- 26 Μαρτίου, 2013
Διαβούλευση στον Αλμυρό για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς
Την περασμένη Κυριακή 24 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η συζήτηση που διοργάνωσε ο Δήμος Αλμυρού, για την αντιμετώπιση του προβλήματος σχετικά με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Χατζηδημητρίου Φώτη, σκοπός της συνάντησης ήταν «να προσκαλέσουμε και άλλους συντοπίτες μας που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν γύρω από αυτό το θέμα, να δώσουμε και να πάρουμε ιδέες και να προχωρήσουμε σε Δημοτικό Συμβούλιο, που πλέον θα κάνει επίσημες τις δράσεις που συζητούνται και ήδη δρομολογούνται.»
Η συζήτηση ήταν πάρα πολύ έντονη (φαίνεται και από τις φωτογραφίες μας). Άλλωστε τα γεγονότα γύρω από το θέμα ήταν πάρα πολλά και κάποιες φορές ακραία. Η Αθηνά Υφαντή του Φιλοζωϊκού Αλμυρού, η Ελένη Χριστέλου (διατηρεί κυνοκομείο στη Σούρπη, με δεκάδες περιμαζεμένα ζώα), ο Γιώργος Παπαοικονόμου, με πάνω από 16 σκυλάκια, ο κ. Κορωναίος, ο οποίος φροντίζει από το υστέρημά του πολλά αδέσποτα, αλλά και άλλοι φιλόζωοι που παραβρέθηκαν, περίμεναν υπομονετικά να συγκεντρωθούν οι φορείς και δεν θα έφευγαν –είμαι σίγουρη- αν η συζήτηση δεν έφτανε σε σημείο που θα δέσμευε όλους σε πρόγραμμα μακροχρόνιας λύσης του προβλήματος.
Εκτός του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, στη συζήτηση έλαβαν μέρος ο Δήμαρχος του Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος και ο Γιάννης Καρατσώκης, Πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας Αλμυρού, εκπροσωπώντας τον Δήμο.
Οι δράσεις που προτάθηκαν είναι:
-Στείρωση και αποθεραπεία των αδέσποτων, με έξοδα του Δήμου και προσωρινή μεταφορά τους στο κυνοκομείο της κυρίας Χριστέλου.
-Μαθήματα στο σχολείο περί αγωγής για το φιλοζωϊκό συναίσθημα.
-Δράσεις για ενημέρωση της νομοθεσίας γύρω από τις ευθύνες των ιδιοκτητών των ζώων συντροφιάς και γύρω από την ενσωμάτωση τσιπ (με προτεραιότητα την ενημέρωση του Κυνηγετικού Συλλόγου).
Ο Δήμαρχος κ. Χατζηκυριάκος, ζήτησε από την επιτροπή που έχει δημιουργηθεί να υπολογίσει περίπου τι κοστολόγιο έχουν οι παραπάνω δράσεις, ώστε να μπορέσει να εξοικονομηθεί η πίστωση και να διατεθεί.
Φαίνεται, ότι η κοινωνία μας άρχισε να μην κωφεύει στο πρόβλημα των αδέσποτων. Οψόμεθα…
Τσιντσίνη Βιβή
Λίγα λόγια για την ηλεκτρονική
ταυτότητα των ζώων – το τσιπ
Είναι μια μικρή κάψουλα που περιέχει μικροτσίπ και πρέπει να εμφυτευθεί υποχρεωτικά σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, ώστε να είναι δυνατή η αναγνώρισή τους σε περίπτωση που χαθούν.
Οι κτηνίατροι τοποθετούν το τσιπ σε όλους τους σκύλους που εξετάζουν, εφαρμόζοντας το νόμο 3170/2003 και τις αποφάσεις που εξέδωσε το υπουργείο Γεωργίας.
Η ηλεκτρονική ταυτότητα φέρει έναν μοναδικό 16ψήφιο αναγνωριστικό αριθμό. Ο κτηνίατρος συλλέγει τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και τα χαρακτηριστικά του ζώου (ηλικία, όνομα, φύλο, ράτσα, χρώμα κλπ) και τα καταχωρεί σε μια τριπλότυπη φόρμα μαζί με τον αριθμό του τσιπ.
Ο ιδιοκτήτης και ο κτηνίατρος κρατούν από ένα αντίγραφο, ενώ το τρίτο αποστέλλεται στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο και καταχωρείται σε βάση δεδομένων.
Το κόστος που θα επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη εκτιμάται στα 40 ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει την αξία του τσιπ -έξι εταιρείες διαθέτουν στην Ελλάδα ηλεκτρονικές ταυτότητες για ζώα με τιμή χονδρικής από 12 έως 18 ευρώ.
Η κάψουλα έχει μήκος 11 χιλιοστά, πάχος ένα και βάρος 0,67 γραμμάρια. Δεν εκπέμπει ακτινοβολία και δεν περιλαμβάνει μπαταρία.
Η ανάγνωση του αναγνωριστικού αριθμού μπορεί να γίνει μόνο από κτηνίατρο, με τη χρήση μιας συσκευής που κοστίζει περίπου 200 ευρώ. Η συσκευή ανάγνωσης εκπέμπει ραδιοκύματα χαμηλής συχνότητας και ισχύος, αβλαβή για το ζώο.