• 11 Δεκεμβρίου, 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 9/12/2012

Φρένο

«Φρένο» στη φοροεπιδρομή πάτησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, μπροστά στη θύελλα των αντιδράσεων που προκάλεσαν τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου, τα οποία διέρρευσαν τις τελευταίες ημέρες και ήθελαν επιπλέον επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους με παιδιά και στους μισθωτούς και συνταξιούχους, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Δυστυχώς, αντί μιας διαρκούς και αξιόπιστης λύσης στο φορολογικό μας σύστημα, ακολουθήθηκε πάλι ένα πρόχειρο, φορομπηχτικό συνονθύλευμα, απλά για να γίνει το χατίρι της Τρόικας και χωρίς πολλές ελπίδες να είναι δίκαιο και να αποδώσει εισπρακτικά.

Η αμοιβαία αξιοπιστία, ανάμεσα στον έφορο και στο φορολογούμενο πρέπει να ξαναστηθεί επιτέλους εκ θεμελίων και αν πρόκειται όντως να γίνει, θα μιλάμε για …παρθενογένεση, αφού ποτέ πριν το κράτος δεν ήταν αξιόπιστο απέναντι στον πολίτη, εξαναγκάζοντάς τον -κάποιες φορές- να φοροδιαφεύγει αμυνόμενος.

Γενικότερα, οι κρατικοί μανδαρίνοι και οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους πρέπει να χωνέψουν τελικά, ότι ο Έλληνας πολίτης δεν έχει πια άλλες δυνάμεις, οικονομικές και ψυχικές, για να αντέξει άλλα χαράτσια.

 

Το Φθινόπωρο

Θεωρώ άκρως διαφωτιστικό και άρθρο …κοινής λογικής το παρακάτω του Αλέξη Παπαχελά, με τίτλο «Μέχρι το φθινόπωρο», στην «Καθημερινή»:

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία στο μυαλό μας πως έχει πλέον σπάσει ένα μεγάλο ταμπού. Το επίσημο ελληνικό χρέος θα «κουρευτεί» κάποια στιγμή δραματικά. Το ταμπού έσπασε χάρη στη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της κ. Λαγκάρντ, γεγονός που αποτελεί μια πραγματική ειρωνεία της ιστορίας, καθώς ήταν οι Γερμανοί και η κ. Μέρκελ που επέμεναν στην ανάμειξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Εμείς βιαζόμαστε βεβαίως και θέλουμε το «κούρεμα» όσο το δυνατόν νωρίτερα. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί πριν από τις γερμανικές εκλογές, το φθινόπωρο. Μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, σαν και αυτήν που προβλέπουν οι περισσότεροι στο Βερολίνο, θα μπορέσει να επωμισθεί το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας κίνησης. Μέχρι τότε, οι εταίροι και δανειστές μας θα παρακολουθούν από πολύ κοντά την τήρηση και υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα.

Ήδη, άλλωστε, υπάρχουν φωνές στο Βερολίνο και αλλού που είναι έτοιμες να φωνάξουν «να είδατε, μόλις δώσαμε στους Έλληνες ελπίδες για το επίσημο «κούρεμα», άρχισαν να χαλαρώνουν και να μην εφαρμόζουν όσα υποσχέθηκαν».

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί στην Ελλάδα έως τις γερμανικές εκλογές.

Ένα σημαντικό κομμάτι της λεγόμενης δημοσιογραφικής και πολιτικής «πιάτσας» προεξοφλεί το πολιτικό «ατύχημα», σε σχέση με τη σημερινή κυβέρνηση, έως την άνοιξη του 2013. Κάποιοι προφανώς θέλουν κάτι τέτοιο, άλλοι πιστεύουν ότι ο χειμώνας θα είναι απελπιστικά δύσκολος για μεγάλα στρώματα του πληθυσμού, τα οποία θα στραφούν κατά της κυβέρνησης. Είναι, πάντως, εξαιρετικά κακό να επιτείνουμε μόνοι μας την αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στη χώρα και να μεγαλοποιούμε το «ρίσκο της δραχμής».

Αυτήν τη στιγμή, ούτε η κυβέρνηση ούτε και η αντιπολίτευση βοηθούν στην αποκατάσταση μιας στοιχειώδους ομαλότητας στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση αυτοπαγιδεύεται σε ζητήματα όπως το φορολογικό και φροντίζει να βάζει επικοινωνιακά αυτογκόλ. Κατανοητή η κούραση και η δυσκολία του πολιτικού εγχειρήματος, αλλά χρειάζεται μια αφήγηση και κάτι που να μοιάζει με σχέδιο από εδώ και πέρα.

Όσο για την αξιωματική αντιπολίτευση, φαίνεται να βιάζεται να κυβερνήσει και ταυτόχρονα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να εντείνει την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα οιουδήποτε, Έλληνα ή ξένου, θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα.

Αυτός ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, ίσως ο δυσκολότερος από αυτούς που θυμόμαστε εμείς οι νεώτεροι. Είναι σημαντικό να τον «καβατζάρουμε» χωρίς ατυχήματα ή ανεξέλεγκτες κρίσεις και να φθάσουμε στο φθινόπωρο του 2013, όπου θα μπορούν να ληφθούν οι πραγματικά τελικές αποφάσεις για το ζήτημα του χρέους.»

 

Άσπρο – μαύρο

Η πρόσφατη δραστική μείωση των αμοιβών σε Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους έχει τα θετικά και τα αρνητικά της.

Στα θετικά, εικάζεται ότι οι νέες οικονομικές συνθήκες στους ΟΤΑ θα αποθαρρύνουν όλους εκείνους που ως χθες έβλεπαν την αιρετή συμμετοχή τους και ολίγον σαν …επαγγελματική αποκατάσταση και ευκαιρία πρόσθετων προσωπικών εσόδων. Η διάθεση προσφοράς στην τοπική κοινωνία θα γίνει πιο ευδιάκριτη και πιο ξεκάθαρη, αφού δεν θα έχει πια και τόσο ελκυστικές απολαβές και άλλα οικονομικά κίνητρα.

Από την άλλη μεριά, όμως, (αρνητικά) θα αποθαρρύνει όλους εκείνους που θέλουν να εκτεθούν μεν στην ψήφο και την εκλογή των συμπολιτών τους, αλλά -για λόγους βιοπορισμού- δεν θα τολμήσουν να εγκαταλείψουν ή να παραμελήσουν την κανονική τους εργασία, από την οποία ζουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Κι αυτό θα γίνει πιο εμφανές ανάμεσα σε νέους ανθρώπους.

Έτσι ο ντόπιος πολιτικός στίβος κινδυνεύει να διατίθεται πλέον μόνο σε φιλοδοξίες πλουσίων ή σε βολεμένους …συνταξιούχους.

Καλό θα ήταν πάντως, όλα τα παραπάνω να μην αποτελέσουν τροχοπέδη για την επιτακτική ανανέωση του ντόπιου πολιτικού σκηνικού.

Τώρα που ο τόπος μας περνάει δύσκολα κι ο Δήμος μας έχει περισσότερη ανάγκη -παρά ποτέ- μια αλλαγή, μια φυγή προς τα εμπρός και μια νέα αναπτυξιακή πορεία,

Τώρα που ξεθωριάζουν τα παλιά στερεότυπα του «Δεξιού» ή του «Πασοκτζή», του «Αριστερού» ή του «δικού μας παιδιού» και του «ξάδελφου», τώρα που οι πολίτες (διδαγμένοι πια από την κρίση) επιλέγουν με άλλα κριτήρια πού θα δώσουν την ψήφο τους,

Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία γι’ αυτήν την ανανέωση… Να μπουν στα ψηφοδέλτια νέοι, αδοκίμαστοι και δυναμικοί συμπολίτες μας και να προκύψει μια αξιόπιστη λύση, που θα δουλέψει με άλλες ιδέες και άλλη φιλοσοφία, για να καλυτερέψει τη ζωή και την καθημερινότητα των δημοτών, να κάνει έργα ουσίας για το καλό όλης της περιοχής μας.

Μακάρι να γίνει έτσι…

 

Το χαράτσι

Μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ρεύματος χωρίς το τέλος ακινήτων μπορούν να πληρώνουν πλέον οι καταναλωτές, καθώς το Δικαστήριο έκρινε παράνομη την είσπραξη του λεγόμενου «χαρατσιού» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Και τώρα τι θα κάνουν οι εμπνευστές αυτής της καταναγκαστικής αφαίμαξης, που -κόβοντας το ηλεκτρικό ρεύμα- βύθισαν στο σκοτάδι χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά και καταδίκασαν δύστυχους ανθρώπους να ζήσουν για μέρες, εβδομάδες και μήνες κάτω από απαράδεκτες και επικίνδυνες για την υγεία τους συνθήκες; Πώς θα αποζημιώσουν (σιγά να μην…) όλους εκείνους που έβαλαν σε περιπέτειες, μόνο και μόνο επειδή στάθηκαν οικονομικά ανήμποροι να εξοφλήσουν τη συγκεκριμένη φορομπηχτική υποχρέωσή τους;

Γιατί πάντοτε, αυτοί που ανέλαβαν να μας …σώσουν (κατ’ επανάληψη) από την πτώχευση και τη χρεοκοπία, διαλέγουν την πιο εύκολη (όσο και στυγνή) λύση, όταν είναι να αδειάσουν τις τσέπες του φτωχού κοσμάκη;

 

Ένας φίλος

Η πρόθεση του πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ να αποχωρήσει από την προεδρία του Eurogroup, έως τις αρχές του επόμενου έτους αναζωπύρωσε τα σενάρια περί των πιθανών διαδόχων του.

Τα ονόματα που ακούγονται είναι αυτά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του Γάλλου ομολόγου του Πιερ Μοσκοβισί και των πρωθυπουργών Μάριο Μόντι της Ιταλίας και Γιούρκι Κατάινεν της Φινλανδίας.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα χάσει από την προεδρία του Eurogroup έναν πιστό σύμμαχο, που έμεινε στο πλευρό της ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές.

 

Οι αρχάριοι

Όσο πιο ραγδαία διεισδύει το internet στη ζωή των Ελλήνων, τόσο πιο μεγάλα είναι τα προβλήματα που προκαλεί στους αρχάριους χρήστες του, αφού κανείς δεν βρίσκεται συνήθως να τους εκπαιδεύσει και προχωρούν ψάχνοντας από μόνοι τους, σ’ αυτόν τον νέο, μαγικό κόσμο της διαρκούς και παγκόσμιας επικοινωνίας.

Μέσα σ’ όλα τ’ άλλα λοιπόν, ανακαλύπτουν μία – μία και τις πολλές παγίδες του internet, αλλά μάλλον κατόπιν …εορτής κι αφού πρώτα πέσουν μέσα σε καθεμιά από τις περισσότερες.

Ειδικότερα στους πιο δημοφιλείς τόπους κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. facebook, zoosk, twiter, google, zoo κτλ.), όπου οι χρήστες συναναστρέφονται με χιλιάδες άλλους, για να παίξουν παιχνίδια, να ανταλλάξουν μηνύματα, φωτογραφίες και τόσα άλλα, βρίθει το ψέμα και η απατεωνιά, ο φτηνός ερωτισμός, η ανωμαλία και η φορτικότητα κάποιων, συχνά κρυμμένα πίσω από ψευδώνυμα και άλλα πλαστά προσωπικά στοιχεία.

Πέρα από την απροσδόκητη ενόχληση, όμως, που προκαλούν τέτοιες συμπεριφορές άλλων χρηστών, πάμπολλα είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται στο θύμα μιας τέτοιας περίπτωσης, αφού σκαρώνονται απίθανες ιστορίες, προκαλούνται ακόμη και οικογενειακές προστριβές και δράματα, ενώ συχνά διαρρέουν ακόμη και προσωπικά στοιχεία των ανυποψίαστων σε όλο το διαδίκτυο.

Προσοχή, επομένως, ειδικότερα για εκείνους και εκείνες που τολμούν να δοκιμάσουν την ερωτική τους τύχη με νέες γνωριμίες ή να κάνουν λίγο αθώο (;) φλερτ, μέσα από τον υπολογιστή τους.

Στ’ αυτιά μου φτάνουν περιπτώσεις ακόμη και ξυλοδαρμών (όπως πρόσφατα κάποιου παντρεμένου Αλμυριώτη ερωτιδέα), ενώ δεν λείπουν και τα ξεμαλλιάσματα ανάμεσα σε ερωτικές αντιζήλους.

Οι ώρες της μοναξιάς μας, η ανάγκη μας για παρέα και επικοινωνία, η μνημονική μας μελαγχολία και απομόνωση, η φυσική μας περιέργεια και το μυστήριο με το οποίο θέλγεται κανείς από το καινούργιο και το άγνωστο, να μη μας βγαίνει …ξινό και από τη μύτη.

Να θυμάστε, ότι πάντοτε μένουν πίσω κάποια τηλεφωνικά ίχνη, αλλά και προσωπικά σας στοιχεία στο internet.


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…