• 22 Αυγούστου, 2012

Ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στην Ευξεινούπολη

Ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στην Ευξεινούπολη

Διήμερες θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για άλλη μια χρονιά στην Ευξεινούπολη, στις 14 και 15 Αυγούστου, με αφορμή την επέτειο εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στη μνήμη της οποίας είναι αφιερωμένος ο Ιερός Ναός του χωριού.

Στις 7:30 το απόγευμα της παραμονής εψάλη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος Αρχιμ. Δαμασκηνού Κιαμέτη, μετ’ Αρτοκλασίας, Ιερού Κηρύγματος, Εγκωμίων και περιφοράς του Επιταφίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, παρουσία πλήθους κόσμου, που από νωρίς κατέκλυσε τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του ιερού Ναού, περιμένοντας υπομονετικά για ν’ ανάψει ένα κερί στη χάρη Της και συνοδεύοντας την περιφορά του Επιταφίου.

Ακολούθησε γλέντι στο κατάμεστο από κόσμο κεντρικό πάρκο της Ευξεινούπολης, με την ορχήστρα του Κώστα Ιγγλέζου, που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ανήμερα της μεγάλης εορτής, στις 7 το πρωί, εψάλη Όρθρος και Θεία Λειτουργία μετ’ Αρτοκλασίας και Ιερού Κηρύγματος, και στις 7 το απόγευμα Μεθεόρτιος Εσπερινός.

Η έναρξη της βραδινής διασκέδασης έγινε με την εμφάνιση των παιδικού και νεανικού – γυναικείου χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης, καθώς και του χορευτικού συγκροτήματος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων. Ακολούθησε παραδοσιακό – λαϊκό γλέντι με την γκάιντα του Νίκου Μούτσελου και την ορχήστρα του Θανάση Βουλτσίδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, διοργανώθηκαν με τη συνεργασία της Α.Ε. ΔΗΜΗΤΡΑΣ Ευξεινούπολης, του Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας, του Πολιτιστικού Συλλόγου, του Συλλόγου Σαρακατσαναίων και του Τοπικού Συμβουλίου. Η συνεργασία αυτή είχε ως σκοπό τη στήριξη και την ενίσχυση της θρυλικής ομάδας του χωριού, της «Δήμητρας», που μετράει 53 ολόκληρα χρόνια ζωής, με πλούσιο ιστορικό και αξιόλογες διακρίσεις, η οποία και καθιέρωσε το πανηγύρι της Ευξεινούπολης, αλλά και την προβολή της συλλογικής προσπάθειας και των θετικών της αποτελεσμάτων, όπως τόνισαν ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ευξεινούπολης Αλέκος Καραμπάσης και ο νέος Πρόεδρος της ομάδας Αντώνης Μηλιώνης, στους χαιρετισμούς που απηύθυναν κατά την έναρξη των βραδινών εκδηλώσεων.

Παράλληλα με τις θρησκευτικές και τις άλλες εορταστικές εκδηλώσεις, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Ευξεινούπολης, λειτούργησε έκθεση χειροποίητων δημιουργιών, με κοσμήματα, κεραμικά, διακοσμητικά και εικαστικές δημιουργίες, ενώ στην αίθουσα του Σπιτιού Γαλήνης, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του ιερού Ναού, έκθεση με χειροποίητες εικόνες από τα μέλη του Εργαστηρίου Αγιογραφίας Ευξεινούπολης.

Δέσποινα Κοτζιαπαναγιώτου


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η 4 εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου…
Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Η Α’ Τοπική αρχίζει στις 21-22 Σεπτεμβρίου, η Β’ στις 28-29 Σεπτεμβρίου και η Γ’ στις…