• 7 Φεβρουαρίου, 2013

Θεατρική Παράσταση για φιλανθρωπικό σκοπό οργανώνει ο Σύλλογος Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αλμυρού

Θεατρική Παράσταση για φιλανθρωπικό σκοπό οργανώνει ο Σύλλογος Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αλμυρού

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Αλμυρού, φαίνεται ότι δεν επαναπαύονται. Οι καναπέδες στον Αλμυρό ξεκουράζονται και οι γονείς αναλαμβάνουν δράση. Έτσι για ένα πολύ ευαίσθητο έκτακτο πρόβλημα συντοπίτη μας, αμέσως κινητοποιήθηκαν και με την άμεση ανταπόκριση της Πειραματικής Σκηνής Νέας Ιωνίας Βόλου, κατόρθωσαν να φέρουν το Σάββατο την θεατρική παράσταση της παιδικής σκηνής τους, με την παρουσία μας και τη μικρή συνδρομή μας, διαπαιδαγωγώντας και διασκεδάζοντας ταυτόχρονα τους μικρούς ήρωες της καθημερινότητάς μας, τα παιδιά μας.

Το Σάββατο 9  Φεβρουαρίου και ώρα 5:00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού, όλοι θα δούμε από κοντά τον ήρωα που νικά τις φοβίες του και βγαίνει τελικά ο Νικητής!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Ο Τρομάρας από την παιδική σκηνή της Πειραματικής»

Η Πειραματική Σκηνή Ν. Ιωνίας Βόλου ανοίγει ένα κύκλο θεατρικών παραστάσεων αφιερωμένων σε παλιούς Έλληνες συγγραφείς της παιδικής λογοτεχνίας. Σε μια εποχή όπως η σημερινή, όπου η νέα τάξη πραγμάτων θέλει να πλήξει βαθιά τις πολιτισμικές ρίζες του ελληνικού λαού, θεωρούμε χρέος του πολιτισμού και της εκπαίδευσης να ξαναφέρει στο φως της μέρας απ’ το σκοτάδι της λησμονιάς τους λογοτεχνικούς μας θησαυρούς.

Ο θεατρικός αυτός κύκλος ανοίγει με το αφιέρωμα στον πατέρα της παιδικής λογοτεχνίας, Γ. Βιζυηνό, ανεβάζοντας την παιδική θεατρική παράσταση «Ο Τρομάρας». Η παράσταση  βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Γ. Βιζυηνού, που αποτελεί το πρώτο παιδικό διήγημα της ελληνικής λογοτεχνίας στη δημοτική.

Αυτό το παιδικό αριστούργημα του Βιζυηνού έμεινε άγνωστο για πολλά χρόνια πριν την πρώτη δημοσίευσή του στο περιοδικό «Η Διάπλασις των Παίδων», το 1884, με το οποίο συνεργαζόταν στενά για τη δημιουργία ζωντανής παιδικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα. Μεγαλωμένος ο ίδιος με την Παλαιά Παιδαγωγική, όπου τα παιδιά έπρεπε να αποστηθίζουν νερό ολάκερα κατεβατά γραμμένα σε γλώσσα που δεν την καταλάβαιναν ούτε οι μεγάλοι, τράβηξε πολλά για να μορφωθεί και να προκόψει. Έτσι σαν έγινε μεγάλος πια υπερασπιζόταν σ’ όλη του τη ζωή τα παιδιά και ήθελε να τα βοηθήσει στο δρόμο της μόρφωσης και της προκοπής. Γι’ αυτό μίλησε για τα παιχνίδια και τις εικόνες των παιδιών, τους χάρισε τραγούδια, ποιήματα και ιστορίες γραμμένες σε απλή, δημοτική γλώσσα για να την καταλαβαίνουν, να την αγαπούν και να βάζουν μέσα στην καρδιά τους ότι διαβάζουν σ’ αυτή τη γλώσσα ώστε να μην το ξεχνούν ακόμα κι όταν μεγαλώσουν. Ο Βιζυηνός τολμά σε μια εποχή που όλοι καταφρονούσαν την δημοτική γλώσσα, με το πρόσχημα της παιδικότητας του ήρωα να δώσει το διήγημα πέρα για πέρα στη δημοτική θεμελιώνοντας έτσι τη νέα παιδική λογοτεχνία.

«Ο Τρομάρας» μας περιγράφει την ιστορία ενός παιδιού που φοβόταν και τρόμαζε με το κάθε τι . Και όμως με τη σιδερένια του θέληση και την εξυπνάδα του κατάφερε να νικήσει το φόβο του και να γίνει φοβερός και τρομερός στους άλλους, αληθινός Τρομάρας, που και το ληστή έβαλε στο χέρι και την αρκούδα ξεγέλασε και στη σπηλιά κοιμήθηκε. Όμως είναι να γελάει και να απορεί κανείς μ’ αυτό το παιδί που τα πήγε τόσο καλά με τον εαυτό του που στο τέλος βγήκε νικητής κι έγινε μεγάλος και τρανός, γαμπρός του νομάρχη του τόπου. Σ’ αυτό όπως μας λέει ο ίδιος στο τέλος, τον βοήθησε η εξυπνάδα και όχι η δύναμη. Η προσπάθεια να αποδεχτεί το ελάττωμά του και η θέληση να το νικήσει. Το μήνυμα που ο συγγραφέας μεταδίδει στα παιδιά είναι πως τον φόβο εμείς τον γεννούμε με την ιδέα μας και πως σ’ όποιο κίνδυνο κι αν βρεθούμε, αν δεν φοβηθούμε θα τα βγάλουμε πέρα. Στα  χρόνια του Βιζυηνού που η Ελλάδα ήταν ακόμη μικρή και χρειαζόταν γενναίους μαχητές για να ξελευτερώσουν τους σκλαβωμένους τόπους της, τα ελληνόπουλα έπρεπε να μάθουν να μη φοβούνται τίποτα στη ζωή τους. Ας αναλογιστούμε τι πρέπει να μάθουν τα σημερινά ελληνόπουλα!

Το έργο παρουσιάζεται σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Πανταζή, σκηνικά-κοστούμια Χριστίνας Δημητρίου, μουσική Γρηγόρη Σουλτάνη, φωτισμούς Δημήτρη Δημητριάδη, στίχοι τραγουδιών Μαρία Κολίτσα, φωτογραφίες Χρήστου Κουζιώκα-BestInk, ζωγραφική σκηνικού Άκη Προφυλλίδη.

 

Τους ρόλους ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης) οι: Θάλεια Κόγκα, Σπύρος Χαλκιάς, Δημήτρης Πανταζής, Γιάννης Σεχίδης.


Σχετικά Άρθρα

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Κώστας Τσιάρας: Στόχος να πάμε ακόμα πιο γρήγορα στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα…
Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Ακόμη μία σπουδαία επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό, που ίσως περάσει στα ψιλά γράμματα καθώς το…
Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Δέκα παιδιά από τον Πτελεό αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στο σχολείο τους. Ο λόγος είναι ότι δεν…