• 19 Νοεμβρίου, 2012

Μέτρα για τον καλύτερο εορτασμό των εθνικών επετείων

Του Ξυδή Χρίστου, Συν/χου Εκπ/κού

 Με αφορμή των φετινό εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στην πόλη μας, διαπιστώνεται κάποια έλλειψη συναισθηματικής φόρτισης και εθνικής έξαρσης, μεταξύ των συμπατριωτών μας, ανάλογης με το πνεύμα και τη σημασία της γιορτής (ισχύει για όλες τις εθνικές επετείους), εν’ όψει μάλιστα των κρίσιμων εθνικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει σήμερα η πατρίδα μας (ελλείψει εθνικής ομοψυχίας, ομόνοιας, αλληλεγγύης και κατανόησης), που τα παραπάνω στοιχεία είναι άκρως απαραίτητα, θα επιθυμούσα, σαν απλός πολίτης, δημότης αυτής της πόλης, εκπαιδευτικός, να κάνω γνωστές δια του Τύπου ορισμένες σκέψεις μου, εισηγούμενος στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού τη λήψη κατά τη γνώμη μου ορισμένων βασικών μέτρων εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, τα οποία αν τύχουν της ομόφωνης αποδοχής και υλοποιηθούν εν όλων η εν μέρει, θα έχουν ως αποτέλεσμα την έμμεση αναβάθμιση όλων των διαδικασιών του Εθνικού Πανηγυρισμού και ο εορτασμός των εθνικών επετείων στο εξής θα γίνεται στην πόλη μας, με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Η συμμετοχή των συμπολιτών μας θα είναι απόλυτη και ο πατριωτικός ενθουσιασμός ανάλογος.

Οι επισημάνσεις μας, αφορούν στα παρακάτω θέματα ως εξής:

  1. Σημαιοστολισμός:

Παρατηρήθηκε θλιβερό φαινόμενο.

Εκ των οικιών και εμπορικών καταστημάτων, μόνο το 10% και 30% αντίστοιχα, είχε σημαιοστολιστεί, ενώ υπήρξαν δημόσια καταστήματα, που δεν είχαν αναρτήσει επί κοντού, όπως θα έπρεπε, το εθνικό σύμβολο.

Προτείνω όπως την προηγούμενη εβδομάδα κάθε εθνικής επετείου, κυκλοφορούν φυλλάδια, με εθνικό περιεχόμενο και ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία του σημαιοστολισμού και της εθνικής μας σημαίας, ως πηγής έμπνευσης και αυταπάρνησης.

  1. Καθαριότητα δρόμων και πλατειών

Κρίνεται σκόπιμο όπως ο Δήμος δυο ή τρεις μέρες πριν από κάθε εθνική επέτειο, να προβαίνει στον καθαρισμό των κεντρικών τουλάχιστον δρόμων και πλατειών. Η Παρέλαση να γίνεται πάλι στο δρόμο μπροστά από το Δημαρχείο και οι χοροί στην πλατεία.

Η σχετική διαγράμμιση να γίνεται, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες την προπαραμονή ή παραμονή της γιορτής. Τα μέσα και το προσωπικό θα διατίθενται από το Δήμο (θα ζητείται η συμμετοχή των μαθητικών κοινοτήτων που θα ενημερώνονται έγκαιρα.}

3. Φιλαρμονική του Δήμου

Θα πρέπει να συστηθεί, στον υπεύθυνο της φιλαρμονικής, να επιμένει και να ασκεί περισσότερο τα μέλη της στην εκμάθηση των εμβατηρίων που θα παιανίζουν και να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Με την τελειότητα των ακουσμάτων και αφετέρου τη δημιουργία κατάλληλης εθνικής ατμόσφαιρας.

Εξυπακούεται ότι από την ίδια φιλαρμονική θα ανακρούεται το εωθινό σε όλες τις συνοικίες της πόλης. (Να λαμβάνεται μέριμνα για την εκ των προτέρων καλή εμφάνιση της στολής, τον καθαρισμό και το γυάλισμα των οργάνων).

  1. Εκφώνηση συνθημάτων

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της Εθνικής Επετείου να εκφωνούνται από τα μεγάφωνα του εξώστη του Δημαρχείου, εθνικά συνθήματα, να παίζονται εμβατήρια και ν’ ακούγονται τραγούδια της Βέμπο.

  1. Θεατρική παράσταση

Το απόγευμα της παραμονής κάθε εθνικής επετείου, να διοργανώνεται σε κατάλληλο χώρο, μια θεατρική παράσταση από μαθητές με εθνικό περιεχόμενο, διανθισμένη με κατάλληλα σκετς ποιήματα και τραγούδια. Να γίνεται και σχετική ομιλία.

  1. Φωταγώγηση

Στα φυλλάδια που θα κυκλοφορούν και θα αναφέρονται στη σημασία του σημαιοστολισμού, θα συνιστάται και η όσο το δυνατόν καλύτερη φωταγώγηση οικιών, εμπορικών και δημοτικών καταστημάτων, όλο το εορταστικό τριήμερο.

  1. Περίφραξη του χώρου του ηρώου

Να χρησιμοποιούνται εκάστοτε πάσσαλοι με σχοινί, για να οριοθετείται ο χώρος πέριξ του ηρώου και να καθορίζεται ο χώρος και οι θέσεις των επισήμων, των καταθετών, της μπάντας, των μαθητών και των πολιτών.

Τα παραπάνω έχουν ψυχολογική σημασία, για την συγκέντρωση της προσοχής, προς απότιση του οφειλόμενου σεβασμού στους θυσιασθέντες.

Έχω τη γνώμη ότι η εκφώνηση της σειράς των καταθετών να γίνεται από μικροφώνου, καθαρά, σταθερά και δυνατά.

Επισημαίνω, ότι είναι τελείως απαραίτητη η εγκατάσταση μεγάφωνων στον αύλειο χώρο της εκκλησίας, ώστε οι ήδη ευρισκόμενοι στο χώρο του ηρώου μαθητές όλων των σχολείων να παρακολουθούν κι αυτά με την επιβαλλόμενη προσοχή τον πανηγυρικό που εκφωνείται εντός του ναού και να μην παραμένουν εκεί ατακτούντες.

Οι συνοδοί να παραμένουν πλησίον των τμημάτων τους και διακριτικά να απαιτούν ησυχία, τάξη και πειθαρχία, που επιβάλλονται και από το χώρο και από τις μνήμες της στιγμής.

  1. Συμμετέχοντα τμήματα

Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων να διαθέτουν στους γυμναστές, που προετοιμάζουν τα τμήματα που θα λάβουν μέρος στην παρέλαση, περισσότερο χρόνο. Έτσι θα επιτευχθεί σωστός βηματισμός, σωστή και εναρμονισμένη κίνηση των χεριών και η στροφή της κεφαλής με ανάλογη διατήρηση της στοίχισης και ζύγισης των μαθητών του παρελαύνοντος τμήματος.

Θα έχουμε έτσι την παρουσίαση ενός αρμονικού συνόλου, που στο κάτω, κάτω είναι και το επιδιωκόμενο από άποψης προετοιμασίας. (ει δυνατόν να επιδιώκεται το ομοιόμορφο της ενδυμασίας κάθε τμήματος).

Προτείνουμε να χρησιμοποιούνται ως δείκτες στην παρέλαση δύο ευσταλείς μαθητές ντυμένοι τσολιάδες.

Τα τμήματα της παρέλασης να μη διαλύονται αμέσως μετά τη διέλευσή τους προ των επισήμων ατάκτως, αλλά με ευθύνη των συνοδών τους να κατευθύνονται σε προκαθορισμένο χώρο, όπου τα μεν τμήματα θα διαλύονται, οι δε σημαιοφόροι με την επιβαλλόμενη σοβαρότητα και τον απαιτούμενο σεβασμό στην σχολική τους μονάδα, όπου και θα εναποθέτουν το εθνικό σύμβολο με τα εξαρτήματά του και θα απέρχονται.

  1. Δημοτική χορωδία

Κρίνουμε απολύτως σκόπιμη τη συμμετοχή της δημοτικής χορωδίας σ’ όλες τις εθνικές εκδηλώσεις, με πρόγραμμα που θα καταρτίζει ο διευθυντής της, σε συνεργασία με το διευθυντή της σχολικής μονάδος που θα έχει αναλάβει την ευθύνη της διοργάνωσης της θεατρικής παράστασης και τον υπεύθυνο του Δήμου για τον καταρτισμό του όλου προγράμματος της εθνικής επετείου.

  1. Συγκρότηση επιτροπής

Προτείνουμε τη συγκρότηση επιτροπής, που θα την απαρτίζουν: οι διευθυντές των Σ.Μ. όλων των βαθμίδων εκ/σης της πόλης, οι πρόεδροι των πολιτιστικών φορέων και των μαθητικών κοινοτήτων. Έργο της επιτροπής η έγκαιρη προετοιμασία και ο προγραμματισμός των εκδηλώσεων, για κάθε εθνική επέτειο.

  1. Θεατρική Σκηνή – Ραδιοφωνικός Σταθμός

Ευκαιριακά και με πολύ επιφύλαξη, επειδή απαιτείται και πολύς χρόνος και μεγάλη δαπάνη, προτείνω την εν καιρώ ίδρυση και μόνιμης θεατρικής σκηνής και τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού.

Η σπουδαιότητα των ανωτέρω, στην υλοποίηση των μέτρων που θα λαβαίνει η εκάστοτε Δημοτική Αρχή και προπαντός η προετοιμασία και προβολή των πολιτιστικών της εκδηλώσεων είναι προφανής και δεν χρειάζεται περισσότερος λόγος. (Θα ζητηθεί εθελοντική συμμετοχή και προσφορά).

12. Αποστολή συγχαρητηρίων

Η αποστολή συγχαρητηρίων εκ μέρους του Δήμου, μετά το πέρας των εκδηλώσεων, προς τα συμμετέχοντα τμήματα, μέσω των Δ/ντων των Σ.Μ. και το Διοικητή της 111ης Π.Μ. για τη συμμετοχή του αγήματος, κρίνεται όχι μόνο σκόπιμη, αλλά και επιβεβλημένη.

Ύστερα από τα παραπάνω και αν το σεβαστό Δ.Σ. κρίνει ότι τα προτεινόμενα θα συμβάλουν στη λαμπρότερη και αρτιότερη οργάνωση, κάθε εθνικής και πολιτιστικής εκδήλωσης στην πόλης μας, ας προβεί στις παραπέρα ενέργειες, για την εν μέρει ή εν όλω υλοποίησή τους και ίσως τούτο αποτελέσει παράδειγμα για μίμηση και από τους άλλους όμορους Δήμους του Νομού μας.


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η 4 εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου…
Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Η Α’ Τοπική αρχίζει στις 21-22 Σεπτεμβρίου, η Β’ στις 28-29 Σεπτεμβρίου και η Γ’ στις…