• 14 Μαΐου, 2013

Η Ζωοδόχος Πηγή στο Νεοχωράκι

Η Ζωοδόχος Πηγή στο Νεοχωράκι

Την Παρασκευή 10 Μαΐου όπως και κάθε Παρασκευή της Διακαινησίμου εβδομάδας (εβδομάδα μετά την Κυριακή της Λαμπρής) γιορτάζει ο ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής στο Νεοχωράκι Αλμυρού. Σας μεταφέρουμε λίγα από την ιστορία της εκκλησιάς, όπως δημοσιεύονται στο blog (http://neoxwraki.blogspot.gr) του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νεοχωρακίου Αλμυρού και φωτογραφίες από τον φετινό Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό της Πέμπτης 9 Μαΐου.


…Με την Αγορά των κτημάτων Γιντζεκάκι το 1906 και Γιντζέκι το 1910 εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην περιοχή (στο σημερινό Νεοχωράκι) αρκετές οικογένειες, κυρίως Σαρακατσαναίοι άλλα και λιγοστοί Βλάχοι.
Το 1915 λίγα χρόνια μετά την μόνιμη εγκατάσταση, αποφάσισαν να φτιάξουν μια εκκλησία στο χωριό μόνο που δεν ήξεραν σε ποιο σημείο να την χτίσουν καθώς και σε ποιον Άγιο θα είναι αφιερωμένη.

Κατά την μεταφορά της ξυλείας από το βουνό, τα τρία άλογα που κουβαλούσαν τα ξύλα έφυγαν μπροστά και το πρώτο που έφτασε στο χωριό πήγε και σταμάτησε στην τοποθεσία που είναι χτισμένη σήμερα η εκκλησία του χωριού (ακριβώς στο σημείο που υπήρχε το παλιό καμπαναριό) κουνώντας την ουρά.

Βλέποντας οι κάτοικοι το άλογο εκεί να τους περιμένει αποφάσισαν να χτίσουν σ’ αυτό ακριβώς το σημέιο τον Ναό που μετά από κλήρο ονομάστηκε Ζωοδόχος Πηγή.

Το 1955 μετά τον σεισμό ανακαινίστηκαν η σκεπή και οι ξύλινες κολώνες.

Στον επόμενο μεγάλο σεισμό, του 1980, ο ναός κατεδαφίστηκε εκ θεμελίων και στη θέση του χτίστηκε ο νέος ναός.

 

H Zωοδόχος Πηγή είναι μία εορτή προς τιμήν της Παναγίας. Δεν έχει σχέση με τη ζωή της υπεραγίας Θεοτόκου, όπως οι άλλες γνωστές θεομητορικές εορτές, λόγου χάριν τα Eισόδια, ο Eυαγγελισμός ή η Kοίμησις της Θεοτόκου. H εορτή αυτή έχει σχέση με τις θαυμαστές επεμβάσεις της Παναγίας προς σωτηρίαν δυστυχών και ταλαίπωρων ανθρώπων που την επικαλέσθηκαν με πίστη.

 

 


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η 4 εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου…
Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Η Α’ Τοπική αρχίζει στις 21-22 Σεπτεμβρίου, η Β’ στις 28-29 Σεπτεμβρίου και η Γ’ στις…