- 13 Νοεμβρίου, 2012
Οι ντόπιοι λογιστές περιγράφουν την τραγική κατάσταση της αγοράς
Τραγική είναι η εικόνα που αποκομίσαμε από λογιστικά γραφεία του Αλμυρού, σχετικά με την πορεία του εμπορικού και επαγγελματικού τομέα της τοπικής μας οικονομίας. Ελάχιστες οι ενάρξεις επιτηδεύματος κι αυτές σε επιχειρήσεις που αφορούν την παροχή υπηρεσιών ή που δεν απαιτούν μεγάλα κεφάλαια για αρχή, ενώ οι διακοπές είναι τουλάχιστον διπλάσιες.
Η δυσκολία των επαγγελματιών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ειδικά στις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και στον ΦΠΑ, αποτελούν τους μεγαλύτερους βραχνάδες. Το μείγμα γίνεται ακόμα πιο εκρηκτικό, αν συνυπολογίσει κανείς τα νέα φορολογικά μέτρα, σε συνδυασμό με τα απανωτά έκτακτα χαράτσια (τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κλπ.).
Αυτή είναι η γενική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά του Αλμυρού, όπως μας την παρουσιάζουν παρακάτω αναλυτικά, μερικά από τα Λογιστικά Γραφεία της πόλης.
Σάββας Τσόγκας: Είναι δεδομένο ότι κάποιες επιχειρήσεις συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους, όχι επειδή έχουν κέρδη, αλλά ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες τις κρατάνε ανοιχτές για το προσωπικό τους πρεστίζ. Κατά την προσωπική μου άποψη, υπάρχουν υποβόσκοντα λουκέτα στην αγορά του Αλμυρού, τα οποία σε λίγο καιρό θα …σκάσουν. Όσον αφορά τις ενάρξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου μου, φαίνεται πως οι όποιες ενάρξεις γίνονται, αφορούν επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, δηλαδή επιχειρήσεις που δεν απαιτούνται κεφάλαια έναρξης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την πτώση στους τζίρους είναι επιχείρηση που δραστηριοποιείται πολλές δεκαετίες στον Αλμυρό. Το 2010 είχε τζίρο 300.000 ευρώ, το 2011 150.000 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα –στο τρέχον έτος- έχει μόλις 25.000 ευρώ!
Θανάσης Κλουκουτάρας: Διπλάσιες είναι οι διακοπές λειτουργίας επιχειρήσεων σε σχέση με τις ενάρξεις. Η κατάσταση που κυριαρχεί σήμερα στα περισσότερα καταστήματα του Αλμυρού είναι η προσπάθεια που καταβάλουν οι ιδιοκτήτες τους να παραμείνουν στο επάγγελμα, με νύχια και με δόντια, προκειμένου να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Ήδη, αρκετοί δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμα και τα μικροέξοδα λειτουργίας της επιχείρησής τους.
Βέβαια, τα χειρότερα είναι μπροστά μας, μιάς και τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο προβλέπω ότι θα είναι καταδικαστικά για πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται στο όριο. Για παράδειγμα, αν περάσουν τα νέα μέτρα, αν μία επιχείρηση είχε έσοδα 10.000 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει 2.600 ευρώ φόρο, όταν μέχρι τώρα πλήρωνε 700 ευρώ!
Οι διακοπές που έχουν γίνει στο δικό μας Γραφείο, αφορούν καταστήματα εμπορίου, ενώ οι ενάρξεις, οι οποίες είναι ελάχιστες, αφορούν την έναρξη δραστηριότητας αγροτών που έχουν άδειες φωτοβολταϊκών συστημάτων».
Ελένη Μοσχοβοπούλου: Διπλάσιες είναι οι διακοπές από τις ενάρξεις, από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα. Οι επαγγελματίες οδηγούνται σ’ αυτή την επιλογή, μιας και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος λειτουργίας. Οι περισσότεροι επαγγελματίες, αν όχι όλοι, δεν μπορούν να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ενώ και στην πληρωμή ΦΠΑ, ακόμα και για μικρά ποσά, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Θεωρώ ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με περισσότερα λουκέτα, μιάς και επικρατεί ένας γενικός αναβρασμός και αβεβαιότητα και δύσκολα θα υπάρξει ανάκαμψη το 2013.
Βασίλης Φατμελής: Θα μιλήσω προσωπικά για τις επιχειρήσεις που έχω στο πελατολόγιό μου. Η κατάσταση για τις επιχειρήσεις της πόλης του Αλμυρού, δεν είναι τόσο τραγική, μιάς και οι διακοπές που έχω, είναι ελάχιστες. Από την άλλη, και οι ενάρξεις είναι παγωμένες. Αυτό που παρατηρώ, είναι το κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων στα χωριά του Αλμυρού, αφού από τον Μάιο του 2010 είναι υπόχρεοι καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Εκεί παρατηρώ μια αξιοσημείωτη αιμορραγία στον αριθμό των ενεργών μικρο-επιχειρήσεων τοπικού χαρακτήρα.
Θεωρώ, ότι παρότι από την περασμένη Τετάρτη μπήκαμε στην εποχή του «Μνημονίου 3», σε συνδυασμό με τις αλλαγές στη φορολογία, δεν θα υπάρξουν διακοπές μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αν επιχειρήσω βέβαια μία πρόβλεψη, θεωρώ ότι μόλις αρχίσουν να συνειδητοποιούν και να βιώνουν τη νέα πραγματικότητα μέσα στο 2013, εκεί θα αρχίσουν οι …απώλειες.
Μαρία Μακατσιάνου: Δεν θα σταθώ μόνο στο γεγονός ότι οι διακοπές είναι πολλές, αλλά ιδιαίτερα θα επιμείνω στο ότι δεν υπάρχουν ενάρξεις. Επιπλέον, ακόμα και μέχρι τώρα υγιείς επιχειρήσεις, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα πάγια λειτουργικά έξοδα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν χρέη στην Εφορία, αλλά και στον ασφαλιστικό φορέα, με αποτέλεσμα να μη έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.
Βάγια Σκιαμπέ: Η οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει σίγουρα τις πολλές ενάρξεις, οι οποίες παραμένουν παγωμένες. Από την άλλη, τα λουκέτα βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως, εδώ που έχουμε φθάσει και τα συνεχόμενα νέα μέτρα που λαμβάνονται προς την κατεύθυνση της οικονομικής αφαίμαξης της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, δεν θα συνεχίσουν να μπαίνουν λουκέτα. Εξάλλου, η οικονομική πορεία των επιχειρήσεων φαίνεται και από τους τζίρους, οι οποίοι σημειώνουν ελεύθερη πτώση και σε μερικές περιπτώσεις, ξεπερνούν το 60-70%.
Μπάμπης Παπαρρίζος