• 27 Νοεμβρίου, 2012

Θεαματική στροφή στις καλλιέργειες του Αλμυρού: Καλημέρα, σιτηρά και αντίο, βαμβάκι

Θεαματική στροφή στις καλλιέργειες του Αλμυρού: Καλημέρα, σιτηρά και αντίο, βαμβάκι

Το υψηλό κόστος και η κρίση αλλάζει τις επιλογές των αγροτών

Σε ιστορικές αλλαγές στις καλλιέργειές τους οδηγούνται οι αγρότες της περιοχής μας, προκειμένου να μην αφήσουν άσπαρτα τα χωράφια τους τη φετινή χειμερινή περίοδο. Δεδομένη είναι η στροφή σε ξηρικές καλλιέργειες, καθώς και σε αντίστοιχες με μικρό κοστολόγιο σποράς ή καλλιεργητικής φροντίδας.

Σιτηρά, βρώμη και βίκος είναι οι καλλιέργειες που αντικαθιστούν τα υδροβόρα και κοστοβόρα βαμβάκια και καλαμπόκια, σε ποσοστό που ίσως ξεπεράσει ακόμα και το 50% στα χωράφια της περιοχής μας.

Βέβαια, η …στροφή αυτή δεν είναι τυχαία και πηγάζει από τις προσπάθειες που καταβάλουν οι αγρότες να μην αφήσουν άσπαρτα τα χωράφια τους, αφού τα κόστη έχουν φθάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Αυτή η παράμετρος σε συνδυασμό με τα νέα συναλλακτικά ήθη που έχουν επικρατήσει και επιβάλλουν την αγορά εφοδίων τοις μετρητοίς, καθώς και οι υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, έχουν επιβάλει τις παραπάνω αλλαγές.

«Η επιστροφή στα σιτηρά είναι δεδομένη σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Σε αυτό έχουν οδηγηθεί πολλοί αγρότες από …παρορμητισμό, ελέω της καλής τιμής που είχαν φέτος τα σιτηρά, ενώ εγκαταλείπουν τα βαμβάκια για τις μικρές τιμές. Επιπλέον, το υψηλό κοστολόγιο στις ποτιστικές καλλιέργειες είναι ένας λόγος για την επιστροφή στα σιτηρά», σημειώνει ο αγρότης Νίκος Ρούσσας και καταλήγει «φέτος τα λιπάσματα που θα πέσουν από όλους μας θα είναι κατά πολύ περιορισμένα».

Ο αγρότης Δημήτρης Νανάς τονίζει πως «θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η δραστική μείωση καλλιέργειας ποτιστικών καλλιεργειών, τουλάχιστον στις μισές εκτάσεις του Αλμυρού. Η στροφή στις καλλιέργειες όπως βρώμη και βίκος είναι επιταγή των καιρών, μιάς και το κόστος είναι μηδαμινό».

Αν θέλουμε να δώσουμε μερικά παραδείγματα τα οποία πιστοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη στροφή αυτή αρκεί να πούμε ότι αγρότης ο οποίος μέχρι πέρυσι έσπερνε 130 στρέμματα καλαμπόκι, φέτος θα το κάνει σε μόλις 40 στρέμματα, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στο υψηλό κόστος ηλεκτρικού ρεύματος, προμήθειας εφοδίων κτλ.

Έτερος αγρότης, ο οποίος τις προηγούμενες χρονιές έβαζε σχεδόν 350 στρέμματα βαμβάκι, φέτος δεν θα σπείρει ούτε ένα στρέμμα!

Κοινή συνισταμένη όλων των παραπάνω είναι πως οι φτωχές καλλιέργειες σε έξοδα, αναμένεται να φέρουν και χαμηλές ποσότητες παραγωγής ακόμα και ποιότητας, από τη στιγμή που δεν θα …βοηθηθούν με λιπάσματα.

Η στροφή σε εναλλακτικές καλλιέργειες φαίνεται πως αργεί ακόμα, μιάς και για να γίνει κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα κοστοβόρο, λόγω έλλειψης του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού. Επιπλέον, το Κράτος, έχει οφειλές προς τους αγρότες για σχέδια βελτίωσης εδώ και πολλά χρόνια (νιτρορύπανση, βιολογικά κ.ά.) με αποτέλεσμα να είναι δύσπιστοι.

Μπάμπης Παπαρρίζος 


Σχετικά Άρθρα

Την Παρασκευή 22/11 κηδεύεται η Ευγενία Αλεξοπούλου

Την Παρασκευή 22/11 κηδεύεται η Ευγενία Αλεξοπούλου

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή η Ευγενία Αλεξοπούλου. Η κηδεία της θα γίνει…
Το πρόγραμμα αγώνων στα γήπεδα της ΕΠΣΘ

Το πρόγραμμα αγώνων στα γήπεδα της ΕΠΣΘ

Δείτε το πρόγραμμα του διημέρου 23-24 Νοεμβρίου στα γήπεδα της ΕΠΣΘ, για την 9η αγωνιστική στην…
Η Ζ. Μακρή σε βράβευση σχολείων και αριστούχων μαθητών σε εκδήλωση της Eurobank

Η Ζ. Μακρή σε βράβευση σχολείων και αριστούχων μαθητών σε εκδήλωση της Eurobank

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μ. Μακρή βράβευσε τα σχολεία από τις Εκπαιδευτικές Περιφέρειες…