• 23 Οκτωβρίου, 2012

Επιστολές αναγνωστών: Οι δαπάνες λειτουργίας των ιατρείων του ΙΚΑ και η υποβάθμιση της περίθαλψης στον Αλμυρό

γράφει ο Νικόλαος Κυριακού

Ιατρός Γενικής Ιατρικής

 Απάντηση στο δημοσίευμα του τελευταίου φύλλου της εφημερίδας μας, σχετικά με τη δαπάνη λειτουργίας των Ιατρείων του ΙΚΑ, μάς απέστειλε ο Ιατρός Γενικής Ιατρικής Νικόλαος Κυριακού. Αναλυτικά η απάντησή του, αναφέρει τα παρακάτω:

«Κύριε Παπαρρίζο,

Διάβασα με μεγάλη προσοχή το άρθρο σας σχετικά με τα «πολυιατρεία»(;) του πρώην ΙΚΑ και νυν ΕΟΠΥΥ και επιθυμώ να σας συγχαρώ για το θάρρος και το ενδιαφέρον σας. Και αυτό διότι όπως αντιλήφθηκα, έως σήμερα, όποιος τολμούσε να ανοίξει αυτό το θέμα, διαπίστωνε όχι μόνο αρνητισμό από τους αρμόδιους, αλλά έμπαινε και σε… περιπέτειες.

Επίσης, θα ήθελα να γίνω όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένος για ορισμένα ποσά και παραλείψεις που αναφέρονται στο δημοσίευμα, που όπως θα αναφερθώ παρακάτω όχι μόνο δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, αλλά συγχρόνως δεν αποτελούν αντικίνητρο για τις προτάσεις του άρθρου σας.

Πράγματι, έχει χυθεί πολύ μελάνι και αναστάτωση στους πολίτες σχετικά με την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Αλμυρού, νοιώθω την υποχρέωση όχι τόσο ως Ιατρός, ο οποίος υπηρέτησε ως Επιμελητής του Κέντρου Υγείας και επίσης για περίπου 13 χρόνια ως Ιατρός του ΙΚΑ εντός του Κ.Υ. Αλμυρού, όσο και σαν πολίτης, να ενημερώσω, μέσω της έγκριτης εφημερίδας, τους συμπολίτες μας, σχετικά με την Υγειονομική τους περίθαλψη, διότι κατά την γνώμη μου όλη αυτή η αναστάτωση και οι κινητοποιήσεις και ο υπηρεσιακός αυτοματισμός, όχι μόνο είναι σε λάθος δρόμο, αλλά ίσως αποφέρουν αντίθετα και δυσάρεστα αποτελέσματα.

Όπως είναι γνωστό σε όλους, από 1-1-2012 τέθηκε σε λειτουργία ο ΕΟΠΥΥ που ανήκει στο Υπουργείο Υγείας και αυτομάτως οι Ιατροί και τα ιατρεία του ΙΚΑ – που στο παρελθόν ανήκαν στο Υπουργείο Εργασίας- εντάχθηκαν στον ίδιο οργανισμό. Το ίδιο έγινε και γενικά σε όλους του παρόχους Υγείας όπως Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες Ιατρούς κ.λ.π. Κατ’ αυτό τον τρόπο όλοι οι ασφαλισμένοι ανεξαρτήτως του ταμείου ασφάλισης τους, μπορούν να έχουν ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση στους ανωτέρω παρόχους Υγείας.

Τι υπάρχει σήμερα στον Καλλικρατικό Δήμο του Αλμυρού όσον αφορά την πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας;

Α. Το Κ.Υ. Αλμυρού, το οποίο ενώ κατέχει επαρκή Τεχνολογικό Εξοπλισμό και εξοπλισμένους χώρους (Ακτινολογικό μηχάνημα με Υπερήχους, Χειρουργείο, εξοπλισμένο Ιατρείο επειγόντων περιστατικών, Γυναικολογικό, Οδοντιατρεία, ακόμη και θάλαμο βραχείας νοσηλείας και πολλούς αδιάθετους βοηθητικούς και μη χώρους, μαγειρεία κλπ.) στερείται Ιατρών και ποιο συγκεκριμένα Ιατρών επιπλέον ειδικοτήτων.

Επομένως, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των Γενικών Ιατρών που το στελεχώνουν και ειδικότερα τώρα με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, είναι εύλογο να δημιουργούνται διάφορες δυσλειτουργίες που αποβαίνουν τελικά εις βάρος όχι μόνο των ίδιων των Ιατρών, αλλά σε τελική ανάλυση κυρίως των ασθενών, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώσουν ακόμη και για αδιάγνωστες ακτινογραφίες (λόγω ελλείψεως Ιατρού Ακτινολόγου)

Β. Τα Περιφερειακά Ιατρεία (Αγροτικά) τα οποία έχουν υποβαθμιστεί σε Ιατρεία συνταγογράφησης.

Γ. Ιδιώτες Ιατροί διαφόρων ειδικοτήτωνκαι κυρίως

Δ. Τα Ιατρεία του πρώην Ι.Κ.Α. και νυν ΕΟΠΥΥ.

Αυτά, λειτουργούν μόνο το πρωί επί της οδού Φιλελλήνων. Σε κατάλληλα διαμορφωμένο -με πλήρη ξενοδοχειακό αλλά χωρίς ιατρο-τεχνολογικό εξοπλισμό –ενοικιαζόμενο κτήριο 380 τ.μ. με πολλές αίθουσες Ιατρείων και μη, κενές σε σημείο που ο κάθε Ιατρός μπορεί να μετακομίζει κατά βούληση. Χωρίς Ιδρυτικό Οργανισμό λειτουργίας, χωρίς Υγειονομικό προϊστάμενο και με Ελεγκτή και Υπεύθυνο υγειονομικής λειτουργίας, Οδοντίατρο. Υπεύθυνος για τη λειτουργία των Ιατρείων, ο εκάστοτε Διοικητικός Διευθυντής του Υποκαταστήματος, που μέχρι πρότινος ήταν απόφοιτος Λυκείου.

Το Ιατρικό προσωπικό που υπηρετεί στα Ιατρεία του πρώην ΙΚΑ είναι: δύο Ιατροί Γενικής Ιατρικής, ένας Γυναικολόγος, ένας Χειρουργός, ένας Καρδιολόγος, ένας Παιδίατρος, ένας Ακτινολόγος και μία Οδοντίατρος Ελεγκτής.

Σημειωτέον ότι οι περισσότεροι από τους προαναφερθέντες Ιατρούς, λειτουργούσαμε …φιλοξενούμενοι -πλέον της 10ετίας- στο Κ.Υ. Αλμυρού.

Το Νοσηλευτικό προσωπικό αποτελείται από δύο Νοσηλεύτριες, μία Μαία. Το Ετήσιο Κόστος Ιατρείων (πρώην ΙΚΑ) για τον ΕΟΠΥΥ αναλύεται ως εξής, σύμφωνα με στοιχεία της «ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ»: Ενοίκια 52.043 Συνεργείο καθαριότητας 11.035 Καύσιμα-Διάφορα 10.000 περίπου. Αν προστεθεί και το κόστος των Διοικητικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ που μόνο για ενοίκια κοστίζουν ετησίως 54.221 ευρώ, τότε το συνολικό κόστος προσεγγίζει κατά πολύ το νούμερο που αναφέρατε στο δημοσίευμά σας.

Μάλιστα, όπως έχει διαρρεύσει μέσω Τύπου, πρόκειται να καταργηθούν και να μείνει μόνο ένα Κατάστημα με δύο έως τρεις υπαλλήλους (που και αυτοί θα μπορούσαν να στεγασθούν στο Κ.Υ. Αλμυρού).

Η αναγκαιότητα ύπαρξης του Κ.Υ. Αλμυρού θεωρείται αδιαμφισβήτητη, διότι αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα από άποψη επισκεψιμότητος ασθενών Κ.Υ. της Ελλάδας, αφού εκτός του ότι καλύπτει τους κατοίκους του Καλλικρατικού Δήμου και όχι μόνο, αλλά και από τοπογραφικής άποψης (διεθνής δρόμος, Αεροδρόμιο κλπ.) βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Στερείται όμως Ιατρών βασικών Ειδικοτήτων.

Η αναγκαιότητα λειτουργίας των Ιατρείων πρώην ΙΚΑ και νυν ΕΟΠΥΥ λόγω των προαναφερθέντων -κατά τη γνώμη μου- θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί.

Με τις εξής προϋπόθεσεις:

Α. ότι πλέον ένας είναι ο εργοδότης δηλαδή το Υπουργείο Υγείας που εποπτεύει και χρηματοδοτεί τον ΕΟΠΥΥ

Β. ότι δεν θα δημιουργήσει ουσιώδη προβλήματα στους ασθενείς και στο Υγειονομικό προσωπικό.

Γ. Οι εκάστοτε Αγροτικοί Ιατροί που διορίζονται στα ΚΥ έρχονται για εκπαίδευση που θα τύχουν κυρίως από Ιατρούς διαφόρων Ειδικοτήτων.

Συμπεραίνω πως, κατά την ταπεινή μου άποψη, η κατάργηση των Ιατρείων του πρώην ΙΚΑ και νυν ΕΟΠΥΥ και η μεταφορά και στελέχωση του Υγειονομικού προσωπικού του στο Κ.Υ. Αλμυρού, εκτός από τη δραστική μείωση του οικονομικού κόστους, θα δημιουργήσει -με μια σωστή οργάνωση- ένα πολυδύναμο και άρτια στελεχωμένο Κ.Υ. προς όφελος των ασφαλισμένων.

Υπεύθυνοι για την εφαρμογή όλων των παραπάνω, είναι ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (Υ.ΠΕ.), ο Πρόεδρος Υπαλλήλων ΙΚΑ Μαγνησίας, καθώς και ο Δήμαρχος Αλμυρού.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Μετά τιμής,

Νικόλαος Κυριακού

Ιατρός Γενικής Ιατρικής


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η 4 εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου…
Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Η Α’ Τοπική αρχίζει στις 21-22 Σεπτεμβρίου, η Β’ στις 28-29 Σεπτεμβρίου και η Γ’ στις…