• 27 Μαρτίου, 2013

Το Αλμυριώτικο Θέατρο Σκιών του Νικόλαου Κωτούλα

Το Αλμυριώτικο Θέατρο Σκιών του Νικόλαου Κωτούλα

Τρεις μαθητές Γυμνασίου, οι Νικόλαος Κωτούλας, Κωνσταντίνος Τσαμπίρας και Φώτης Κλησιάρης, συνεχίζουν επάξια την παράδοση του θεάτρου σκιών του Καραγκιόζη. Τους συναντήσαμε στο «λημέρι» τους, έτσι, για να ξεφύγουμε λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητάς μας και μιλήσαμε μαζί τους γι’ αυτήν την ενασχόλησή τους.

Ερ.: Θα μου πει ο θιασάρχης τι αναλαμβάνει ο καθένας σας στις παραστάσεις που δίνετε;

Απ. – Νικόλαος Κωτούλας: Ο Φώτης και εγώ κάνουμε τις φωνές, τους ηθοποιούς ας πούμε, ο Κωνσταντίνος, έχει τα ηχητικά και τη βιντεοληψία, επίσης είναι αστέρι στα ιντερνετικά και προσπαθούμε και εκεί να ανεβάζουμε κάποιες από τις δουλειές μας. Το blog μας είναι στη διεύθυνση nickotoulas.blogspot.com. Εκτός από τις έτοιμες ιστορίες του Καραγκιόζη, αυτοσχεδιάζουμε και έχουμε και δικές μας… Δύο από τις αγαπημένες μου είναι ο Καραγκιόζης Δήμαρχος, στην οποία σατιρίζω τη σημερινή πολιτική επικαιρότητα και ο Καραγκιόζης μάγειρας, ενώ από τις «έτοιμες» ο «Καραγκιόζης Γραμματικός». Δεν τις γράφω κάπου, όμως είναι όλες στο μυαλό μου, τις συζητάω με τα παιδιά, τις βελτιώνουμε μαζί, κάνουμε πρόβες και τελικά καλούμε φίλους και κάνουμε παραστάσεις.

 

Ερ.: Πες μου, τι εννοείς παραστάσεις;

Απ. – Νικόλαος Κωτούλας: Ξεκίνησα, αρχικά μόνος μου, όταν ακόμα ήμουν στο Δημοτικό. Καλούσα φίλους από τη γειτονιά και συγγενείς. Κάποια στιγμή αργότερα το έμαθε η κυρία Κική, δασκάλα τότε του αδερφού μου στο νηπιαγωγείο και έκανα μια παράσταση και στο νηπιαγωγείο. Αργότερα το συζήτησαν φίλοι με τον κατηχητή μου και δέχθηκε ευχαρίστως πρόσκλησή μου και οργανώσαμε μια παράσταση εδώ για τα παιδιά του κατηχητικού. Σύντομα, στις 31/3 στις 6 το απόγευμα θα κάνουμε μια παράσταση στο Κέντρο Νεότητας για τα κατηχητικά της Ευξεινούπολης.

 

Ερ.: Πως ξεκίνησες αυτή την ενασχόλησή σου…

Απ. – Νικόλαος Κωτούλας: Όταν ήμουν 6 χρονών, οι γονείς μου από ένα ταξίδι τους στην Αθήνα, μου έφεραν δώρο τις πρώτες δύο φιγούρες… Αργότερα, παρακολούθησα στην Αθήνα, παράσταση του Σπυρόπουλου και αγόρασα το πρώτο μου σκηνικό. Από τότε, ψάχνω πολύ την ιστορία του Καραγκιόζη, αλλά και ό,τι άλλο μπορώ να βρω κυρίως από το internet. Για ΄μενα είναι μια δημιουργική δραστηριότητα που θέλω να τη συνεχίσω πολλά χρόνια ακόμη.

 

 

 

Ερ.: Τι μουσική χρησιμοποιείτε στα δικά σας έργα;

Απ. – Κων/νος Τσαμπίρας: Δεν αλλάζουμε την παράδοση του Καραγκιόζη στις επιλογές της μουσικής… Ψάξαμε και από το internet να δούμε σε παραστάσεις τι μουσική συνηθίζεται να χρησιμοποιούν. Έτσι και εμείς, μείναμε στα παραδοσιακά κομμάτια και βεβαίως στους αμανέδες.

 

Ερ.: Ποια ατάκα του Καραγκιόζη σας αρέσει περισσότερο;

Απ. – Κων/νος Τσαμπίρας: Στην ερώτηση «τι θα φάμε, μπαμπάκο;», ο Καραγκιόζης απαντά… «Νηστικόπιτες ή και αέρα κοπανιστό με μπόλικο τίποτε…»

– Φώτης Κλησιάρης: Ναι, ωραίες είναι αυτές, αλλά αυτή που χαρακτηρίζει τον ήρωα είναι η γνωστή «θα φάμε, θα πιούμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε». Φαίνεται πως αυτοί που έγραφαν τα πρώτα σενάρια είχαν πλούσια εμπειρία από …«μαθήματα ζωής», αυτά που περνάνε ακόμη και σήμερα, μέσα από τις ιστορίες και τη νοοτροπία των ηρώων. Να έρθετε και εσείς να μας δείτε στην επόμενη παράσταση. Σκοπεύουμε να ασχοληθούμε περισσότερο με το blog και να ανεβάσουμε σύντομα και νέα έργα, οπότε και εκεί μπορείτε να βλέπετε τη δουλειά μας.

 

Ερ.: Ποια τα επόμενα σχέδια του θιασάρχη;

Απ. – Νικόλαος Κωτούλας: Μέχρι τώρα έφτιαχνα φιγούρες, αλλά χάρτινες… Θέλω να προμηθευτώ τα σωστά υλικά και να μάθω να τις δουλεύω μόνος μου. Επίσης, θέλω να φτιάξω ένα καλύτερο σκηνικό, αν και η μεταφορά του είναι πάντα δύσκολη…

 

Ευχαριστώ τα παιδιά, για τον χρόνο τους και για τις αναμνήσεις που μου ξύπνησαν… Κάποτε στο στενοσόκακο της Νέας Ιωνίας, Ζάππα 14, στις κασόνες του παππού, με κλεμμένο σεντόνι της γιαγιάς από τον ίδιο, και με τη λάμπα του, του ψαρέματος, κάναμε σεφτέ παίζοντας Καραγκιόζη, και μετά αγοράζαμε για όλους από τον κυρ-Δημήτρη, καραμέλες «ραντεβού» και τις μοιράζαμε σε όλα τα παιδιά…

Ο Νίκος και ο Κωνσταντίνος μας είχαν απασχολήσει και όταν ήταν ακόμα μαθητές Δημοτικού, όπου είχαν βραβευθεί για μια ταινία τους μικρού μήκους, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας…

Εδώ, λοιπόν, κάποια ταλέντα γεννιούνται και αναθρέφονται…

Μπράβο στα παιδιά, καλή συνέχεια και μπράβο στους γονείς που στηρίζουν την πολύ απαραίτητη, υγιή, εξω-σχολική δραστηριότητά τους.

 

Τσιντσίνη Βιβή


Σχετικά Άρθρα

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Κώστας Τσιάρας: Στόχος να πάμε ακόμα πιο γρήγορα στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα…
Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Ακόμη μία σπουδαία επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό, που ίσως περάσει στα ψιλά γράμματα καθώς το…
Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Δέκα παιδιά από τον Πτελεό αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στο σχολείο τους. Ο λόγος είναι ότι δεν…