• 24 Δεκεμβρίου, 2012

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Δημάρχου Αλμυρού Βαγγέλη Χατζηκυριάκου

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Δημάρχου Αλμυρού Βαγγέλη Χατζηκυριάκου

Μία κοινωνία, ένας Δήμος, μία γροθιά

Αγαπητοί Συνδημότες, αγαπητές Συνδημότισσες,

Σε λίγες ημέρες το 2012 θα αποτελέσει παρελθόν και με την αυγή του νέου έτους η «Δημοτική Πρωτοβουλία» -κι εγώ ως επικεφαλής της- συμπληρώνει έξι χρόνια συνεχόμενης παρουσίας στη δημοτική αρχή του τόπου μας. Μια δύσκολη χρονιά φτάνει στο τέλος της και ξεκινά μια νέα, γεμάτη προκλήσεις και δυσκολίες.

Δεν θα ήθελα να αναλωθώ στο τι μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει με τους συνεργάτες μου, ώστε να οικοδομήσουμε έναν Δήμο με αυτάρκεια και σημαντικές παρεμβάσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη. Εξάλλου, το γενικότερο δυσμενές κλίμα που επικρατεί στην οικονομία, η κρίση αξιών και η συνεχόμενη μεταβολή όσων μέχρι χθες θεωρούσαμε δεδομένα, δεν επιτρέπουν έναν τέτοιο απολογισμό.

Ζητούμενο της κάθε πολιτικής ηγεσίας, σε οποιοδήποτε επίπεδο -τοπικό ή εθνικό- την παρούσα χρονική συγκυρία, θα πρέπει να είναι η μεταμόρφωσή της σε μία «ατμομηχανή», που θα οδηγήσει στην οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας, μακριά από τον ωχαδερφισμό, τον άκρατο ατομικισμό και να διαθέτει όλες εκείνες τις ικανότητες που θα μεταλαμπαδεύσουν στους πολίτες νέες αρχές, νέο όραμα και προοπτικές ελπίδας για ανάκαμψη.

Όλα πλέον μπαίνουν σε νέα τροχιά. Όλοι μας σταθήκαμε με νέα κρίση απέναντι στα οικονομικά δεδομένα όπως αυτά διαμορφώθηκαν από την Κεντρική Εξουσία με τα αλλεπάλληλα Μνημόνια. Τίποτα πλέον δεν είναι το ίδιο με πριν από τρία χρόνια. Σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία η Δημοτική Αρχή δεν παρέβλεψε τους προγραμματικούς της στόχους, αλλά ενέτεινε τις προσπάθειές της με άμεσα αποτελέσματα. Δώσαμε μάχες με ισχυρή φωνή και συνεχή παρουσία στα κέντρα λήψης αποφάσεων, εντάξαμε έργα στο ΕΣΠΑ συνολικής αξίας πάνω από 50 εκ. ευρώ, που θα ξεκινήσουν το 2013, αναδεικνύουμε το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου Αλμυρού, βοηθώντας με σεμνότητα και διακριτικότητα όσους μας έχουν ανάγκη και προσπαθούμε καθημερινά να δώσουμε λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα.

Την ίδια στιγμή, η Κεντρική Εξουσία προσπαθεί με κατάλληλες μεθοδεύσεις να συμπαρασύρει στον κατήφορο της ανυποληψίας της τον μοναδικό θεσμό που βρίσκεται ουσιαστικά δίπλα στον πολίτη. Τους Δήμους.

Ταυτόχρονα, ενώ η χώρα μας έμπαινε στο τούνελ των Μνημονίων και της σκληρής λιτότητας, ο Δήμος μας έπρεπε να στηθεί στα πλαίσια του Καλλικράτη, με δεκάδες νέες αρμοδιότητες, αλλά και με μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων που ξεπερνάει αυτή τη στιγμή το 60%.

Δύο χρόνια συμπληρώνονται από τη στιγμή που οι πολίτες του Καλλικρατικού Δήμου Αλμυρού, με περιέλαβαν με εμπιστοσύνη και μου έδωσαν την ευκαιρία να διαχειριστώ εκ νέου τις τύχες του τόπου. Όλοι γνωρίζαμε τότε ότι το εγχείρημα του Καλλικράτη αποτελούσε την μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς, και το οικονομικό κλίμα δυσχέραινε τις προσπάθειές μας. Τα νέα δεδομένα που εισήγαγε η οικονομική κρίση, ελαχιστοποιούσαν τις πιθανότητες να τα καταφέρουμε.

Παρ’ όλα αυτά, με σκληρή δουλειά και κατάλληλο προγραμματισμό καταφέραμε να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία μας και να  δημιουργήσουμε τις συνθήκες ο τόπος μας να βρει βηματισμό ακόμα και μέσα από δύσκολες συνθήκες, οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές.

Όμως υπήρχε σχέδιο δράσης από την πλευρά μας για τη στήριξη όλου του εγχειρήματος, αλλά κυρίως να δώσουμε ελπίδα και δύναμη σε συμπολίτες μας που καθημερινά υπέφεραν από τις συνέπειες της κρίσης. Οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν από τον Δήμο, τους φορείς που συνεργαστήκαμε κατά περιόδους και σίγουρα με έργα που εντάξαμε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, δίνουν τη δυνατότητα στην περιοχή μας να ατενίζει με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον. Λιμνοδεξαμενή Ξηριά, Αποχέτευση Σούρπης, Ανάπλαση του Κέντρου της πόλης κ.ά., είναι μελέτες οι οποίες εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση και σίγουρα θα δώσουν τους καρπούς τους, όπως δουλειά στους νέους μας, μεροκάματα σε εργατικά χέρια, πολύ σύντομα.

Καταφέραμε πολλά, όλοι μαζί, αλλά κυρίως δεν αφήσαμε κανέναν να αισθανθεί μόνος του τις συνέπειες μιας κρίσης που έπληξε κυρίως τον αδύναμο και τον ασθενέστερο. Ήμασταν σε όλους δίπλα.

Όλες οι ενέργειές μου και ο προγραμματισμός που υλοποιούμε με τους συνεργάτες μου, έχει ένα μονάχα στόχο και δεν είναι άλλος από την επιτακτική ανάγκη σύνδεσης των ανθρώπων, η μη διατάραξη του κοινωνικού ιστού, η αλληλεγγύη, η επαφή και η επικοινωνία των ανθρώπων.

Το Χριστουγεννιάτικο και Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα που κυρίως επιθυμώ να σας μεταφέρω, είναι ένα:

Να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί, με αισιοδοξία και πίστη στις δυνάμεις μας

Να συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση τη διαφύλαξη της κοινωνικής ισότητας και αλληλεγγύης

Να σταθούμε όλοι κοντά, ο ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς μισαλλοδοξίες και προσωπικές φιλοδοξίες, να δώσουμε Νέα Πνοή στον Αλμυρό, στον Πτελεό, τη Σούρπη και την Ανάβρα.

Ο προγραμματισμός υπάρχει, τα θεμέλια έχουν μπει, μένει ΌΛΟΙ μαζί να γίνουμε «Μία κοινωνία, ένας Δήμος, μία γροθιά».

 

Είναι η ώρα που ο καθένας ως άτομο αλλά και όλοι μαζί θα πρέπει να προβληματιστούμε.  Να φύγουμε από το «εγώ» μας!  Να εντάξουμε τον εαυτό μας στο εμείς!  Να γίνουμε πιο αγωνιστικοί, πιο συμμετοχικοί, πιο διεκδικητικοί!  Να κρατήσουμε όρθια την Κοινωνία!

Εύχομαι πραγματικά το 2013 να είναι χρονιά δημιουργίας και ανάπτυξης!  Με υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και ευτυχισμένο 2013.


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η 4 εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου…
Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Η Α’ Τοπική αρχίζει στις 21-22 Σεπτεμβρίου, η Β’ στις 28-29 Σεπτεμβρίου και η Γ’ στις…