• 25 Σεπτεμβρίου, 2012

Προσπάθειες να χρηματοδοτηθεί η Ανάβρα για «Πράσινη Κοινότητα»

Μία ιδιαίτερα σημαντική πρόταση για την ανάπτυξη της Ανάβρας σε Πράσινη Κοινότητα με νέα πρότυπα θα υποβάλει για χρηματοδότηση ο Δήμος Αλμυρού προς το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.), η οποία αν εγκριθεί θα χρηματοδοτηθεί με περισσότερα από10 εκ.ευρώ.

Βασικοί στόχοι του προγράμματος, όπως αυτοί καθορίζονται μέσα από τις μελέτες που έχει ετοιμάσει ο Δήμος Αλμυρού τους τελευταίους μήνες, σε συνεργασία με εξειδικευμένο Γραφείο της Θεσσαλονίκης, είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, η ενθάρρυνση και η διάδοση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσα από πρότυπα επιδεικτικά έργα, η προώθηση της βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης με την αξιοποίηση τοπικού ενεργειακού δυναμικού, η μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή, η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η αντιμετώπιση καταστάσεων λειψυδρίας σε περιοχές με πρόβλημα επάρκειας υδατικών πόρων, η συμβολή στην επίτευξη των εθνικών στόχων για διαχείριση βιοαποδομήσιμου κλάσματος αστικών στερεών αποβλήτων και ανακύκλωσης.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Αλμυρού προέβη στην επικαιροποίηση μελετών που ήταν είτε ημιτελείς είτε ολοκληρωμένες από τη Διοίκηση της τέως Κοινότητας Ανάβρας και πιο συγκεκριμένα:

Μελέτη τηλεθέρμανσης Τ.Κ. Ανάβρας, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου τηλεθέρμανσης, Μελέτη εκτίμησης δασικής βιομάζας διακατεχόμενου δάσους Ανάβρας, Τεχνική προμελέτη «Μικρό υδροηλεκτρικό έργο Ανάβρας Ν. Μαγνησίας, Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων μικρού υδροηλεκτρικού έργου στην Ανάβρα, Μελέτη αποχέτευσης  Ανάβρας, Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έργου «Αποχέτευση Ανάβρας», Προμελέτη βιολογικού καθαρισμού Ανάβρας,           Μελέτη πλατείας –βιοκλιματικού πάρκου στα Φουντράκια Ανάβρας, Μελέτη αντικατάστασης εξωτερικού δικτύου ύδρευσης, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της αντικατάστασης εξωτερικού δικτύου ύδρευσης.

Παρεμβάσεις προβλέπεται να γίνουν στον κτιριακό τομέα με μονώσεις και κουφώματα,         βιοκλιματικά και ανεμιστήρες σε κάποια από τα σπίτια της Ανάβρας, στον αντίστοιχο των μεταφορών θα γίνει προμήθεια εφτά ηλεκτροκίνητων ημιφορτηγών φορτίου 1,5 τόνου, στο δημόσιο ηλεκτρισμό θα γίνει αντικατάσταση λαμπτήρων, στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ θα κατασκευαστεί μικρό υδροηλεκτρικό ισχύος 5 MW, Φ/Β σε κοινοτικά καταστήματα και εκκλησία, ενώ στις βιοκλιματικές αναπλάσεις θα γίνουν φυτεύσεις, διαδρομές και στοιχεία νερού, θα εγκατασταθεί βιοκλιματική στάση λεωφορείου, καθώς και πτυσσόμενη τέντα στην πλατεία του χωριού.

Στον τομέα της διαχείρισης υγρών αποβλήτων      προβλέπεται η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, ενώ στον αντίστοιχο της προστασίας εδαφικών συστημάτων και στη διαχείριση στερεών αποβλήτων θα γίνει τηλεθέρμανση με χρήση ζωικών απορριμμάτων, υπολείμματα δασικής ξυλείας και με ηλιακούς συλλέκτες κενού.

Τέλος, στην εναλλακτική διαχείριση οικιακών απορριμμάτων       προβλέπεται η ανάπτυξη του προγράμματος της ανακύκλωσης καθώς και της κομποστοποίησης κατ’ οίκον.

Τέλος, ο Δήμος Αλμυρού θα συνάψει και προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία θα παρέχει κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου την αναγκαία πρόσθετη συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη.

Με την προγραμματική σύμβαση θα καθορίζονται το πλαίσιο και οι όροι της συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αλμυρού και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με σκοπό την αποτελεσματικότερη εκτέλεση των έργων που θα υποβληθούν στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΚΑΠΕ-12403 «Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές «Κοινότητες» – Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης» και θα αφορούν στην Τοπική Κοινότητα Ανάβρας του Δήμου Αλμυρού Ν. Μαγνησίας.

Μπάμπης Παπαρρίζος


Σχετικά Άρθρα

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Κώστας Τσιάρας: Στόχος να πάμε ακόμα πιο γρήγορα στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα…
Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Ακόμη μία σπουδαία επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό, που ίσως περάσει στα ψιλά γράμματα καθώς το…
Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Δέκα παιδιά από τον Πτελεό αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στο σχολείο τους. Ο λόγος είναι ότι δεν…