- 19 Φεβρουαρίου, 2013
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευξεινούπολης
γράφει ο Αλέκος Καραμπάσης
30 χρόνια μιας πολυσχιδούς και καταξιωμένης δράσης και προσφοράς
Τριάντα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευξεινούπολης. Τα πρόσωπα που τον ίδρυσαν είναι εκείνα που στην εφηβική ηλικία δραστηριοποιούνταν στο Σύλλογο Αγροτικής Νεολαίας «Αγροτόπαιδα», και είχαν αναπτύξει πλούσια, αξιοζήλευτη δράση, κάτω από την καθοδήγηση της κ. Ευδοξίας Λιάνου, διδάσκουσας Οικιακής Οικονομίας, και του κ. Δημητρίου Μητσογιάννη, γεωπόνου.
Δραστηριότητες όπως περιβαλλοντικές εξορμήσεις, θεατρικές παραστάσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές, ήταν συχνές, και όλη αυτή η συμμετοχή και δράση τούς είχε επηρεάσει θετικά. Έτσι, την περίοδο του 1981, άρχισαν οι συζητήσεις για την αναγκαιότητα ίδρυσης ενός Πολιτιστικού Συλλόγου. Ένα χρόνο μετά συντάσσεται το Καταστατικό και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευξεινούπολης γίνεται πραγματικότητα.
Ο τότε δραστήριος Κοινοτάρχης Χριστόφορος Παυλίδης, αντιλαμβανόμενος τη χρησιμότητά του, παροτρύνει στη δημιουργία του και αναλαμβάνει τα έξοδα ίδρυσής του. Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούσαν οι: Αλέκος Καραμπάσης – Πρόεδρος, Νίκος Στεφανής – Αντιπρόεδρος, Αικατερίνη Τέφογλου – Γεν. Γραμματέας, και μέλη του Συλλόγου ήταν οι: Μαρία Μαστραφτσή, Αθανάσιος Τσάπρας, Δημήτριος Τσέκας, Νίκος Μιχαλούδης, Οδυσσέας Σαββίδης, Ιωάννης Χαριτωνίδης.
Τον πρώτο καιρό οι συνεδριάσεις των μελών πραγματοποιούνται σε σπίτια, αλλά κυρίως στο στεγνοκαθαριστήριο και ραφείο του αείμνηστου Νίκου Μιχαλούδη. Οι ιδέες και οι προτάσεις πέφτουν βροχή. Η αγάπη και το πάθος για δημιουργία δεν λείπουν από τους Ευξεινουπολίτες. Σειρές ομιλιών, όπως «Οι Δρόμοι Υγείας», αφιερώματα, αθλητικές δραστηριότητες, δεντροφυτεύσεις, εκδρομές, συνεστιάσεις, μουσικές και χορευτικές βραδιές διοργανώνονται συνεχώς.
Οι κάτοικοι του χωριού τις αγκαλιάζουν και συμμετέχουν μαζικά, αλλά έρχεται και πλήθος κόσμου από όλη τη γύρω περιοχή, με αποτέλεσμα όσο περνά ο καιρός να αυξάνονται οι απαιτήσεις, στις οποίες ο Πολιτιστικός Σύλλογος ανταποκρίνεται με ετοιμότητα.
Πλήθος ατόμων δραστηριοποιείται μέσα στους κόλπους του Συλλόγου, τόσο από την πλευρά του Διοικητικού Συμβουλίου, όσο και από εκείνη των απλών μελών του, που επιδεικνύουν αξιοζήλευτη και αστείρευτη διάθεση.
Μερικοί από τους πρωτεργάτες εκείνης της εποχής είναι οι: Κώστας Μιχαλακόπουλος, Ρίτσα Μιχαλακοπούλου, Ηρακλής Παπαδόπουλος, Εύη Καραγιάννη, Κώστας Πραττής, Λένα Μακρή, καθώς και οι μικρότεροι σε ηλικία τότε: Βασίλης Δημητριάδης, Χρήστος Αβραδόπουλος, Δημήτριος Τσιγκώνης, Ευαγγελία Μέτσου, Αντώνης Τσιγκώνης, Σπύρος Εσερίδης, Ελευθερία Μπουκουβάλα, Αθανάσιος Καμπουρίδης, Γεώργιος Καναβός, Ευαγγελία Λαγγούρα, Γιούλα Πρεβεζάνου, Σταυρούλα Πασχαλούδη, Βάσω Μπέκα, Μαρία Μπέκα, Κων/νος Μπέκας, Βασίλειος Πασχαλούδης, Σωτήρης Γιάννης, Κούλα Κυριτσά, Ελένη Τσέκα, Μαίρη Μπελεγρίνη, Κων/νος Φασουλόγλου, Αντώνης Μηλιώνης, Απόστολος Στεφανής, Έφη Αντωνιάδη, Νικόλαος Μπελικαϊδης, Ντίνα Μπελικαϊδου, Μπάμπης Μπελικαϊδης, Αθηνά, Βασιλική και Άννα Μπελικαϊδη, Δέσποινα Δεληζήση, Ντίνα Δαγκλή, Χρήστος Μητράκος, Αργύρης Τέφογλου, Μίνα Τέφογλου, Δάφνη Καράμπαμπα, Δημήτρης Παυλίδης, Γεωργία Στεφανή, Αργύρης Ντιβανίδης, Μιλτιάδης Λασκαρίδης, Αντώνης Τοσούδης, Φρόσω Ντιβανίδου, Κώστας Μπουρλής, Κώστας Αλεξάνδρου, Κώστας Καλλές, Γιώργος Καλλές, και πολλοί άλλοι, τα ονόματα των οποίων ενδεχομένως και χωρίς πρόθεση μου διαφεύγουν, συμμετέχουν ενεργά.
Η δράση του Συλλόγου επεκτείνεται, καθώς υπάρχει δίψα για ενημέρωση. Τις ομιλίες ιατρικού περιεχομένου επιμελείται με επιτυχία η μαία Ρίτσα Μιχαλακοπούλου. Τα αφιερώματα στο βιβλίο και τη λογοτεχνία αναλαμβάνουν οι νηπιαγωγοί Ελευθερία Μπουκουβάλα και Ευαγγελία Μέτσου, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον πλήθους κόσμου. Το αδιαχώρητο δημιουργείται στο πρώτο αφιέρωμα στη Γυναίκα και Μητέρα, που πραγματοποιείται στον πρώην κινηματογράφο «Κύπρος», όπου συμμετέχουν 600 γυναίκες, με υπεύθυνες τις κ. Εύη Καραγιάννη και Ρίτσα Μιχαλακοπούλου.
Από το 1982 ο Πολιτιστικός Σύλλογος αναλαμβάνει τη διοργάνωση του Καρναβαλιού, εκδήλωση με την οποία η Ευξεινούπολη γίνεται γνωστή σε όλη την Ελλάδα, συγκεντρώνοντας χιλιάδες κόσμου κάθε χρόνο. (Θα ακολουθήσει ειδικό αφιέρωμα στο Καρναβάλι της Ευξεινούπολης).
Συγκινητικές στιγμές διαδραματίζονται το 1984, κατά το αφιέρωμα στους Αγωνιστές του 1940, από τους οποίους σήμερα κανένας δεν βρίσκεται στη ζωή. Παππούδες, πλέον τότε, οι αγωνιστές, ξαναφέρνουν στη μνήμη τους τις δραματικές στιγμές, τον αγώνα τους για τη λευτεριά, αλλά και παράπονα «για την πατρίδα που τους ξέχασε», όπως θα πουν με δάκρυα στα μάτια ο γέρο-Σιάνος, ο Αποστόλης Στεφανής, ο Νίκος Καραμπάσης, ο Γιώργος Τσαπάρας, ο Ιορδάνης Πορφυρίου, ο «Παπαστράτος».
Στην αίθουσα του Συλλόγου το 1985 διδάσκονται μουσικά όργανα, όπως κιθάρα, μπουζούκι, κ.ά., από τον μουσικοδιδάσκαλο Γιώργο Λίβα, καθώς και ζωγραφική από το ζωγράφο Γιάννη Τρούκη.
Η αίθουσα γεμίζει κάθε βράδυ, από μέλη και φίλους του Συλλόγου που παίζουν σκάκι, αλλά κυρίως πινγκ – πονγκ, άθλημα για το οποίο διοργανώνεται τουρνουά, σε συνεργασία με το «Σύλλογο Βλάχων», όπου τελικός νικητής ανακηρύσσεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευξεινούπολης.
Το 1986 δημιουργείται η Θεατρική Ομάδα, η οποία ανεβάζει το θεατρικό έργο, «Ο Κουτρουβαρέας», του Αλέκου Καραμπάση, με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τον Κώστα Καραμπάση που υποδύονται τους δίδυμους αδελφούς, και τους: Τασούλα Σαββίδου, Πόπη Πούλου, Κώστα Πραττή, Ηρακλή Παπαδόπουλο, Χρήστο Μητράκο, Κώστα Σιδέρη. Η επιτυχία είναι εκπληκτική και για δύο χρόνια το έργο παρουσιάζεται σε όλο το Νομό, στον Αλμυρό, στο Βόλο, στη Ζαγορά, καθώς και σε μέρη όπου για πρώτη φορά πραγματοποιείται θεατρική παράσταση, όπως η Ανάβρα και η Νεράιδα.
Λίγο καιρό αργότερα, σε συνεργασία με το Σύλλογο Βλάχων ανεβαίνει το έργο «Φωνάζει ο κλέφτης», σε σκηνοθεσία Αλέκου Καραμπάση, το οποίο στο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Θιάσων Καρδίτσας αποσπά δύο βραβεία.
Την εποχή αυτή καθιερώνεται από το Σύλλογο και το «Beach Volley», που για 12 ολόκληρα χρόνια αποτελεί το αθλητικό γεγονός του καλοκαιριού, με εκατοντάδες φίλους να παρακολουθούν τους αγώνες.
Πλήθος εξορμήσεων αναψυχής και εκδρομών, οι οποίες συνδυάζονται με επισκέψεις μορφωτικού χαρακτήρα σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, πραγματοποιούνται συχνά, και όλες καταλήγουν σε γλέντια, με τους συμμετέχοντες να γίνονται μια μεγάλη παρέα, όπου τα τραγούδια και ο χορός κυριαρχούν. Κατά την επιστροφή γίνεται πάντα η σατυρική ανασκόπηση, την οποία επιμελούνται ο Κώστας Πραττής και ο Αλέκος Καραμπάσης, με όλους τους συμμετέχοντες να περνούν από «κόσκινο». Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια, τα περίφημα κεφτεδάκια της Γεωργίας Στεφανή, που «έσπαζαν τις μύτες» ευχάριστα.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευξεινούπολης πρωταγωνιστεί στο πολιτιστικό γίγνεσθαι όλης της περιοχής. Έξω από σκοπιμότητες και ιδιοτέλειες, τιμά σε ειδικές εκδηλώσεις προσωπικότητες με αξιόλογο έργο, όπως κοινοτάρχες, επιστήμονες, καλλιτέχνες, αθλητές.
Παρεμβαίνει καλοπροαίρετα στα Κοινοτικά Συμβούλια, καταθέτοντας ιδέες και προτάσεις για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων της εποχής, όπως τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούν ο σκουπιδότοπος, το εργοστάσιο ΑΔΕΛΚΑΝ, η εταιρεία ΚΑΟΪΛ κ.ά.
Το 2000 καθιερώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ευξεινούπολης η «Βραδιά Καντάδας», που προσελκύει παρέες μουσικόφιλων από όλη την Επαρχία Αλμυρού, αλλά και από άλλες περιοχές, οι οποίες ερμηνεύουν αξέχαστες, αγαπημένες «καντάδες», δημιουργώντας μια ιδιαίτερα δημοφιλή εκδήλωση με νοσταλγικό χαρακτήρα.
Μετά τον Αλέκο Καραμπάση, που διετέλεσε Πρόεδρος 24 ολόκληρα χρόνια, αναλαμβάνει Πρόεδρος, σε δυο περιόδους, ο Κώστας Πραττής. Με ανανεωμένο Διοικητικό Συμβούλιο καθιερώνονται σημαντικές εκδηλώσεις, όπως η ερασιτεχνική δημιουργία, τα «Ευξ-οινου-πολίτικα», το «πάρτι ρετρό», κ.ά.
Το 2012 τον διαδέχεται η Χρύσα Μαρδάκη. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος επιδιώκει και πραγματοποιεί την αναβίωση του Καρναβαλιού, ενώ καθιερώνει με επιτυχία και την «Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη». Το έργο του Πολιτιστικού Συλλόγου συνεχίζεται, με Πρόεδρο τον Ιωάννη Γαλατσίδα.
Σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, όπου η οικονομική κρίση έχει αρνητικό αντίκτυπο -μεταξύ πολλών άλλων τομέων- αναμφισβήτητα και στον πολιτισμό, με την πολιτεία να αδυνατεί να στηρίξει έμπρακτα το έργο τους, καλούνται όλοι οι Σύλλογοι, σε συνεργασία και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να αποτελέσουν τους πυλώνες της διατήρησης του πολιτισμού και της πολιτιστικής ανάπτυξης.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευξεινούπολης πρέπει να συνεχίσει την πλούσια δράση του, τριάντα χρόνια μετά την ίδρυσή του, με πνεύμα εθελοντισμού, ενότητας, συνεργασίας, με όραμα και στόχους, δίχως ιδιοτέλειες, συμβάλλοντας αδιάκοπα στην ανάπτυξη του τόπου μας, προβάλλοντας την κοινωνική συνοχή και την πρόοδο. Είμαι βέβαιος ότι οι Ευξεινουπολίτες ενωμένοι θα συνεχίσουν να αγκαλιάζουν την προσπάθεια αυτή.
Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω όλους μαζί και κάθε έναν ξεχωριστά, τους φίλους και συνεργάτες, που τόσα χρόνια στήριξαν και εξακολουθούν να στηρίζουν το έργο του Πολιτιστικού Συλλόγου. Αυτούς που, μαζί με τους πρωτεργάτες, τον πίστεψαν, δίνοντας συνεχώς ωραίους αγώνες για τον πολιτισμό και την πρόοδο του τόπου μας. Αυτούς που μοιράστηκαν μαζί μας πίκρες και χαρές, που αγκάλιασαν όλον τον κόσμο, παραβλέποντας τους μίζερους και τους κακοπροαίρετους.
Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω τον εκδότη της εφημερίδας «ο Λαός του Αλμυρού», κ. Γεώργιο Τσιντσίνη και τους συνεργάτες του, που σέβονται και ξέρουν να στηρίζουν ανάλογες προσπάθειες.