• 13 Νοεμβρίου, 2012

Συμπολίτες μας σχολιάζουν τα μέτρα του νέου μνημονίου: Αναπόφευκτα και …ο Θεός να βάλει πάλι το χέρι του

Συμπολίτες μας σχολιάζουν τα μέτρα του νέου μνημονίου: Αναπόφευκτα και …ο Θεός να βάλει πάλι το χέρι του

Λιγότερο …μουδιασμένα, απ’ ότι θα περίμενε κανείς, υποδέχθηκαν οι πολίτες της περιοχής του Αλμυρού, τα νέα μέτρα τα οποία πέρασαν από την Βουλή το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, 7 Νοεμβρίου. Κάποιοι εξ αυτών βέβαια ασκούν δριμεία κριτική στους πολιτικούς, όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων, ειδικά σε όσα μετέχουν στον κυβερνητικό σχηματισμό.

Δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι πιστεύουν πως τα μέτρα μπορεί να είναι σκληρά και άδικα, αλλά θεωρούν ότι σε βάθος χρόνου θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της χώρας, αρκεί να εφαρμοστούν.

Κοινό χαρακτηρισμό για τα νέα μέτρα αποτελεί η λέξη «αναπόφευκτα», ενώ έκπληξη προκαλούν οι λύσεις που προτείνουν οι πολίτες για την πορεία της χώρας από τούδε και στο εξής. Κάποιοι σημειώνουν πως θα έπρεπε τα μέτρα αυτά να έχουν παρθεί σταδιακά τα τελευταία χρόνια και όχι όλα μαζί, όπως κάνει η Βουλή τα τελευταία τρία χρόνια. Αναλυτικά οι δηλώσεις των πολιτών, όπως τις καταγράψαμε, έχουν ως εξής:

Σπύρος Ζηγγιρίδης, συνταξιούχος: Θα συνέλθουμε μόνο αν σταματήσει το κλέψιμο από αυτούς τους …αετονύχηδες που μας κυβερνούν τόσα χρόνια. Πάντως, θεωρώ πως τα μέτρα ήταν αναπόφευκτα. Εδώ και πολλούς μήνες ζούμε μόνο με δανεικά και στην πάροδο του χρόνου ίσως δούμε κάποια ανάκαμψη. Βέβαια, πιθανότατα να αργήσουμε να τη δούμε.

Το κρισιμότερο όλων είναι η ανάγκη εφαρμογής όσων μας υποδεικνύει η Τρόικα, αν θέλουμε να δούμε αναστροφή της κατάστασής μας, γιατί οι οδηγίες τους είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν δεν σταματήσει το κλέψιμο στο Δημόσιο, δεν θα γίνουμε ποτέ νοικοκυραίοι άνθρωποι.

 

Βασίλης Καραλίδης, συνταξιούχος: Πάμε από το κακό στο χειρότερο, με τους «300» που έχουμε στη Βουλή. Καλά θα κάνουν να εξαφανιστούν. Δεν πρόκειται να μας σώσουν τα νέα μέτρα, γιατί με την κατηφόρα που έχουμε πάρει και τα λεφτά που έχουν «φάει», είμαστε χρεοκοπημένοι. Ούτε το 2020 δεν πρόκειται να πάρουμε τα πάνω μας.

 

Αθανάσιος Κοντοστάθης, συνταξιούχος συνεταιριστικός υπάλληλος: «Τα νέα μέτρα είναι απαράδεκτα, αντιλαϊκά και θίγουν άμεσα για άλλη μια φορά τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Τα κόμματα συμφωνούν μεταξύ τους ως προς την εφαρμογή των μέτρων, αφού τα περισσότερα κινούνται στα πλαίσια της ίδιας λογικής, ασχέτως αν αντιμετωπίζουν το θέμα από διαφορετική σκοπιά ή αν δεν το παραδέχονται ξεκάθαρα απέναντι στο λαό. Η μόνη λύση είναι η μονομερής διαγραφή του χρέους, που στην ουσία δεν αφορά το λαό, αφού δεν έχει δημιουργηθεί από αυτόν, αλλά βαρύνει αποκλειστικά και μόνο εκείνους που χρόνια τώρα κερδοσκοπούν εις βάρος του, όπως οι τραπεζίτες και οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου. Αν δεν αλλάξουμε πολιτική, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε τίποτα. Πρέπει να αποδεσμευτούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αντιμετωπίσουμε σοβαρά την εφαρμογή μιας οικονομίας που θα πηγάζει από τη λαϊκή εξουσία, για να μπορέσουμε να ξαναδούμε φως. Ας μην ξεχνάμε ότι έπεται και συνέχεια εφαρμογών ανάλογων μέτρων, καθώς και περικοπών σε τομείς βασικούς για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όπως αυτός της υγείας».

 

Δημήτριος Τάσσιος, συνταξιούχος τραπεζικός: «Στην πλειοψηφία τους τα νέα μέτρα είναι σαφώς αντιλαϊκά και βάναυσα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ανάμεσά τους δεν υπάρχουν και κάποια, λίγα έστω, που είναι σωστά και θα έπρεπε να έχουν ήδη εφαρμοστεί, χωρίς την επέμβαση και τις επιταγές της Τρόικας. Πιστεύω πως δεν θα έχουν τα αποτελέσματα που περιμένουν ακόμα κι αυτοί οι ίδιοι που τα ψήφισαν, καθώς οι σχεδιασμοί τους στην ουσία είναι άλλοι. Το βασικότερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η έλλειψη Δημοκρατίας, γεγονός που ολοφάνερα δικαιολογεί και την ψήφιση αντισυνταγματικών μέτρων. Αν οι πολιτικοί επιθυμούσαν, θα μπορούσαν να έχουν περιορίσει τις σπατάλες σε πολλούς τομείς, κάτι που όμως δεν τους ενδιέφερε ποτέ στην ουσία. Τα επιχειρήματά τους είναι μόνο για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου και η πραγματική τους πρόθεση να εξαθλιώσουν τους λαούς, ξεκινώντας από την Ελλάδα, με τη σωτηρία και την επιβολή του τραπεζικού συστήματος. Γιατί να πληρώσουν οι πολίτες; Να πληρώσουν οι μέτοχοι. Δεν υπάρχει αποτέλεσμα με την εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Χρειάζονται νέα πρόσωπα με όραμα, που πιστεύουν στη Δημοκρατία, σέβονται το Σύνταγμα και μπορούν να εμπνεύσουν το λαό».

 

Νικόλαος Δρόλιας, συνταξιούχος του ΤΕΒΕ: «Τα μέτρα δεν είναι σωστά, αλλά έπρεπε να εφαρμοστούν. Μόνο που αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει σταδιακά, αρχίζοντας πριν από πολλά χρόνια, και όχι να μας τα επιβάλουν τόσο ξαφνικά και απότομα. Τώρα το λόγο έχουν οι ξένοι, κι εμείς δεν έχουμε πολλά περιθώρια για να διαμαρτυρηθούμε ή να αντιδράσουμε. Δυστυχώς, τέτοιου είδους μέτρα χρειάζονται για να μπορέσουμε να βγούμε -αν ποτέ τα καταφέρουμε από την κρίση. Σίγουρα δεν είναι σωστό να μας κόβουν τους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά είναι επιβεβλημένο. Οι νέοι κυβερνώντες, όμως, πρέπει να έχουν καθαρά χέρια, όχι να τα παίρνουν από μας και να τα νέμονται αυτοί, διαφορετικά θα βουλιάξουμε ξανά.»

 

Με τα λεγόμενα του κ. Δρόλια συμφωνεί σε γενικές γραμμές και ο κ. Αντώνιος Πετράς, συνταξιούχος του Δημοσίου, ο οποίος συμπληρώνει: «Οι αλόγιστες και άσκοπες σπατάλες, σε συνδυασμό με τον λανθασμένο ή στις περισσότερες περιπτώσεις ανύπαρκτο έλεγχο από την πολιτεία, είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Τρανό παράδειγμα το θέμα των συντάξεων, μια υπόθεση από την οποία ωφελήθηκαν όσοι μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν περιστάσεις και συγκυρίες. Αυτό που χρειάζεται είναι να καταλάβουν όλοι οι Έλληνες ότι πρέπει να δουλέψουν σωστά, ηθικά και τίμια, αλλιώς δεν πιάσουν τόπο ούτε αυτά ούτε άλλα τόσα μέτρα.»

 

Κωνσταντίνος Σπύρου: «Ακόμα πιο σκληρά μέτρα θα έπρεπε να εφαρμοστούν, γιατί σ’ αυτή τη χώρα επί σειρά πολλών ετών οι περισσότεροι έμαθαν να νοιάζονται αποκλειστικά και μόνο για το προσωπικό τους συμφέρον, να κερδοσκοπούν ασύστολα και με κάθε ευκαιρία, χωρίς ουσιαστικά να δουλεύουν και να παράγουν έργο. Εξυπηρέτηση μηδέν. Οι δικαστικοί, για παράδειγμα, που διαμαρτύρονται για τη μείωση των μισθών τους, γεγονός που, όπως επικαλούνται, θίγει την αξιοπρέπειά τους, θα πρέπει να μάθουν να δικάζουν σωστά, δημοκρατικά και τίμια. Όχι για τα μικρότερα αδικήματα να επιβάλουν τις μεγαλύτερες ποινές και για τα άλλα, τα πραγματικά μεγάλα, να συνηγορούν αναντίρρητα σε «άφεση αμαρτιών». Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να σωθούμε είναι να βρεθούν άνθρωποι «υγιείς», που θα σκέφτονται και θα ενεργούν για το συμφέρον του συνόλου, με τιμιότητα και αξιοπρέπεια. Αν δεν βρεθούν τέτοιοι μέσα από τον ελλαδικό χώρο, τότε ας τους φέρουμε απ’ έξω.»

 

Δημήτριος Καραφέρης, ελεύθερος επαγγελματίας, ιδιοκτήτης καφενείου: «Τα μέτρα είναι πολύ σκληρά, απάνθρωπα. Ούτε λόγος δεν θα έπρεπε να γίνεται γι’ αυτά, όχι να περάσουν κιόλας. Η λύση για να σωθεί η χώρα μας και να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της είναι μία: Αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μονομερής διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση των μέσων μαζικής παραγωγής. Για όλα ευθύνονται οι πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία τριάντα χρόνια τουλάχιστον, εις βάρος του ελληνικού λαού. Αυτό που συνέβη χθες το βράδυ στη Βουλή ήταν καθαρά παραβίαση του Συντάγματος. Ο λαός πρέπει να αντισταθεί οργανωμένα και μαζικά και ν’ ανατρέψει αυτού του είδους τις πολιτικές που μας οδήγησαν και θα συνεχίσουν να μας οδηγούν σε αδιέξοδο».

 

Αλέξανδρος Σχουλής, συνταξιούχος ελεύθερος επαγγελματίας: «Τα μέτρα αυτά μπορούν ίσως να αποδώσουν, αλλά σε μακροχρόνια βάση. Ο ελληνικός λαός, στη μεγάλη του πλειοψηφία, αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις και θα συνεχίσει να τις αντιμετωπίζει για ένα χρονικό διάστημα, ας ελπίσουμε όχι πολύ μεγάλο. Τα πράγματα ζορίζουν όλο και περισσότερο μέρα με την ημέρα. Το μεγαλύτερο ποσοστό του λαού δεν έχει άλλες αντοχές, καθώς το κόστος των καθημερινών απαιτήσεων και των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων γίνεται ολοένα πιο δυσβάσταχτο. Μόνο οι εύποροι αυτής της χώρας δεν έχουν επηρεαστεί ακόμα από την όλη κατάσταση, έστω κι αν κατά κάποιο τρόπο φαίνεται πως θίχτηκαν ορισμένα από τα συμφέροντά τους, σε καμία όμως περίπτωση όπως των μισθωτών ή των χαμηλοσυνταξιούχων. Για να σωθούμε πρέπει να σφίξουμε κι άλλο το ζωνάρι. Πώς όμως, και για πόσο ακόμα θα μπορέσουμε να σφίξουμε αυτό το ζωνάρι που σφίγγουμε χρόνια τώρα; Οι πολιτικοί είναι επαγγελματίες και κάνουν τη δουλειά τους. Εμείς, οι απλοί πολίτες, ευχόμαστε ο Θεός να βάλει το χέρι του.»

Μπάμπης Παπαρρίζος

Δέσποινα Κοτζιαπαναγιώτου


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η 4 εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου…
Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Η Α’ Τοπική αρχίζει στις 21-22 Σεπτεμβρίου, η Β’ στις 28-29 Σεπτεμβρίου και η Γ’ στις…