Αλησμόνητες Πατρίδες της Μικράς Ασίας – Η εκδήλωση – αφιέρωμα του Συλλόγου Γυναικών Αμαλιάπολης «η Μιντζέλα μας»

Αλησμόνητες Πατρίδες της Μικράς Ασίας – Η εκδήλωση – αφιέρωμα του Συλλόγου Γυναικών Αμαλιάπολης «η Μιντζέλα μας»

Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης 15 Νοεμβρίου απολαύσαμε την εκδήλωση – αφιέρωμα του Συλλόγου Γυναικών Αμαλιάπολης «η Μιντζέλα μας», με θέμα τις «Αλησμόνητες Πατρίδες της Μικράς Ασίας».

Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλία του εκδότη μας Γιώργου Τσιντσίνη, με τίτλο «Η Μικρασία της καρδιάς μας» και την προβολή του ντοκυμαντέρ «Μελί, το Ελληνοχώρι» του Αντώνη Παπαδόπουλου.

Πρόσφυγες και οι δύο άντρες, που ποτέ δεν είχαν ανταμώσει μέχρι και την ώρα της εκδήλωσης, παρουσίασαν ο καθένας το πόνημά του, σαν από πριν συνεννοημένοι. Το χάδι και η ευχή των προγόνων τους, ο καημός της προσφυγιάς που τους μεταλαμπαδεύτηκε, ίδιος και είχε γίνει έκφραση.

Οι ακροατές και θεατές εμφανώς συγκινημένοι παρακολούθησαν αρχικά την ομιλία, που μας ταξίδεψε στην Ιωνία, μας μετέφερε στον εθνικό διχασμό, το δράμα της προσφυγιάς και τα εγκλήματα των Τούρκων, ως τον μαρτυρικό θάνατο του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου Σμύρνης και την «πολύτιμη ουτοπία μας» της επιστροφής.

Ακολούθησε η προβολή του ντοκυμαντέρ, στο οποίο η αρχαία μάντισσα Σίβυλλα γίνεται ξεναγός στα μυστικά του Μελιού, του ελληνικού χωριού που μετά το μαύρο ’22 δεν κατοικήθηκε ποτέ. Ακόμη μια αλησμόνητη πατρίδα, με ευλογημένη γη και θάλασσα, που πρόσφερε τα δώρα της στους κατοίκους της απλόχερα. Ακόμη μια καταστροφή.

Στους τίτλους τέλους, ένα αργό τραγούδι του Μελιού, σχεδόν αμανές, μας καθήλωσε όλους. Η κουβεντούλα με τους παππούδες νοερή και τα μάτια μας μοιρασμένα στους δύο κόσμους. Ήταν το τέλος ενός μνημόσυνου…

 

Τσιντσίνη Βιβή


Σχετικά Άρθρα

54ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Ε.Σ.Ε.Τ. – Η δυναμική της  δημοσιογραφίας στην ελληνική περιφέρεια

54ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Ε.Σ.Ε.Τ. – Η δυναμική της δημοσιογραφίας στην ελληνική περιφέρεια

Το 54ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Ε.Σ.Ε.Τ. από την Αλεξανδρούπολη έδωσε το στίγμα και την δυναμική…
Αποδοτικό το συνέδριο της ΕΣΕΤ στην φιλόξενη Αλεξανδρούπολη

Αποδοτικό το συνέδριο της ΕΣΕΤ στην φιλόξενη Αλεξανδρούπολη

To 54ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το τριήμερο 11-13 Οκτωβρίου του 2024, είχε…
Ευάγγ. Χατζηκυριάκος: Φυγόπονη η Δημοτική Αρχή στο ζήτημα των Δημοτικών Σφαγείων

Ευάγγ. Χατζηκυριάκος: Φυγόπονη η Δημοτική Αρχή στο ζήτημα των Δημοτικών Σφαγείων

Από την “Δημοτική Πρωτοβουλία” με επικεφαλής τον Ευάγγελο Χατζηκυριάκο λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά…