• 7 Αυγούστου, 2012

Η επέτειος του Ολοκαυτώματος της Αγχιάλου

Η επέτειος του Ολοκαυτώματος της Αγχιάλου

Με πολύ μεγάλη επιτυχία και την παρουσία όχι μόνο των ντόπιων αλλά πάρα πολλών επισκεπτών, ο Σύλλογος των Αγχιαλιτών της Αθήνας «Η Αγχίαλος», συνδιοργάνωσε με τη Δημοτική Ενότητα Νέας Αγχιάλου τις εκδηλώσεις για την 106η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Αγχιάλου της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου του Συλλόγου αναφέρεται, ότι «οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή, 29 Ιουλίου 2012 στην Νέα Αγχίαλο, κράτησαν ζωντανές τις μνήμες των αλησμόνητων πατρίδων και σίγουρα βοήθησαν στο να παραμείνει ζωντανή η ιστορική μνήμη, καθώς και οι εξ αυτής πάντοτε χρήσιμες διδαχές.

Το πρωί έγινε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελεστίνου κ.κ. Δαμασκηνού. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Ηρώου των Πεσόντων επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Βόλου κ. Π. Σκοτεινιώτη, τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής κ. Π. Ηλιόπουλο, τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Αγχιάλου κ. Ν. Στάνιο, τον πρόεδρο του συνεταιρισμού «Δήμητρα» κ. Ι. Κίτσιο, τον πρόεδρο του Συλλόγου των Αγχιαλιτών της Αθήνας η «Αγχίαλος» κ. Απ. Ζαφειρόπουλο, την πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών κ. Α. Πίνα, τον πρόεδρο του Συλλόγου Οξιωτών κ. Η. Καραβίδα, και την εκπρόσωπο του Φιλοπρόοδου Συλλόγου κ. Ε. Κουτσοβασίλη.

Η κεντρική ομιλία για το ιστορικό της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Αναπληρωτή Καθηγητή της Νεότερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Σπυρίδωνα Σφέτα με θέμα: «Ανατομία του Ολοκαυτώματος της Αγχιάλου: Ηθικοί αυτουργοί, θύτες και θύματα». Ο καθηγητής με το χειμαρρώδη λόγο του, την εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία του, εντυπωσίασε το ακροατήριο, αναδεικνύοντας την δυναμική αλληλεπίδραση των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων της εποχής εκείνης, υφαίνοντας ταυτόχρονα τα ιστορικά γεγονότα μέσω μιας διαχρονικής ματιάς και προοπτικής.

Η εκδήλωση τελείωσε με την απόδοση του Εθνικού Ύμνου από την ανδρική χορωδία της Δημοτικής Ενότητας Ν. Αγχιάλου, υπό τη διεύθυνσης του μαέστρου Γ. Διαμαντόπουλου.

Παρευρέθησαν η Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Νέας Αγχιάλου κ. Π. Πελεκάνος, ο π. Δήμαρχος Ν. Αγχιάλου Γ. Δράγνης, οι π. πρόεδροι της Κοινότητας Νέας Αγχιάλου, κ. Π. Δημόπουλος, Ν. Κουτσουβασίλης, Γ. Μπουρτζής, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Βόλου Θεολόγος Διαμαντένιας και Μαρία Τσάμη. Από το τοπικό συμβούλιο παρευρέθηκε η κ. Σ. Παπαγεωργίου. Επίσης, παρέστησαν ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αλμυρού Ν. Λάππας και οι πρόεδροι των τοπικών πολιτιστικών φορέων.

Το βράδυ στις 9:00 μ.μ., τα χορευτικά συγκροτήματα του Επιμορφωτικού Συλλόγου Νεομοναστηριωτών «Η Ανατολική Ρωμυλία», του Πολιτιστικού Συλλόγου Ριζομύλου «Η Διάπλαση», του Πολιτιστικού Συλλόγου Θρακών Βόλου και της Δημοτικής Ενότητας Νέας Αγχιάλου του Δήμου Βόλου «Ανατολική Ρωμυλία», ξεκινώντας από το Δράγνειο Δημαρχιακό Μέγαρο συνοδευόμενα από το παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα της Κοιλάδας Λάρισας «ο Φάρος», παρέλασαν μέσα από τον πεζόδρομο της αγοράς και κατευθύνθηκαν στην Κεντρική Πλατεία της Νέας Αγχιάλου. Εκεί παρουσίασαν χορούς της Ανατολικής Ρωμυλίας και Θράκης, που μάγεψαν και ταξίδευσαν το κοινό. Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου που με συγκίνηση χειροκροτούσε τους χορευτές αναπολώντας τις αλησμόνητες πατρίδες τους.

Στη σύντομη ομιλία τους οι Πρόεδροι των Συλλόγων αναφέρθηκαν στην ιστορία του Ολοκαυτώματος και τον σημαντικό ρόλο που έχουν αυτές οι εκδηλώσεις μνήμης στο να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι την ιστορία τους και τον πολιτισμό τους.

Ευχαριστήριο

Ο Σύλλογος των Αγχιαλιτών της Αθήνας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει και δημόσια τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βελεστίνου κ.κ. Δαμασκηνό, τον Αναπληρωτή Καθηγητή της Νεότερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Σπυρίδωνα Σφέτα και τους Προέδρους των επιμορφωτικών Συλλόγων: Μαλαμίδη Θωμά, Βουλκούδη Αντώνη και Λουλούδη Γιάννη για την ανιδιοτελή προσφορά και άμεση ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά μας.»

Στην παραλία της Ν. Αγχιάλου δίπλα από τη βιβλιοθήκη, λειτουργεί από τις 29 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου έκθεση με θέμα : «Το Ολοκαύτωμα της Αγχιάλου μέσα από τον Τύπο της εποχής.


Σχετικά Άρθρα

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Κώστας Τσιάρας: Στόχος να πάμε ακόμα πιο γρήγορα στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα…
Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Ακόμη μία σπουδαία επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό, που ίσως περάσει στα ψιλά γράμματα καθώς το…
Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Δέκα παιδιά από τον Πτελεό αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στο σχολείο τους. Ο λόγος είναι ότι δεν…