• 6 Μαρτίου, 2013

Επιστολή στον “Λαό” – Η λιμνοδεξαμενή του Ξηριά

Από τον αναγνώστη Στέργιο Ζγουλέτα λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή:

Θα ήθελα να εκφράσω κι εγώ τη γνώμη μου, αν και ίσως είναι πολύ αργά, για να προλάβω το μεγάλο αποτυχημένο έργο, το φράγμα του Ξηριά.

Πιστεύω πως κανένας άνθρωπος δεν έχει εκτιμήσει περισσότερο τη χρησιμότητα και σημασία του νερού, όσο ένας αγρότης. Από το 1985 μιλάω στις αρμόδιες υπηρεσίες για φράγματα και το 1990 αιτήθηκα εγγράφως στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αλμυρού, την κατασκευή φράγματος στην τοποθεσία «Πλείστρα» του κτήματος Νεοχωρακίου, η οποία όμως έπεσε στο κενό. Το κόστος του συγκεκριμένου φράγματος θα ήταν πολύ μικρότερο σε σχέση με τα οφέλη τα οποία θα είχε αποκομίσει ο αγροτικός πληθυσμός της περιοχής του Αλμυρού. Με μεγάλη μου λύπη διαπίστωσα ότι οι αρμόδιοι ήταν μη γνώστες του θέματος και δεν προχώρησε ένα πολύ χρήσιμο, κατά τη γνώμη μου, έργο.

Για να έρθουμε στη σημερινή εποχή, το έργο που προωθείται αυτή τη στιγμή στην περιοχή του Ξηριά, είναι κατά τη γνώμη μου ανώφελο, καθώς δεν θα βοηθήσει τους αγρότες. Η επιλογή της περιοχής είναι λανθασμένη, καθώς θα έπρεπε να κατασκευαστεί σε σημείο με μεγαλύτερο υψόμετρο προκειμένου να επωφεληθούν όλοι οι αγρότες και όχι μόνο ένα τμήμα τους. Τα νερά που έρχονται από τα βουνά πρέπει να φράσσονται πάνω από τα ριζά – πρόποδες, για να έχουν όλο τον κάμπο «μπροστά» ούτως ώστε να ποτίζουν με τη βαρύτητα και, συνεπώς, χωρίς έξοδα, αφού δεν θα απαιτείται άντληση. Στο συγκεκριμένο έργο, το κόστος της άντλησης θα είναι πολύ μεγάλο, καθώς το νερό θα πρέπει να προωθηθεί σε σημεία με μεγαλύτερο υψόμετρο από αυτό του φράγματος.

Στόχος του φράγματος θα έπρεπε να είναι η κατάργηση των πομόνων, όπως αντίστοιχα δημιουργήθηκε, μετά τη δεκαετία του ’70, κεντρικό σύστημα υδροδότησης στα χωριά, και το νερό έφτανε πλέον εύκολα σε κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά, χωρίς να χρειάζεται η μεταφορά του από την κεντρική βρύση του χωριού ή το πηγάδι με βαρέλες και στάμνες, προκειμένου να υπάρχει νερό σε κάθε σπίτι. Θα έπρεπε να βρούμε τρόπους να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη και όχι πιο δύσκολη. Ας αναλογιστεί κανείς πώς ήταν η ύδρευση των χωριών πριν 50 χρόνια και πώς είναι τώρα και θα καταλάβει πως το παρόν έργο όχι μόνο δεν θα κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη, αλλά θα μας γυρίσει και αρκετές δεκαετίες πίσω.

Όσον αφορά μερικούς «άμυαλους» αγρότες, οι οποίοι πανηγυρίζουν επειδή πιστεύουν πως θα αυξηθεί η στάθμη του νερού των πομόνων τους, θα τους δώσω ένα απλό παράδειγμα. Στην περιοχή «Ζερέλια», στην οποία υπάρχουν δύο λίμνες, οι τριγύρω πομόνες υποφέρουν από έλλειψη νερού.

Κλείνοντας, αυτή είναι η ουσία της διαφωνίας μου. Θα ήθελα να εκφράσω πολύ περισσότερα, αλλά πιστεύω πως αυτά αρκούν. Ελπίζω οι αρμόδιοι να επιληφθούν του θέματος και να ακούσουν όλες τις απόψεις.

 

Στέργιος Ζγουλέτας


Σχετικά Άρθρα

Εύκολο απόγευμα για ΓΣΑ στη Λάρισα…

Εύκολο απόγευμα για ΓΣΑ στη Λάρισα…

Όπως και στο εκτός έδρας ματς με τον Ολυμπιακό, έτσι και σήμερα στο κλειστό του Αγίου…
Εκδήλωση Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων Δημοτικού Ευξεινούπολης με καλεσμένη την Ζ. Μακρή

Εκδήλωση Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων Δημοτικού Ευξεινούπολης με καλεσμένη την Ζ. Μακρή

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού που έχει καθιερωθεί η 20ή Νοεμβρίου,…
Ακάθεκτος ο Ρήγας, νίκησε πάλι με το ίδιο σκορ!

Ακάθεκτος ο Ρήγας, νίκησε πάλι με το ίδιο σκορ!

Ο Ρήγας πέρασε κι από τη Σούρπη με σκορ 0-2, είναι πάντα μόνος πρώτος έναν βαθμό…