• 5 Σεπτεμβρίου, 2012

Πολιτισμός: Η μοναδική ελπίδα του τόπου μας

Νοτιοδυτική Μαγνησία, Δήμος Αλμυρού: ευλογημένος τόπος. Ένας τόπος όπου το καλοκαίρι είναι ξεχωριστό, τόσο για τα ορεινά χωριά που γεμίζουν με κόσμο, αλλά και για τις ακρογιαλιές με τα καθαρά νερά και τα απάνεμα λιμάνια. Καλοκαίρι με διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις από τους Συλλόγους και όλους τους ρομαντικούς εθελοντές που πλαισιώνουν ανθρώπους που διψούν να δώσουν, χωρίς να ελπίζουν ανταπόδοση.

Και είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για την Ελλάδα που γονατίζει καθημερινά, να υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που προσφέρουν ελπίδα και κουράγιο, γέλιο και χαρά, υπενθυμίζοντας σε όλους – εντός και εκτός Ελλάδας – ότι είμαστε ένας ξεχωριστός και ευλογημένος λαός.

Φέτος, που ο Δήμος μας αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, λόγω της οικονομικής κρίσης και βοήθησε ελάχιστα, οι διάφοροι φορείς και Σύλλογοι του τόπου δραστηριοποιήθηκαν και οι πολίτες συμμετείχαν ενεργά, δίνοντας αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον του τόπου.

Είδαμε, λοιπόν, να διοργανώνονται χοροί με επιτυχία, όπως ο Σύλλογος Βλάχων, οι Σαρακατσαναίοι και στη Φυλάκη το ετήσιο αντάμωμα. Απόλυτα επιτυχές και το πρώτο Καλλιτεχνικό Γκαλά Αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή πολλών ερασιτεχνών καλλιτεχνών. Τα ανταμώματα στα ορεινά μας χωριά, όπως στην πανέμορφη Ανάβρα, αλλά και στα πέριξ χωριά, όπως στους Κωφούς και Κοκκωτούς, με τα αφιερώματα στον παιδαγωγό του Γένους Στέφανο Κομμητά και τον Αγωνιστή του 1821 Αθανάσιο Φράγκο αντίστοιχα. Στον Πτελεό, όπου και μετά τη δημιουργία των χορευτικών και της χορωδίας, διοργανώνονται πλέον εκδηλώσεις επιπέδου. Αλλά και στη Σούρπη, όπου πρωταγωνιστεί ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος, με το θεατρικό τμήμα, αλλά και με τις τόσες άλλες εκδηλώσεις.

Ακόμη και η Δρυμώνα διοργάνωσε πετυχημένη μουσική βραδιά. Η ονειρεμένη Μιτζέλα, με τις εκθέσεις κεραμικής, την παρουσίαση δύο βιβλίων «Κάθε 29 του Φλεβάρη» και «Οι Καλαμιδαίοι της Μιτζέλας» και το 1ο Φεστιβάλ Καλών Τεχνών, με τη Γιορτή της Ελιάς, απέδειξαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι η επιτυχία οφείλεται στην συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Η Ευξεινούπολη τον Αύγουστο έχει την τιμητική της. Γιορτάζει η Παναγία μας και διοργανώθηκαν διήμερες μουσικές εκδηλώσεις με μεγάλη κοσμοσυρροή. Εκδηλώσεις με πνεύμα ενότητας, μιας και συμμετείχαν όλοι φορείς, Τοπικό Συμβούλιο και Σύλλογοι. Ξεχωριστό δε γεγονός αποτέλεσε το άκουσμα της γκάιντας ανήμερα της Παναγίας, όπου δεκάδες νέες και νέοι, ακόμη και ηλικιωμένοι, χόρεψαν Μπαϊντούσκα και Ζωναράδικο, ζωντανεύοντας μνήμες των προσφύγων της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Ο Χορευτικός Όμιλος με τις δράσεις του και τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις κρατά τα σκήπτρα της παράδοσης στον Αλμυρό.

Οι εκδηλώσεις του Δήμου μας στα πλαίσια του εορτασμού της Απελευθέρωσης του Αλμυρού, με τους παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία, την χορωδία του ΚΑΠΗ και τη μαντολινάτα στον προαύλιο χώρο του Ωδείου (παλαιό Γυμνάσιο) αποτέλεσαν σημαντικό πολιτιστικό γεγονός. Και άλλοι σύλλογοι, όπως αυτός του Αργιλοχωρίου, ο οποίος διοργάνωσε βραδιά θεάτρου σκιών με επιτυχία, προσέφεραν στους πολίτες μοναδικές στιγμές.

Και το καλοκαίρι στην επαρχία Αλμυρού τελειώνει με το καθιερωμένο παζάρι, το οποίο κατά τη γνώμη μας είναι σημαντικό κοινωνικό γεγονός, πέρα από τα όποια προβλήματα. Άλλωστε, ένας θεσμός απαξιώνεται από τη συμμετοχή του κόσμου. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση η συμμετοχή του κόσμου είναι καθολική.

Κλείνοντας, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς που εθελοντικά, απλόχερα και με φαντασία και πολύ μεράκι προσφέρουν στον τόπο, αποδεικνύοντας ότι η παρούσα οικονομική κρίση μόνο ενωμένοι και αλληλέγγυοι μπορούμε να την ξεπεράσουμε. Και ότι ο πολιτισμός είναι η μοναδική ίσως ελπίδα και η βάρκα η οποία θα μας περάσει παρά τις οποιεσδήποτε αντιξοότητες σε ασφαλή και απάνεμα πλέον λιμάνια. Ας αγκαλιάσουμε, λοιπόν, και ας στηρίξουμε όλες αυτές τις προσπάθειες των φορέων της περιοχής μας και το χειμώνα.

 

Αλέξανδρος Καραμπάσης

Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Ευξεινούπολης


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…