• 13 Μαρτίου, 2013

Καρναβάλι Ευξεινούπολης 2013 – Κυριακή 17 Μαρτίου στο πάρκο Ευξεινούπολης

Βάλτε μάσκα στην κρίση, θα σας φανεί πολύ αστεία για να την πάρουμε στα σοβαρά

Την τελευταία Κυριακή της αποκριάς θα πραγματοποιηθεί φέτος το ιστορικό Καρναβάλι της Ευξεινούπολης, αφού αποτελεί αναβίωση αποκριάτικων εθίμων των πρώτων κατοίκων του.

Πρόσφυγες από την  Ανατολική Ρωμυλία οι περισσότεροι, φύλαξαν ανάμεσα στα λίγα υπάρχοντα που έφεραν από τις πατρογονικές τους πατρίδες, τις ακριβές τους μνήμες από τα τραγούδια, τις γιορτές, τους χορούς και τα χαρούμενα γεγονότα της ζωής που άφησαν πίσω τους, για να αντλήσουν δύναμη και όρεξη για την ζωή μπροστά τους. Κι είχαν πολλή όρεξη. Αξιοζήλευτη διάθεση και κέφι για δουλειά, για δημιουργία και με κάθε ευκαιρία, για ξεφάντωμα και διασκέδαση. Και σαν έφτανε η αποκριά, ποιες στολές και ποια μασκέ πάρτυ;

Οι άνδρες φορούσαν τις φούστες και το μαντήλι της γυναίκας τους και οι γυναίκες ξεκρεμούσαν από το καρφί το παντελόνι και την τραγιάσκα, για να γίνουν μέλος μιας αλλόκοτης παρέας. Από γειτονιά σε γειτονιά κι από καλαμπούρι σε πείραγμα με πολλά υπονοούμενα, η παρέα κατέληγε μαζί με πολλές άλλες στην πλατεία του χωριού, που ήταν στημένο ένα ανεπανάληπτο λαϊκό πανηγύρι. Αλλού το γραμμόφωνο με τα βαλς , αλλού οι γκάιντες και τα κλαρίνα και παντού στον αέρα η ανάσα της άνοιξης που μεθάει με κρασί του «νταγιά» και μαγεύει με την μυρωδιά της καινούργιας εποχής.

Εξέλιξη αυτού του καρναβαλιού φιλοδοξεί να είναι το φετινό καρναβάλι της Ευξεινούπολης. Οι μασκαράδες, η παρέα των μπεκρήδων, οι γέροι κι οι γριές, η ομάδα των τσιγγάνων που πότε περπατώντας και πότε χορεύοντας, σχολίαζαν σατίριζαν και διακωμωδούσαν την επικαιρότητα η τα προβλήματα τους, θα ξαναζωντανέψουν. Πεζοί ή εποχούμενοι, θα εμπνευστούν από το τοπίο της εποχής, θα μπουν στο κλίμα των ημερών και  …..θα μας τα πουν από την καλή και από τη ανάποδη!

Έτσι για να ελαφρύνουμε το βαρύ κλίμα της εποχής μας, να πούμε όχι στα προβλήματα και τα άγχη μας και ΝΑΙ πολλά ΝΑΙ στο γέλιο, την ξενοιασιά, την μουσική και το χορό.

Δεν χρειάζεται πολλή προσπάθεια για όλα αυτά: μια μάσκα, ένα φανταχτερό καπέλο, χαρτοπόλεμος…. και μια βόλτα στο καρναβάλι της Ευξεινούπολης, την Κυριακή της Αποκριάς στις 3 το μεσημέρι.

Για φέτος την Αποκριά ένα είναι το σύνθημά μας:

Βάλτε μάσκα στην κρίση! θα σας φανεί πολύ αστεία για να την πάρουμε στα σοβαρά.

* Ο τυχερός αριθμός της λαχειοφόρου για την ενίσχυση της διοργάνωσης του Καρναβαλιού, που προέκυψε μετά από κλήρωση που έγινε 2 Μαρτίου στη Βραδιά Καντάδας, είναι το 919.

Πολιτιστικός Σύλλογος Ευξεινούπολης


Σχετικά Άρθρα

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας στην Α’ Τοπική

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας στην Α’ Τοπική

Από τις 14 Απριλίου όταν ολοκληρώθηκε η μεγάλη κατηγορία της περασμένης σεζόν, μέχρι το Σάββατο 21…
Χρ. Μπουκώρος: «Αναγκαίο βήμα η σύμβαση για το έργο αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού»

Χρ. Μπουκώρος: «Αναγκαίο βήμα η σύμβαση για το έργο αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού»

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, κάλεσε σήμερα Τετάρτη (18/9) τον βουλευτή Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο…
Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξεριά ύψους 3,6 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό

Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξεριά ύψους 3,6 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό

Την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024, υπεγράφη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπό τον Υπουργό Υποδομών και…