• 6 Ιανουαρίου, 2013

Ο Αγιασμός των Υδάτων στην Αμαλιάπολη – Βίντεο – φωτο

Ο Αγιασμός των Υδάτων στην Αμαλιάπολη – Βίντεο – φωτο

Παρά το τσουχτερό κρύο και τους πολύ ισχυρούς ανέμους, που κατάφεραν ν’ αλλάξουν εντελώς το σκηνικό που όλοι μας έχουμε συνηθίσει να θαυμάζουμε, πραγματοποιήθηκε η τελετή αγιασμού των υδάτων στην Αμαλιάπολη.

Ο λαμπερός ήλιος, εκτός από τους ντόπιους κατοίκους, κατάφερε να ξεγελάσει και αρκετούς από τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής, που κάθε χρόνο επιλέγουν το όμορφο παραθαλάσσιο χωριό για να γιορτάσουν την ημέρα των Θεοφανείων.

Τα σχεδόν πάντοτε ήρεμα νερά της γραφικής παραλίας ήταν θολά και ανταριασμένα, ενώ τα τεράστια κύματα κάλυπταν τον κεντρικό δρόμο, φτάνοντας μέχρι τα σπίτια, απαγορεύοντας στα πλεούμενα που κάθε χρόνο υποδέχονται τον ιερέα, τους πιστούς και τους θαρραλέους κολυμβητές που περιμένουν υπομονετικά να βουτήξουν στη θάλασσα για να πιάσουν το σταυρό, να δέσουν στη μικρή προβλήτα (κλικ για να δείτε το σχετικό βίντεο).

http://www.youtube.com/watch?v=5yy-AHYAYBs&feature=youtu.be

Έτσι, για πρώτη χρονιά φέτος η τελετή του αγιασμού πραγματοποιήθηκε στη θέση «Καραντίνα», που ήταν το μόνο σημείο το οποίο παρέμεινε λίγο προστατευμένο από τη μανία των ανέμων και η θάλασσα κάπως προσεγγίσιμη.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο π. Χαρίτων πραγματοποίησε την τελετή του αγιασμού ρίχνοντας με δυσκολία το σταυρό στη θάλασσα, ενώ οκτώ κυριολεκτικά πολύ θαρραλέοι νεαροί κολυμβητές έλαβαν θέσεις μπροστά στη μικρή παραλία, βουτώντας στο άκουσμα του τρίτου «Εν Ιορδάνη» στα κρύα και θολά νερά.

Ο Ηλίας Ροδίτης έπιασε, όπως και πέρυσι, πρώτος το σταυρό, τον οποίο, όπως συνηθίζεται, βγάζουν από τη θάλασσα όλοι μαζί οι βουτηχτές, που φέτος ήταν οι: Γιώργος Ροδίτης, Παναγιώτης Δημητρίου, Γιώργος Δημητρίου, Γιάννης Ρεπάκης, Στράτος Ρεπάκης, Γιώργος Ναζάι και Χρήστος Κοντογιάννης, όλοι από την Αμαλιάπολη.

Το παρόν έδωσαν ο Δημοτικός Σύμβουλος Αργύρης Ντιβανίδης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων Ιωάννης Βαλωμένος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αμαλιάπολης Αγαπητός Χριστέλλος, εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος και πλήθος πιστών.

Όπως μας ανέφεραν τόσο οι ντόπιοι κάτοικοι, όσο και κάποιοι επισκέπτες, δεν θυμούνται να έχει πραγματοποιηθεί ο αγιασμός των υδάτων στην Αμαλιάπολη άλλη φορά με τόσο δύσκολες καιρικές συνθήκες που να μην επιτρέπουν την πρόσβαση στην κεντρική προβλήτα και το ρίξιμο του σταυρού από τα πλεούμενα.

Ο ιερέας του χωριού, πάντως, υποσχέθηκε πως ο αγιασμός των υδάτων θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο και με οποιοδήποτε καιρό στην Αμαλιάπολη.

Δέσποινα Κοτζιαπαναγιώτου

Δύο μικρά σποτάκια για τους λάτρεις της θάλάσσας. Μια πανέμορφη, αγριεμένη απο τα μποφόρ, Μιτζέλα.

http://www.youtube.com/watch?v=Yl4O3pq0toU&feature=youtu.be

http://www.youtube.com/watch?v=wuySfUrrPyI&feature=youtu.be


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η 4 εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου…
Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Η Α’ Τοπική αρχίζει στις 21-22 Σεπτεμβρίου, η Β’ στις 28-29 Σεπτεμβρίου και η Γ’ στις…