- 31 Ιουλίου, 2012
Ούτε επικίνδυνη φωλιά, ούτε πικραμένοι οικιστές, ούτε κάμπινγκ
Την παρακάτω επιστολή λάβαμε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννη Τσιγγελίου Ευξεινουπόλεως, μετά το δημοσίευμα της περασμένης εβδομάδας, σχετικά με τη λειτουργία του κάμπινγκ και τη δημοσιεύουμε αυτούσια:
«Αρχικά θα θέλαμε να μας γνωρίσει ο κόσμος, λέγοντας πως το όνομα του συλλόγου είναι Εξωραϊστικός σύλλογος Αγίου Ιωάννη Τσιγγελίου Ευξεινουπόλεως. Δημιουργήθηκε το 2010 από κατοίκους Ευξεινούπολης – Αλμυρού και άλλων περιοχών, οι οποίοι εδώ και χρόνια περνούσαν τα καλοκαίρια τους στην αγαπημένη -γι’ αυτούς- παραλία του Αγίου Ιωάννη. Μετά από ένα χρόνο (το 2011 δηλαδή) επικυρώθηκε από το Πρωτοδικείο Βόλου σύμφωνα με την απόφαση 2164/27-1-2011.
Πέρυσι, μετά από Γενική Συνέλευση και εκλογές, εκλέχθηκε το Διοικητικό του Συμβούλιο, το οποίο και ανέλαβε αμέσως δράση. Οι δράσεις του συλλόγου δεν περιορίστηκαν μόνο στο αλσύλλιο –χώρο στάθμευσης τροχόσπιτων (το λεγόμενο απ’ όλους κάμπινγκ)- αλλά και σε όλο το θαλάσσιο μέτωπο που απαρτίζει την παραλία του Αγίου Ιωάννη. Από καθαρισμούς, βαψίματα, κόψιμο χόρτων τακτικά, καθημερινό καθαρισμό δυο φορές την ημέρα των δημοτικών τουαλετών για τρισήμιση μήνες, μέχρι τη σημερινή επισκευή των ντουζ της παραλίας, των σπασμένων μύλων, την αγορά νέων ομπρελών και την τοποθέτηση πυροσβεστήρων, καλαθιών και κουτιών πρώτων βοηθειών, και από την επισκευή υδραυλικών εγκαταστάσεων μέχρι την τοποθέτηση αντί-κουνουπικών και απωθητικών για φίδια.
Τα λεφτά που έχουν ξοδευτεί αποτελούν συνδρομές μελών για το έτος 2011 και μέρος του αποθεματικού της κίνησης πολιτών των ετών 2007 2008 και 2009. Το εν λόγω αποθεματικό ήρθε στον σύλλογο μετά από απόφαση της πλειοψηφίας των «διαμενόντων» τις περιόδου 2007 έως 2010.
Έπειτα ο σύλλογος ήρθε σε προφορική επαφή με τον Δήμο Αλμυρού για τυχόν οφειλές επί της παραπάνω περιόδου σε ότι αφορά κατανάλωση ρεύματος και άλλες παροχές, μα ο Δήμος αρνήθηκε να δεχθεί οποιαδήποτε χρήματα. Έτσι λοιπόν ο σύλλογος, όντας μη κερδοσκοπικός, αποφάσισε τα χρήματα αυτά να δοθούν ως αγορές υλικών από την τοπική αγορά και μεροκάματα εργατών, έτσι ώστε όλος ο χώρος που ορίζεται ως παραλία Αγίου Ιωάννη Τσιγγελίου να εξωραΐζεται, να καθαρίζεται και να αποτελεί πόλο έλξης για όλο και περισσότερους δημότες και τουρίστες. Παράλληλα δημιουργήθηκαν σελίδες προβολής της παραλίας, στο διαδίκτυο όπου και ο σύλλογος κοινοποιεί τις δράσεις του και φωτογραφίες από αυτές.
Ας περάσουμε τώρα στο «κάμπινγκ».
Χρόνια τώρα ακούγονται πολλά και από πολλούς, που αμφιβάλουμε κιόλας αν έχουν επισκεφτεί ποτέ την συγκεκριμένη παραλία. Πολλά όπως, ήρθαν οι ξένοι και κάνανε κατάληψη και δεν μπορούν να παρκάρουν το τροχοσπιτό τους οι ντόπιοι, πως το ρεύμα το κλέβουν όσοι έχουν το τροχοσπιτό τους εκεί, και χίλιες δυο αερολογίες. Από τη δημιουργία του χώρου αυτού από την πρώην κοινότητα Ευξεινουπόλεως μέχρι και το 2006, όλοι όσοι στάθμευαν τα τροχόσπιτα τους πλήρωναν αντίτιμο στην Κοινότητα και τον Δήμο αντίστοιχα, το οποίο περιλάμβανε παροχή ρεύματος και νερού για κάθε τροχόσπιτο, καθαρίστρια για τις δημοτικές τουαλέτες και κόψιμο χόρτων από τους εργάτες του δήμου. Ο χώρος είχε κανόνες που όλοι ακολουθούσαν και ήταν υπόλογοι όταν τους παρέμβαιναν. Από το 2007 μέχρι το 2010 ο Δήμος Αλμυρού δεν θέλησε να αναλάβει την ευθύνη εκμετάλλευσης του χώρου, χωρίς παράλληλα όμως να αποτρέπει (όσους την θερινή περίοδο ήθελαν να ενοικιάσουν τον χώρο) να μείνουν και χωρίς να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια για να διατηρεί την παραλία καθαρή και εξωραϊσμένη. Πράγμα που οδήγησε σε μια ανοργανωσιά, που όμως δεν άφησε ποτέ την παραλία να χάσει την αίγλη της λόγο τις ευαισθησίας μας και των έργων μας.
Αυτή την ανοργανωσιά θέλει ο Σύλλογος μας να εξαλείψει και γι’ αυτό τον λόγο φέτος έστειλε αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού για παραχώρηση ή εκμίσθωση του χώρου από τον Δήμο Αλμυρού και λειτουργία αυτού ως χώρο στάθμευσης τροχόσπιτων κατά την θερινή περίοδο και την τοποθέτηση του συλλόγου ως επιτηρητή της καλής λειτουργίας του χώρου και της φροντίδας του θαλάσσιου μετώπου, σύμφωνα με κανόνες που θα οριστούν από την Δημοτική Αρχή.
Στην συνέχεια απαντούμε στο άρθρο της προηγούμενης Κυριακής (08/07/2012) και σας αναφέρουμε ότι:
Α) Το όνομα του Συλλόγου είναι ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΌΣ ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΙΓΓΕΛΙΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ και όχι σύλλογος οικιστών Αγίου Ιωάννη Τσιγγελίου. Πάρα-ταύτα προσκαλούμε όλους όσους μένουν στην παραλία αυτή και όσους την αγαπούν και θέλουν να την αναδεικνύουν και να την απολαμβάνουν κάθε χρόνο και καλύτερη να επικοινωνήσουν μαζί μας και να συμπορευθούμε ως ισάξια μέλη προς αυτή την διαδρομή!
Β) Ο Σύλλογος δεν απέστειλε χαρτί στο δήμο για να συνεχίσουν οι «πικραμένοι» του να ζουν στο «κάμπινγκ», αλλά για να συνεχίσει ένα θεσμό χρόνων, να βοηθήσει στην θέσπιση κανόνων και «ρίχνοντας» αγάπη και χρήματα στην συγκεκριμένη παραλία να την εξωραΐζει, να την φροντίζει και να την κάνει πόλο έλξης για περισσότερους δημότες και όχι μόνο, στηρίζοντας έτσι την τοπική αγορά και δίνοντας ζωή στον τόπο μας, αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Γ) Επειδή η πλειοψηφία των μελών μας είναι άτομα που έχουν χρησιμοποιήσει κατά τις θερινές σεζόν τον χώρο «κάμπινγκ» οφείλουμε να σας αναφέρουμε ότι το «δωρεάν» ρεύμα που χρησιμοποιούν σήμερα είναι ανύπαρκτο, διότι έχει κοπεί από τον Δήμο Αλμυρού λίγο μετά τα μέσα Μαΐου 2012. Εάν κάποιος κατέβαινε στην παραλία βράδυ από τις αρχές του καλοκαιριού θα παρατηρούσε ότι δεν είναι μόνο το ρεύμα των τροχόσπιτων κομμένο, αλλά ότι καμία από τις κολώνες δημοτικού φωτισμού εντός του αλσυλλίου δεν λειτουργεί. Αφήστε που πέρυσι κάποιοι καλοθελητές, όταν ο σύλλογος αντικατέστησε τις καμένες λάμπες μέσα στους ανεμόμυλους, το αλσύλλιο, το θαλάσσιο μέτωπο και το λιμάνι, πήγαν και κόψανε τα καλώδια παροχής ρεύματος, με αποτέλεσμα όλο το θαλάσσιο μέτωπο να είναι σβηστό.
Δ) Δεν μπορούμε να καταλάβουμε σε ποιες υγειονομικές συνθήκες αναφέρεται το εν λόγω άρθρο στο τελείωμά του, αφού για τις δημοτικές τουαλέτες (που είναι εδώ και χρόνια παρατημένες από τον Δήμο Αλμυρού) φροντίζανε οι ανά θερινή σεζόν ιδιοκτήτες τροχόσπιτων με δικά τους έξοδα. (Καθημερινός καθαρισμός πρωί – απόγευμα, εκκένωση βόθρων, επιδιόρθωση υδραυλικών και τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων, καλαθιών απορριμμάτων, πιγκάλ και σακουλών απορριμμάτων). Και για να μην ξεχνιόμαστε, οι δημοτικές τουαλέτες μπορεί να βρίσκονται μέσα σε αυτό τον χώρο, αλλά όλα αυτά τα χρόνια εξυπηρετούν όχι μόνο ιδιοκτήτες τροχόσπιτων, αλλά και τους λουόμενους στην εν λόγω παραλία και κάθε Αύγουστο την περίοδο του παζαριού, τους εμπόρους που ενοικιάζουν παράγκες και χρησιμοποιούν την παραλία ως μεσημεριανό καταφύγιο για το μπάνιο και τον ύπνο τους.
Ε) Θεωρούμε άτομα με έλλειψη νοημοσύνης όσους πιστεύουν ότι κάποιοι από εμάς θα «έπαιζαν» με τα ρεύματα και θα έθεταν την ζωή τους και των παιδιών τους σε κίνδυνο. Εμείς έχουμε ενημερώσει προφορικά τον Δήμο Αλμυρού, ότι έχουμε ήδη κάνει αυτοψία με ηλεκτρολόγο, εκτίμηση τυχών προβλημάτων και αγορά των όποιων υλικών αντικατάστασης είναι αναγκαία και ότι το μόνο που απομένει είναι η δική του έγκριση για τις επισκευές.
ΣΤ) Θέλουμε να σας αναφέρουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια, λόγω της ύπαρξης των τροχόσπιτων και των ιδιοκτητών τους, αποφεύχθηκαν κρούσματα κλοπής κινητήρων από τις βάρκες που αράζουν στο λιμανάκι της εν λόγω παραλίας, όπως είχαμε διαβάσει στις εφημερίδες για τη Νέα Αγχίαλο την παραλία του Πλατάνου και αλλού.
Ζ) Υπερασπίζοντας αυτούς που ονομάζονται «ξένοι», δηλαδή όχι ντόπιοι, και καταπατητές του χώρου, σας ρωτάμε: Πρώτον, τόσα χρόνια που πληρώνανε για τα τροχόσπιτά τους, γιατί δεν τους αποκαλούσατε ξένους; Δεύτερον, αφού τους ξέρετε τόσο καλά, γιατί δεν ρωτήσατε από πού κρατάνε οι ρίζες τους; Τρίτον, εάν εσείς πάτε κάπου αλλού για καλοκαίρι, θα θέλατε να σας φέρονται καλά όσο καιρό πληρώνετε και μόλις τελειώσει το καλοκαίρι ούτε σας είδα ούτε σας ξέρω; Τέταρτον, πως θέλετε να στηριχθεί η τοπική αγορά, όταν διώχνετε τον κόσμο από την περιοχή μας;
Η) Φέτος -εκτός άλλων- πληρώσαμε για την επισκευή των ντουζ τις παραλίας, τραβώντας νέες γραμμές νερού, γιατί τον χειμώνα είχαν σπάσει λόγω κακοκαιρίας, μιας και τα κύματα είχαν «διαλύσει» την παραλία και καλύπτανε όλο το οδόστρωμα. Κατά την επισκευή των ντουζ ανακαλύφθηκε ότι μία σωλήνα έτρεχε «κρυφά» νερό συνεχώς και μέσα στην άμμο, με αποτέλεσμα το δημοτικό μοτέρ άντλησης νερού να δουλεύει συνεχώς και τελικά να αχρηστευτεί. Η διαρροή επισκευάστηκε και αυτή!
Θ) Για τις φωτογραφίες του άρθρου τις προηγούμενης Κυριακής σας αναφέρουμε ότι η αριστερή τραβήχτηκε πέρυσι κατά τις εργασίες βαψίματος και κουρέματος χόρτων εντός του «κάμπινγκ» και η δεξιά είναι από την προσέλευση δημοτών του Αλμυρού που αποφάσισαν να περάσουν την Πρωτομαγιά 2012 στην παραλία του Αγίου Ιωάννη και στον χώρο του αλσυλλίου, τα οποία είχαν καθαριστεί από τον σύλλογο μας.
Ι) Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη του συλλόγου μας, Τέφογλου Ανάργυρο και Αντωνιάδη Γεώργιο με τις οικογένειες τους, οι οποίοι διαχειρίστηκαν τα χρήματα της κίνησης πολιτών κατά την περίοδο 2007 με 2009 και επιμελήθηκαν με ζήλο και προσωπική εργασία για τη σωστή λειτουργία του χώρου και τις εξωραϊστικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν τότε.
Κ) Ευχαριστούμε επίσης την κυρία Χρύσα Μαρδάκη για το πολύ όμορφο κείμενο της με τίτλο «Πάμε σαν άλλοτε… στον Αη-Γιάννη» καθώς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ευξεινουπόλεως, που με την εκστρατεία του την Κυριακή 20 Μαΐου 2012 έδωσε κι αυτός μια ακόμα πνοή ζωής και ελπίδας για το καλύτερο αύριο της αγαπημένης μας παραλίας!
Το Δ.Σ. του Εξωραϊστικού Συλλόγου
Μάκης Γρηγορόπουλος, Πρόεδρος
Γεώργιος Τσαρδακάς, Αντιπρόεδρος
Ελένη Αντωνοπούλου, Γραμματέας
Απόστολος Μπίκος, Ταμίας
Ευάγγελος Χριστοδούλου, Αναπληρωτής Ταμίας
Κωνσταντίνος Μιτζίκος, Αναπληρωτής Γραμματέας
Ανάργυρος Βίγκλας, επί των Δημοσίων Σχέσεων