματικό και το ψυχικό βάρος. Που καλεί όλους, είτε νήστεψαν είτε δεν νήστεψαν, είτε προσήλθαν έγκαιρα είτε προσήλθαν καθυστερημένα, είτε προετοιμάστηκαν είτε όχι, είτε εργάστηκαν είτε έμειναν πίσω. Καλεί όλους, θα έλεγα, χωρίς ίχνος διάκρισης στον κοινό εορτασμό της Ανάστασης, της Αγάπης, του Χριστιανισμού.

Χριστός Ανέστη. Χρόνια πολλά.

Παπαδόπουλος Γεώργιος του Προδρ.


Σχετικά Άρθρα

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας στην Α’ Τοπική

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας στην Α’ Τοπική

Από τις 14 Απριλίου όταν ολοκληρώθηκε η μεγάλη κατηγορία της περασμένης σεζόν, μέχρι το Σάββατο 21…
Χρ. Μπουκώρος: «Αναγκαίο βήμα η σύμβαση για το έργο αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού»

Χρ. Μπουκώρος: «Αναγκαίο βήμα η σύμβαση για το έργο αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού»

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, κάλεσε σήμερα Τετάρτη (18/9) τον βουλευτή Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο…
Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξεριά ύψους 3,6 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό

Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξεριά ύψους 3,6 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό

Την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024, υπεγράφη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπό τον Υπουργό Υποδομών και…