• 24 Ιουλίου, 2012

Χ.Ο.Α.: Ταξίδι στην παράδοση με «Των Ελλήνων τις Κοινότητες»

Χ.Ο.Α.: Ταξίδι στην παράδοση με «Των Ελλήνων τις Κοινότητες»

Ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι – αφιέρωμα στους χορούς του Πόντου, της Καππαδοκίας και των νησιών του Αιγαίου περιελάμβανε η παρουσίαση της 2ης ενότητας της σειράς παραδοσιακών εκδηλώσεων με τίτλο «Των Ελλήνων οι Κοινότητες», που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την περασμένη Κυριακή, 1η Ιουλίου, στην πλατεία της πόλης μας.

Η παρουσίαση της 1ης ενότητας, που ήταν αφιερωμένη στη Μικρά Ασία, τη Μακεδονία και την Ήπειρο, είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι στο Κλειστό Γυμναστήριο του Αλμυρού.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση, που διοργάνωσε και φέτος ο Χορευτικός Όμιλος Αλμυρού σε συνεργασία με το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου, ενώ δώδεκα ζευγάρια του τμήματος ενηλίκων χορευτών του Ομίλου απέδωσαν με αξιέπαινη χάρη τους χορούς του προγράμματος.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου του Ομίλου τονίζεται, ότι «κατά την έναρξη της παρουσίασης ο Πρόεδρος του Χορευτικού Ομίλου Αλμυρού, Κώστας Γκουντάρας, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε σε όλους καλή διασκέδαση, κάνοντας μια αναφορά στη σειρά αυτή των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται ενόψει της συμπλήρωσης τριάντα περίπου χρόνων ζωής του Ομίλου, έχοντας σκοπό να καλύψουν με ανάλογες παρουσιάσεις και αφιερώματα που θα ακολουθήσουν, την πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση ολάκερου του ελληνισμού, τονίζοντας τη σημασία της και συμβάλλοντας στη διατήρησή της.

Ο κ. Γκουντάρας αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο Όμιλος προκειμένου να ξανασμίξει τους παλιούς χορευτές και χορεύτριές του, ενώ υπενθύμισε ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν τμήματα διδασκαλίας χορού ενηλίκων δωρεάν, μια πρωτοβουλία που γεννήθηκε από την κατανόηση των δύσκολων συγκυριών που αντιμετωπίζει η χώρα και, ως εκ τούτου, αρκετοί από τους συμπολίτες μας.

Ακολούθησε το πρώτο μέρος του χορευτικού προγράμματος, κατά το οποίο παρουσιάστηκαν οι χοροί: Τικ μονό, Τριγώνα και Κότσαρι από τον Πόντο, Χάρμαν Γερί, Κόνυαλης και Σουρουντίνα από την Καππαδοκία, Μες του Αιγαίου, Βλάχα Νάξου, Συρτός Νάξου, Ευβοιώτισσα, Καβοντορίτικος, Χανιώτικος και Τσιριγώτικος από τα νησιά του Αιγαίου. Κάθε κομμάτι του ελληνισμού συνοδευόταν από την αναφορά ιστορικών στοιχείων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως η προέλευση της ελληνικής ονομασίας Καππαδοκία που προήλθε από το περσικό «Κατπατούκα» το οποίο σημαίνει «η χώρα των όμορφων αλόγων» ή το όνομα του πασίγνωστου ποντιακού χορού «Κότσαρι» που προέρχεται από τον τρόπο που χορεύεται, μια που στα ποντιακά «κοτσ’» σημαίνει «χτύπημα της φτέρνας στο έδαφος».

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης τιμήθηκε ο Ολλανδός Αρχαιολόγος Reider Reiders για τη μεγάλη και μακρόχρονη προσφορά του στην αρχαιολογική ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής του Αλμυρού (Αρχαία Άλος, Βρύναινα, Ζερέλια, Μπακλαλί), με σεβασμό και αμείωτο ενδιαφέρον για τη διαφύλαξη της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στον Ολλανδό Αρχαιολόγο, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, απονεμήθηκε τιμητικό δίπλωμα, μαζί με ένα φτσέλι και μια γκλίτσα, ως αντιπροσωπευτικά δείγματα της καθημερινής ζωής των κατοίκων της περιοχής μας σε άλλες εποχές, έντυπα του Χορευτικού Ομίλου και  λαογραφικού περιεχομένου βιβλία του Προέδρου του Ομίλου για την περιοχή του Αλμυρού, την απονομή των οποίων έκανε ο Δήμαρχος Βαγγέλης Χατζηκυριάκος. Ο κ. Γκουντάρας παρέδωσε στον κ. Reiders και ένα αντίγραφο, από το προσωπικό του αρχείο, της έκθεσης – ντοκουμέντο που συνέταξαν τρεις Άγγλοι Αρχαιολόγοι, οι Wace, Thomson και Ormerdon,  σχετικά με τις ανασκαφές που πραγματοποίησαν στην περιοχή των «Ζερελίων» στις αρχές του 20ού αιώνα, η οποία δημοσιεύθηκε από την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το τρίτο, επίσης χορευτικό, μέρος κατά το οποίο παρουσιάστηκαν οι χοροί: Μπάλλος, Γιαρ – Γιαρ Σαμοθράκης, Πυργούτσικος Χίου, Πηδηχτός Ρόδου και Ικαριώτικος σε σουίτα.

Κλείνοντας, ο κ. Γκουντάρας ευχαρίστησε  όλους όσους συμπαραστέκονται στην προσπάθεια του Ομίλου για τη διατήρηση και τη διάδοση της παράδοσής μας, καθώς και όλους όσους συνεργάσθηκαν και συνέβαλαν με οποιοδήποτε τρόπο στην επιτυχία της εκδήλωσης.»

Δέσποινα Κοτζιαπαναγιώτου


Σχετικά Άρθρα

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Κώστας Τσιάρας: Στόχος να πάμε ακόμα πιο γρήγορα στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα…
Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Ακόμη μία σπουδαία επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό, που ίσως περάσει στα ψιλά γράμματα καθώς το…
Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Δέκα παιδιά από τον Πτελεό αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στο σχολείο τους. Ο λόγος είναι ότι δεν…