• 17 Απριλίου, 2013

«Ο ρυθμός της ψυχής»

«Ο ρυθμός της ψυχής»

Παραδοσιακοί χοροί από συγκρότημα κωφών το Σάββατο 27 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο στις 20:00

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου σε συνεργασία με το Σύλλογο κωφών και βαρήκοων Νομού Μαγνησίας διοργανώνει χορευτική εκδήλωση αλληλεγγύης για τη συγκέντρωση τροφίμων που θα προσφερθούν στο κοινωνικό παντοπωλείο τις ημέρες του Πάσχα. Στην εκδήλωση θα εμφανιστούν τα χορευτικά του Συλλόγου Κωφών Βορείου Ελλάδος, το χορευτικό συγκρότημα Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης και η εφηβική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου με χορού και τραγούδια των Λαζαρίνων του Ρουμλουκιού.

Όταν το 1994 στη Θεσσαλονίκη το συμβούλιο του Αθλητικού Συλλόγου Κωφών αποφάσισε να έχει ενεργή συμμετοχή σε όλα τα δρώμενα κλήθηκε να απαντήσει στον προβληματισμό ενός μέλους του∙ μπορούν να χορέψουν οι κωφοί; Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα να φτιάξουν μια χορευτική ομάδα. Η εμπειρία τους έλεγε ότι με τις δονήσεις αισθάνονται τη μουσική, ότι όμως θα συντονιστούν τόσο για να αποτελέσουν χορευτικό συγκρότημα τους εξέπληξε. Ο σύλλογος έχει εκπαιδεύσει στο χορό πάνω από 100 κωφούς σε όλα αυτά τα 19 χρόνια λειτουργίας του.

Ο Αθλητικός Σύλλογος Κωφών Βορείου Ελλάδος ιδρύθηκε το 1983 στη Θεσσαλονίκη με σκοπό την ανάπτυξη των αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων των ατόμων με προβλήματα ακοής. Ανάμεσα σ’ αυτές τις δραστηριότητες λειτουργεί και το τμήμα παραδοσιακών χορών Κωφών του Α.Σ.Κ.Β.Ε. όπου συμμετέχουν κωφοί χορευτές που χορεύουν ακολουθώντας το ρυθμό της μουσικής αντιλαμβανόμενοι τις δονήσεις των κρουστών. Εκτός από Κωφούς στο χορευτικό τμήμα συμμετέχουν και ακούοντες χορευτές δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις διάδοσης και υιοθέτησης της κουλτούρας των Κωφών μέσα στην κοινωνία των ακουόντων. Από την έναρξη της λειτουργίας του (1994) έως σήμερα, το χορευτικό τμήμα των Κωφών  έχει συμμετάσχει σε πολλά αξιόλογα Φεστιβάλ της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού όπως δύο φορές στην Κύπρο το 2000 και το 2004 και στην Ιταλία το 2007. Στις εκδηλώσεις αυτές όχι μόνο κέρδισε την αναγνώριση και προκάλεσε τον ενθουσιασμό αφού η διαφορά σε σχέση με χορευτικά συγκροτήματα των ακουόντων ήταν ανύπαρκτη.

Η χορευτική ομάδα των κωφών έχει λάβει μέρος σε διάφορα φεστιβάλ κι αξιόλογες εκδηλώσεις της Ελλάδας με πιο σημαντικές:

·        Το φεστιβάλ των φοιτητικών εστιών Θεσσαλονίκης το 1996 και το 2006.

·        Την τελετή του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου κωφών στην Αθήνα το 1999.

·        Την τελετή έναρξης του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος κολύμβησης των κωφών το 2006 στη Θεσσαλονίκη.

·        Τις εκδηλώσεις του συνεδρίου του χορευτικού του πανεπιστημίου της Πάτρας το 2007.

·        Το 3ο φοιτητικό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στη Μυτιλήνη το 2008.

·        Τοπικές πολιτιστικές οργανώσεις σε διάφορες πόλεις όπως: των Ιωαννίνων, της Άρτας, της Πέλλας, της Δράμας, του Κιλκίς, της Κοζάνης, της Χαλκιδικής, της Αθήνας καθώς και πολλών πόλεων και χωριών του Ν. Θεσσαλονίκης.

Δάσκαλός τους από το 1998 ο Δημήτρης Κυριαζής, απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης με ειδικότητα τους παραδοσιακούς χορούς…

Για την εμπειρία του που αποτέλεσε και μελέτη του μεταπτυχιακού του έχει πει: «Σε κάθε διαδικασία εκμάθησης σε κωφά άτομα πρέπει να γίνουν προσαρμογές. Στην περίπτωση του χορού, που το αντικείμενο διδασκαλίας είναι η κίνηση, προσπαθούν οι κωφοί να αποκαταστήσουν τα ηχητικά ερεθίσματα με οπτικά και ισχυροποιούν τις δονήσεις. Οι κωφοί αναπτύσσουν περισσότερο  την οπτική απορρόφηση των πληροφοριών σε λιγότερο χρόνο, μαθαίνουν γρήγορα αλλά ξεχνούν τα βήματα μετά την πρόβα. Τόλμησα να χρησιμοποιήσω το νταούλι για να νιώσουν τον κραδασμό. Η ιδέα μου ήρθε αξιοποιώντας την εικόνα που είχα όταν μου ήρθε αξιοποιώντας την εικόνα που είχα όταν τον έβλεπα να χορεύει στους γάμους αδιαφορώντας για το τι παίζει η μουσική αλλά πως θα εκφράσουν τη χαρά τους, η στιγμή που με ένα χορό βγάζουν τα εσώψυχά τους.

Έτσι τόλμησα να βγάλω το νταούλι να δοκιμάσω τι νιώθουν και πόσο μπορούν να συντονιστούν. Χτυπάω το νταούλι σύμφωνα με το ρυθμό των ποδιών τους και η ορχήστρα παίζει αυτό που παίζω εγώ. Είμαι ο μαέστρος τους. Μετά από αυτό απογειωθήκαμε.»

Οι παραστάσεις αυτές γεμίζουν με υπερηφάνεια την κοινωνία των κωφών, αφού αποδεικνύεται ότι ακόμα και σε δραστηριότητες όπως είναι ο χορός, όπου θεωρητικά είναι απαραίτητη η ακοή, τα καταφέρνουν εξίσου καλά με τους ακούοντες.


Σχετικά Άρθρα

Την Παρασκευή 22/11 κηδεύεται η Ευγενία Αλεξοπούλου

Την Παρασκευή 22/11 κηδεύεται η Ευγενία Αλεξοπούλου

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή η Ευγενία Αλεξοπούλου. Η κηδεία της θα γίνει…
Το πρόγραμμα αγώνων στα γήπεδα της ΕΠΣΘ

Το πρόγραμμα αγώνων στα γήπεδα της ΕΠΣΘ

Δείτε το πρόγραμμα του διημέρου 23-24 Νοεμβρίου στα γήπεδα της ΕΠΣΘ, για την 9η αγωνιστική στην…
Η Ζ. Μακρή σε βράβευση σχολείων και αριστούχων μαθητών σε εκδήλωση της Eurobank

Η Ζ. Μακρή σε βράβευση σχολείων και αριστούχων μαθητών σε εκδήλωση της Eurobank

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μ. Μακρή βράβευσε τα σχολεία από τις Εκπαιδευτικές Περιφέρειες…