• 5 Σεπτεμβρίου, 2012

Στο 15ο Γαβούστημα οι Καππαδόκες Αργιλοχωρίου και Μαυρολόφου

Στο 15ο Γαβούστημα οι Καππαδόκες Αργιλοχωρίου και Μαυρολόφου

Το 1997, μετά από συνεργασία όλων των  Καππαδοκικών Συλλόγων, των οποίων τα μέλη κατάγονται από τα χωριά  της Καππαδοκίας, πραγματοποιήθηκε η πρώτη πανελλαδική συνάντησή τους στη Μάνδρα Λάρισας. Από τότε, κάθε χρόνο, όλοι οι Καππαδόκες, συναντιόνται  σε διαφορετικό μέρος σε μία γιορτή αναβίωσης εθίμων, παρουσίασης χορών από τις αλησμόνητες πατρίδες και γνωριμίας με νέους Καππαδόκες.

Με αφορμή τις ετήσιες συναντήσεις Καππαδοκών, ο Σύλλογος Καππαδοκών Αργιλοχωρίου μαζί με τον Σύλλογο Καππαδοκών Μαυρολόφου πραγματοποίησαν με μέλη και φίλους τριήμερη εκδρομή από 24-25 Αυγούστου στο Αγιονέρι του Κιλκίς.

Η εκδρομή ήταν άρτια οργανωμένη από το Τουριστικό Γραφείο “Art of Travel” της συντοπίτισσάς μας κ. Μίνας Τελκή και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, που εκτελέσθηκε με απόλυτη ακρίβεια, η εκδρομή εξελίχθηκε ως εξής:

 1η μέρα Παρασκευή 24 Αυγούστου: Η αναχώρηση πραγματοποιήθηκε από το Αργιλοχώρι στις 7:00 π.μ. Οι εκδρομείς, ξεναγήθηκαν στο αρχοντικό Σβαρτς στα Αμπελάκια και απόλαυσαν το καφεδάκι τους στην πλατεία του ιστορικού χωριού. Στη συνέχεια, αφίχθησαν στη Θεσσαλονίκη και με παρουσία διαπιστευμένης ξεναγού ξεναγήθηκαν στα Κάστρα, στα αξιοθέατα της συμπρωτεύουσσας και στον Άγιο Δημήτριο. Κατέλυσαν σε πολυτελές ξενοδοχείο 5* στη Θεσσαλονίκη, όπου είχαν χρόνο για ξεκούραση. Το βράδυ αναχώρησαν για το Αγιονέρι όπου πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα της πρώτης μέρα των εκδηλώσεων του Γαβουστήματος. Απευθύνθηκαν χαιρετισμοί, τιμήθηκαν διακεκριμένοι Καππαδόκες μεταξύ των οποίων ο Παναγιώτης Δημάκης, μαθητής 1ης Λυκείου ο οποίος κέρδισε το 2ο βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό της μαθηματικής εταιρείας. Ο Παναγιώτης έχει ρίζες Τσαρικλιώτικες, δηλαδή κατάγεται από τα χωριά Αργιλοχωρίου και Μαυρολόφου. Στο τέλος πραγματοποιήθηκαν χορευτικές εκδηλώσεις, όπου συμμετείχαν χορευτικά συγκροτήματα καππαδοκικών συλλόγων.

2η μέρα Σάββατο 25 Αυγούστου: Τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων του Γαβουστήματος, αρχικά παρουσιάστηκε μονόλογος του Γιώργου Μιχαλακόπουλου με θέμα τον ξεριζωμό των Καππαδοκών. Στη συνέχεια δόθηκαν αναμνηστικά δώρα στους συλλόγους από τους διοργανωτές της εκδήλωσης. Εκ μέρους του Συλλόγου Καππαδοκών Αργιλοχωρίου το δώρο παρέλαβε ο Πρόεδρος Ευθύμιος Ζιγγιρίδης και εκ μέρους του Συλλόγου Καππαδοκών Μαυρολόφου ο πρόεδρος Αθανάσιος Παπανικολάου. Τέλος ακολούθησαν χορευτικές εκδηλώσεις με συγκροτήματα καππαδοκικών συλλόγων.

3η μέρα: Κυριακή 26 Αυγούστου:  Μετά το πρωινό, οι εκδρομείς αναχώρησαν για την Ουρανούπολη Χαλκιδικής. Επιβιβάστηκαν σε πλοίο και πραγματοποίησαν κρουαζιέρα κατά μήκος του Αγίου Όρους, θαυμάζοντας κάποια από τα βυζαντινά μοναστήρια του Όρους και το φυσικό τοπίο.

Οι πρόεδροι των Καππαδοκικών συλλόγων συναντήθηκαν, προκειμένου να καταλήξουν στον τόπο της επόμενης συνάντησης των Συλλόγων και αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση να πραγματοποιηθεί στη Νεοκαισάρεια των Ιωαννίνων.

Από πλευράς Δ.Σ. του Συλλόγου Καππαδοκών Αργιλοχωρίου συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Ζιγγιρίδης Ευθύμιος, ο οποίος ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και υποστήριξε ότι μέσα από τις συλλογικές διεργασίες και δραστηριότητες, αναδεικνύεται και διατηρείται ο πολιτισμικός και πολιτιστικός πλούτος του τόπου, καθώς επίσης επιτυγχάνεται η σύσφιξη σχέσεων των μελών του συλλόγου και ενδυναμώνεται η γνώση και το αίσθημα των τοπικών και φυλετικών ελληνικών ριζών.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο Καππαδοκών Αργιλοχωρίου


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η 4 εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου…
Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Η Α’ Τοπική αρχίζει στις 21-22 Σεπτεμβρίου, η Β’ στις 28-29 Σεπτεμβρίου και η Γ’ στις…