- 19 Μαΐου, 2013
Επιτυχημένη η γιορτή του «Πελίτι», στο δάσος Κουρί
Για τρίτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε στην περιοχή μας η γιορτή ανταλλαγής «ντόπιων», παραδοσιακών σπόρων, το Σάββατο, 18 Μαΐου 2013, στο μικρό αμφιθέατρο – σκακιέρα και στον γύρω χώρο, μέσα στο δάσος «Κουρί», από την τοπική ομάδα «Πελίτι» Αλμυρού.
Αυξημένη, σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, ήταν η προσέλευση του κόσμου, καθώς και των ντόπιων αλλά και ξένων παραγωγών που προσέφεραν οι ίδιοι φυτά και σπόρους και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων σχετικά με τους παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας και τη συνεργασία με τα μέλη της τοπικής ομάδας.
Όλοι οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν τα φυτά και τους σπόρους της αρεσκείας τους, ανάλογα με τη σειρά προσέλευσής τους, ανάμεσα σε πολυάριθμες επιλογές, αλλά και να συλλέξουν πολύτιμες πληροφορίες, με την ευχή και την ελπίδα των διοργανωτών την επόμενη χρονιά να φέρουν στη γιορτή τους «απογόνους» αυτών των φυτών και των σπόρων.
Όσοι επιθυμούσαν μπορούσαν να ανταλλάξουν ή απλά να προσφέρουν διάφορα αντικείμενα, στο παζάρι ανταλλαγής, ενώ τα παιδιά είχαν τον δικό τους κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, όπου ζωγράφισαν θέματα από τη φύση με προσφερόμενα υλικά.
Οι μαθητές των σχολείων της περιοχής μας ετοίμασαν όλες τις φετινές αφίσες της γιορτής, και αρκετές από αυτές συμμετείχαν στον αντίστοιχο διαγωνισμό, από τον οποίο, μετά από ψηφοφορία των επισκεπτών, βραβεύτηκαν οι τρεις καλύτερες. Το πρώτο βραβείο κέρδισε ο μαθητής της έκτης τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού, Γιώργος Δήμου, το δεύτερο οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Ευξεινούπολης, Εύα Τσιγάνη, Σοφία Σπανού, Ιλιάνα Ντούρα και Ευαγγελία Μπουρλή, με την ομαδική δημιουργία τους, και το τρίτο βραβείο η μαθήτρια της τρίτης τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού, Ιωάννα Λυπημένου, ενώ όλα τα παιδιά που πήραν μέρος στο διαγωνισμό βραβεύτηκαν, από την τοπική ομάδα του «Πελίτι», για την προσπάθεια και τη συμμετοχή τους.
Στη συνέχεια η δράση πέρασε στο αμφιθέατρο, όπου οι μαθητές του Β2 τμήματος της δευτέρας τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ευξεινούπολης, με την επιμέλεια της δασκάλας τους, Ματούλας Καλαντζή, παρουσίασαν την «Περπερούνα», ένα έθιμο με το οποίο οι άνθρωποι τα παλιά χρόνια προσπαθούσαν να προσελκύσουν τη βροχή, και συναντάται διαφοροποιημένο σε αρκετές περιοχές της χώρας μας.
Ακολούθησαν ομιλίες, σχετικά με τις πολλές και ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες φυτών και βοτάνων που η ελληνική φύση προσφέρει απλόχερα, όπως το χαμομήλι, το μελισσόχορτο και το βαλσαμόχορτο, και τους τρόπους χρήσης τους, από τον φαρμακοποιό Χρήστο Δεληστάθη, καθώς και για έναν από τους τρόπους παρασκευής εδαφοβελτιωτικών συστατικών, χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών, από τον ερασιτέχνη καλλιεργητή Ηρακλή Παπαδόπουλο.
Απλές καθημερινές εργασίες, που παλιότερα ήταν αυτονόητες αλλά σήμερα κοντεύουν να ξεχαστούν, αναβίωσαν στα εργαστήρια, όπου φέτος οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον τρόπο προετοιμασίας και παρασκευής σπιτικού ψωμιού, και σαπουνιού με αγνά υλικά.
Η παράσταση καραγκιόζη από τον Αντώνη Παπαλεξανδρή, συντονιστή της τοπικής ομάδας του «Πελίτι», με το έργο «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι», αποζημίωσε με τον καλύτερο τρόπο τους μικρούς επισκέπτες που ανυπομονούσαν για την έναρξή της, αλλά και αρκετούς μεγάλους.
Αργά το βράδυ η γιορτή μετατράπηκε σε ένα παρεΐστικο γλέντι, με ποτά και μεζέδες που πρόσφεραν μέλη και φίλοι της τοπικής ομάδας, όμορφες μουσικές στιγμές που χάρισαν σε όσους παρέμειναν ο Νίκος και ο Άγγελος Αλεξίου και ο Θανάσης Μπένος, αλλά και την ευχάριστη ερμηνευτική έκπληξη ενός φίλου από την Ικαρία, που βρέθηκε στον τόπο μας.
Το βασικό μήνυμα της φετινής εκδήλωσης ήταν η σημαντικότητα της αυτάρκειας στη διατροφή μας, παράλληλα με την αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό, που μπορούν να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά και να αποτελέσουν τα καλύτερα όπλα ενάντια στην κρίση. Η συμμετοχή, η άποψη και η εμπειρία του καθενός θεωρείται πολύτιμη για τη διεύρυνση των γνώσεων και την επίλυση προβληματισμών που μας απασχολούν όλους, είτε ως καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων είτε ως απλούς καταναλωτές.
Τα μέλη της τοπικής ομάδας του «Πελίτι» είναι στη διάθεση εκείνων που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα, αλλά και να βοηθήσουν την προσπάθεια αυτή με κάθε τρόπο, οι οποίοι μπορούν να ενημερώνονται και να επικοινωνούν μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.peliti.gr και στα τηλέφωνα 24220 25953 και 6974 374582.
Δέσποινα Κοτζιαπαναγιώτου